Професия учител - 21

• 37 978
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Къде сте го карали? Как протича? Какво точно трябва да се пише и как минава изпитът? Звучи ми по-трудно от 3-тото. Чудя се дали да се записвам.

# 151
Здравейте!
Има ли право директор да откаже да приеме документи за обявено работно място с думите "няма да ги взема, имам си човек"? Как може да се процедира в случая?

# 152
Здравейте!
Има ли право директор да откаже да приеме документи за обявено работно място с думите "няма да ги взема, имам си човек"? Как може да се процедира в случая?

Ясно е, че няма право, но бъдете благодарни, че ви го е казал направо. Обикновено (поне в провинцията) имат човек, но пак разиграват цирка със събеседването и накрая избират своя човек. Спестил ви е едно унижение, защото тези събеседвания не винаги са приятни.

Какво може да направите? Според мен, не спирайте да кандидатствате – все нещо ще излезе. Имате ли опит? С какво образование сте? За каква длъжност кандидатствахте?

# 153
Не става въпрос за мен, а за моя близка.
Има завършена бакалавърска степен по предучилищна и начална училищна педагогика, магистърска степен по информационни технологии в началото образование и в момента учи за още една магистърска степен. От три години кандидатства за всяко обявено място, за което отговаря образованието, но навсякъде заявяват, че търсят човек с опит.
Днес обаче, освен че са отказали да приемат документите за обявеното място (учител начален етап), са заплашили и ЗАС с уволнение, ако ги приеме. Чудя се дали в случая човекът на директора има нужното образование, за да държат чак толкова да не се входират документите.

# 154
  • Бургас
Да сигнализира РУО, нищо не губи. Нямат право да не й входират документите, ако са нужния пълен комплект и в срок. Даже и в Инспекцията по труда...

# 155
И с моя близка се случи така...директорката направо си каза, че има човек. Масово е така и това, че нямало хора за работа като учители е пълен мит.

# 156
Не бих казала, че е пълен мит, но да, за някои предмети е абсолютно така. Имам близка със съответното образование, която поне от пет години си търси работа като учител по физическо. Отделно в обявите на РУО във Варна почти не помня да има такива за ФВС. За начални учители сякаш също виждам рядко.

# 157
  • European Union
Аз не виждам защо ще откажат да приемат документите. Те могат да си ги входират и пак да назначат техен човек.
Но със сигнал до РУО или инспекцията по труда рискува да си отреже и бъдещите възможности. Директорите се познават, всичко се знае.
Нормално е да няма свободни места за детски и начални учители. ВУЗ-овете бълват стотици завършили всяка година, срещу десетина завършили учители по физика.

Сутринта писах за второто ПКС, сега не го виждам. Не беше нещо, което да бъде докладвано.

# 158
  • Добрич
Аз не виждам защо ще откажат да приемат документите. Те могат да си ги входират и пак да назначат техен човек.

Скрит текст:
Но със сигнал до РУО или инспекцията по труда рискува да си отреже и бъдещите възможности. Директорите се познават, всичко се знае.
Нормално е да няма свободни места за детски и начални учители. ВУЗ-овете бълват стотици завършили всяка година, срещу десетина завършили учители по физика.

Сутринта писах за второто ПКС, сега не го виждам. Не беше нещо, което да бъде докладвано.

Кети В, техният човек може да е бакалавър, тогава не искат документи на магистри. Може да е професионален бакалавър. Тогава и бакалаврите са с предимство. Може още да не е дипломиран. В такъв случай се прави всичко възможно, за да не се приемат документи на тези, които за с по-висок ценз.
Лично познавам две учителки (вече са магистри), назначени преди години с такива "конкурси". И двете места (в различни училища) бяха в начален етап.
Там конкуренцията е изключително голяма.

# 159
Между магистър без ПКС и бакалавър с Трета ПКС, кое надделява?

# 160
  • Бургас
ПКС-тата не играят толкова, по мои наблюдения. Слагат ги в обявите, когато техният човек има конкретното. Магистър по специалност, без да е бакалавър по същата ли?

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 13:11 от rosi81

# 161
Не бих казала, че е пълен мит, но да, за някои предмети е абсолютно така. Имам близка със съответното образование, която поне от пет години си търси работа като учител по физическо. Отделно в обявите на РУО във Варна почти не помня да има такива за ФВС. За начални учители сякаш също виждам рядко.
Да и моята позната беше за учител по физическо. Имаше още 40 кандидата с нея, става въпрос за София.

# 162
При началните наистина има много кадри. За едно западнало село се явиха над 20 човека. Взеха техния човек разбира се.

# 163
При началните наистина има много кадри. За едно западнало село се явиха над 20 човека. Взеха техния човек разбира се.
Може би защото е по-лесно за учене,  звучи по-интересно, по-социално и децата в тази възраст още имат интерес и желание. Да си учител по математика или физика е доста по-сложно. Ако трябваше да избирам, бих преподавал биология. Любим предмет. Обожавах я и ненавиждах математика.

# 164
  • Пловдив
Не виждам защо трябва да се гонят хората при подаване на документи като може в изискванията да се сложат такива, които да отговарят на желания кандидат. Понякога има такива абсурдни условия, че само дето името не е написано.

Общи условия

Активация на акаунт