Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 126
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
Ясно е.
Ще се местим по морето.
От морето дойдохме в София.
А сега, обратно.

Най-големи проблеми съм имал с наематели с ниски наеми.
Най-вече в Бургас.
Събират се особен контингент.
Ясно, че има и такива, дето ще се задържат, ама ако го събарят 100лв не се знае какви други номера може да очакваш.
..

mauigirl,
750лв е под пазарно.
На 1 дек увеличих на стари наематели, някои на по 5 г наем на 750 за 1ст.
Копче не казаха. И то последното увеличение беше преди по-малко от година.

..

И ако сега са 900 едностайните и 1400 двустайните, това прави точно 6% годишен ръст, с натрупване за 10 години. Вади ексела и смятай ако не вярваш.
При положение, че през този период не е имало криза, рецесия, застой, а само печатане на пари като луди.
А ако дойде пак период като 2008 (която не обичаш да се дава за пример, и не е включена в този пример) тогава за 1-2 години отива на кино целия ръст от последните 5, и после още 5 докато го наваксаш. А лихвата си върви, ако си купувал с кредит.
6% не е малък ръст.
Аз ти сметнах 4% ръст във 2я ексел (скрит текст)

Печатане пак ще има.
Аз изобщо не виждам и капка консерватизъм във формирането на бюджетите.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 15:03 от dany1

# 706
Няма зависимост между нисък наем, малък депозит, отстъпки и т.н. и читави наематели. Един ще оцени ниския наем, друг ще реши, че е топ тарикат и ще започне да ти се качва на главата с бавене на плащания и подобни.

# 707
Темата не е за наемателите, за цените.
Това, че се увеличава цената на имота не води до автоматично увеличение на наема. Наема е част от потребителската кошницата и ако няма увеличение доходите на населението, нама как и той да расте.
Аз си спомням и едни по- интересни времена, когато наема в София стана 10 долара и въобще следващите 7-8 г много интересни неща с цените на имотите преминавайки от доларови в еврови позиции на пазара през 2002г. Едни спечелиха в дългосрочен план, други загубиха

# 708
Има осезателно повишаване на доходите.Показателно е, че
вече хората не ги интересува да имат само храна в хладилника, а и почва да им дреме и за средата, в която живеят.

# 709
На тази квадратура 8 евро/квадра наемна цена е много добра оферта.
За кого е добра - този, който ги дава или който ги получава?
Аз на око ако сметна 12*8=96 на година, при цена на закупуване 2500, 25 години няма избиване, без да отчитаме евентуални ремонти, подмяна на уреди, празни периоди, комисионни, данъци и т.н.
6% не е малък ръст.
6% не е малък ръст, даже е твърде голям, аз затова казах, че е невъзможен дългосрочен реален ръст от 6%.
Това е номиналния ръст вкл. инфлацията, и то за периода от последните 10 години, през които е нямало рецесия и криза (имаше няколко месеца безработица покрай ковида, но я покриха със схеми 60/40, помощи за ток, помощи за нам-кво, и напечатани милиарди).
Дългосрочно реалният ръст трудно може да е над общия ръст на БВП, както писаха и по-горе.

# 710
Реалният ръст никой не го обсъжда, освен теб.
Ни полицаите питат за реален ръст, като получиха 50% отгоре,
ни строителите на магистралата, като ЩЕ получат 50% отгоре.
Ни строителните работници питат за реален ръст.
Говорим за паричния ръст.
Навсякъде в развития свят властва ляво управление.
А те имат склонност да рисуват разни нули по банкнотите.
Банкнотата си е същата шума, ама от 10 пише 100 и от 100 - 1000.

Пробвай да идеш с 2 леа в джоба и да си поръчаш една шопска. (май е към 20)
Пробвай да идеш с 25 лева и да си поръчаш един технически преглед (110 е сега)

Колко е "реалния" ръст в половин краставица в една чиния?
Май ръст няма. Ама цената е с една 0ла отгоре.
Или слагат вече по 1 щайга с краставици в шопската?

# 711
Е то ако имотите нямат реален ръст спрямо другите активи (не "шумата", а злато, акции, петрол и т.н.) ти какво си спечелил като си ходил по кърищата да търсиш изгодни строежи, вместо да си държиш парите в други реални активи? Мислех твърдиш, че имотите ги биели по доходност.

# 712
А ти какво си спечелил Крис от други активи? Дай в проценти и видове активи, поне да можем да сравним доходност. Нека видим как можем повече да печелим. Никой не бяга от хубавото.

# 713
Е то ако имотите нямат реален ръст спрямо другите активи (не "шумата", а злато, акции, петрол и т.н.) ти какво си спечелил като си ходил по кърищата да търсиш изгодни строежи, вместо да си държиш парите в други реални активи? Мислех твърдиш, че имотите ги биели по доходност.
Така е. Работим за трохички и една усмивка Simple Smile

Под "реален ръст" се разбираше, предприятие Х през 2015та е произвело 1000 автомата, през 2025та е произвело 2000.
Иначе, ако 2015 е произвеждало 1000х100лв = 100к, а 2025 е произвеждало 500броя х 300лв = 150к, това май не е реален ръст.
Ръстът е само в шумата.

А сега сериозно:
1. Около 60% от имотите съм купувал с кредит, не мои пари. За 10г са изплатени от наеми.
2. Всички имоти (и тези с кредит и тези без) са действали, живели са хора в тях, плащали са наем и са си изплатили парите за 10г.

Това ако не е "реален ръст" не знам кое ще е. Имаш действаща услуга, дето е предоставяла блага 10г нон стоп. А накрая имотът си стои същия.

3. Акциите ми от 250 са на 162 $ в момента.
Явно, че не винаги се печели и там.

# 714
Не съм съгласна. Наемът ще си расте, независимо. А който не може да си плаща за самостоятелно живеене, ще си търси споделено.

Темата не е за наемателите, за цените.
Това, че се увеличава цената на имота не води до автоматично увеличение на наема. Наема е част от потребителската кошницата и ако няма увеличение доходите на населението, нама как и той да расте.
Аз си спомням и едни по- интересни времена, когато наема в София стана 10 долара и въобще следващите 7-8 г много интересни неща с цените на имотите преминавайки от доларови в еврови позиции на пазара през 2002г. Едни спечелиха в дългосрочен план, други загубиха

# 715
По принцип, ако масата от хора, които поддържат един град, спре да има възможност да плаща наем/ипотека и се изнесе, тогава биха се наблюдавали проблеми. София за съжаление почти няма алтернатива. В държави с повече центрове и изобщо възможности в малките градове има повече динамика. Изнасят се хората към по-малки градове, просто защото качеството на живот е по-високо, цените са по-добри и т.н. Започне ли да има недостиг на учители, шофьори, чистачи, миячи и цялата армия от квалифицирани и не толкова хора, които правят един град реално град, качеството на живот почва да пада. Примери много за такива случаи, и чак вече като загрубеят нещата се почва с някакви политики. Ама това със София не виждам да стане близките 20 години,  така че има доста време за бизнес в този сектор.

# 716
А сега сериозно:
1. Около 60% от имотите съм купувал с кредит, не мои пари. За 10г са изплатени от наеми.
2. Всички имоти (и тези с кредит и тези без) са действали, живели са хора в тях, плащали са наем и са си изплатили парите за 10г.
Относно 1: нали и аз туй казвам през цялото време: докато има будали да ти дават парите си назаем срещу лихва, по-ниска от инфлацията и от ръста на активите, печелиш (за тяхна сметка) и може не 10, а 20 години да продължава това. Като свършат будалите, свършва и този фокус.
А относно 2: изплащане от наем за 10 години е супер, но в момента въобще не е толкова, а по-скоро 25-30 (при 3-4% доходност).

А ти какво си спечелил Крис от други активи? Дай в проценти и видове активи, поне да можем да сравним доходност. Нека видим как можем повече да печелим. Никой не бяга от хубавото.
Едва ли ще е от полза за някого, защото каквото съм печелил и губил е вече в миналото, а важно е само в какво да инвестираме сега, за да спечелим в бъдещето. Миналото е вече история. Но щом искаш, ето какво съм писал напоследък.
Скрит текст:
Ето тук от преди около година - и немалко пъти преди и след това, вкл. наскоро - съм писал, че инвестирам в злато. Златото от 1 година насам е от $2300 за унция на $3,148 днес, или около 38% ръст. Там също можеш да инвестираш на кредит (левъридж). Не ти плащат наем, но пък не плащаш на нотариус, данък за придобиване, комисионна и т.н.
За акциите - понеже някои хора тук мислят, че съм бил пропагандирал акциите - съм писал вкл. наскоро, че съм шорт от нива над 6000 на СП500. Е, днес е 5498 - паднали са с 15%. На акциите хубавото е, че и в двата сценария - като се качват и като падат - можеш да печелиш, ако се позиционираш правилно. Можеш също и да губиш, разбира се (питай ме откъде знам).
При имотите е доста по-трудно да спечелиш като падат. Печелиш само като се качват, затова пък можеш да умножиш спечеленото чрез левъридж (кредит). Танграта така прави - той е шорт книжни пари/лонг недвижими имоти и умножава многократно инвестирания капитал, когато имотите се качват, а книжните пари се обезценяват. Когато пък имотите падат, а книжните пари са скъпи (лихвата е висока) става обратното - умножаваш загубата.

# 717
На тази квадратура 8 евро/квадра наемна цена е много добра оферта.
За кого е добра - този, който ги дава или който ги получава?
Аз на око ако сметна 12*8=96 на година, при цена на закупуване 2500, 25 години няма избиване, без да отчитаме евентуални ремонти, подмяна на уреди, празни периоди, комисионни, данъци и т.н.
6% не е малък ръст.
6% не е малък ръст, даже е твърде голям, аз затова казах, че е невъзможен дългосрочен реален ръст от 6%.
Това е номиналния ръст вкл. инфлацията, и то за периода от последните 10 години, през които е нямало рецесия и криза (имаше няколко месеца безработица покрай ковида, но я покриха със схеми 60/40, помощи за ток, помощи за нам-кво, и напечатани милиарди).
Дългосрочно реалният ръст трудно може да е над общия ръст на БВП, както писаха и по-горе.

Другия проблем като се гледат последните 10 години е че стартовата точка е дъното след финансовата криза, тоест естествено е да има някакъв ръст над средно ниво.

# 718
Днес е края на месеца и забелязвам от 20 дни охлаждане на пазара на НС.
Време е за една новинарска емисия в продължение на 3 дни относно евро зоната и НИ и пазара ще подскочи отново. Хората бързо забравят и лесно се поддават на манипулации 😀 Време е за урожай😃 нали ли сме във възходящ тренд.

# 719
На вас угода няма. Това било дъно, онова било абсурд, третото било частен случай, четвъртото било купено през 2001, петото когато си бил млад. Как пък за едно не казахте - Евала, добре си постъпил. Все намирате кусури.

Общи условия

Активация на акаунт