Професия учител - 21

• 39 175
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Във вторник бях на един форум с Янка Такева, поприказвахме си двете - повече на лични теми, но и за учителството споменахме. Тя каза, че анексът е готов и чакаме само да се приеме бюджетът на второ четене за да се подпише от всички и влиза в сила от 1 март. 15 % е писано в него.

# 196
Благодаря и аз така предположих. Колеги спорят, че приетия бюджет гласи друго. И честно казано е така. Просто е прекалено хубаво, за да е истина

# 197
Това за 125% се говори от няколко години. Говори се, че средната брутна заплата на учителите уж станала (или ще стане) 125% от средната за страната. Обаче това са едни такива витиевати изказвания. Нали знаете как се смята средната заплата. Един яде зеле, друг свинско. Средно всички ядем свинско със зеле. Освен това в брутната заплата влизат и стаж, ПКС, работа със СОП, класно ръководство, лекторски... А всичко това е много индивидуално, както за всяко училище, така и за всеки учител .
Така че нека да говорим за основни заплати. А основните заплати (поне минималните заложени в КТД) са далеч от 125%.
Към този момент се говори (все още няма нищо подписано черно на бяло) за 15% увеличение на основните заплати от 1.03.

# 198
  • Добрич
При нас портфолиото е електронно. Ще се изисква ли разпечатване?

Предполагам, че навсякъде са дигитални. Изпращат се на секретаря, а той ги праща на членовете на комисията. Шефът държеше да са на файлове, а не линкове. Ние и двата пъти не сме разпечатвали портфолиа, само атестационните карти.

Съветът  който мога да дам, е да се запознаете предварително със съответната атестационна карта. Различни са за различните длъжности. Има за учител, за възпитател, за завеждащ ИКТ и за пом. директор. Защото ако трябва за всеки критерий да пишете текст, е доста въшкава работа. Имаше колеги, които за аргумент  бяха написали критерия в първо лице ед.ч...
Странно ми е, как може учител, който "с приказки си вади хляба" да не може да съчини няколко изречения, но... Явно може... Щом се приписва всичко на 100%...

В атестационните карти освен кредитите се пишат и часовете от квалификациите, включително от вътрешно квалификационната дейност. И там има минимално задължително изискване, но вече не помня колко часа беше.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 17:42 от Вела

# 199
Методистът отказва помощ. Казва, че това е изпит и да се справя. Лошото е, че колегата от първия час взема повечето от урока и за нея остава съвсем малко. И двата урока са за нови знания.
Това че методист отказва помощ няма логика. Той и базовия учител дават насоки, подпомагат, в комисията са, но не само те и оценката е не за изготвянето, а за цялостното представяне.

За съжаление - имат начини... Намират начини...
Аз съм магистър, биология и химия, преминала съм атестиране, с 5 ПКС....
Е, успяха да приемат бакалавър, очакващ се да завърши септември, да преподава ПРОФИЛ.
Та... Всичко е възможно ...
Ти работиш ли или си кандидатствала и си се борила с назначения колега? Аз честно ако мога да си спестя профил изобщо не бих се натискала.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 18:04 от J_M_M

# 200
Методистът отказва помощ. Казва, че това е изпит и да се справя. Лошото е, че колегата от първия час взема повечето от урока и за нея остава съвсем малко. И двата урока са за нови знания.
Това че методист отказва помощ няма логика. Той и базовия учител дават насоки, подпомагат, в комисията са, но не само те и оценката е не за изготвянето, а за цялата
Е, успяха да приемат бакалавър, очакващ се да завърши септември, да преподава ПРОФИЛ.
Ти работиш ли или си кандидатствала и си се борила с назначения колега? Аз честно ако мога да си спестя профил изобщо не бих се натискала.

Казва, че това е държавен изпит и няма право да помага. Каква комисия? Един човек ще оценява. 🤔🤔

# 201
Аз и колегата поставяме оценка от стажантска практика, комисията след държавния изпит и след събеседване поставя оценка.

# 202
Това че методист отказва помощ няма логика. Той и базовия учител дават насоки, подпомагат, в комисията са, но не само те и оценката е не за изготвянето, а за цялата

Казва, че това е държавен изпит и няма право да помага. Каква комисия? Един човек ще оценява. 🤔🤔
Базовият учител и методистът поставят оценка.

# 203

Базовият учител и методистът поставят оценка.

Явно всеки университет си решава самостоятелно. Тук само методистът поставя оценки.

# 204
Вела, благодаря! Точно това се чудех, моето портфолио е на сайт, как ще се свали на файлове. Дано да не трябва да го правя отново. Няма да го мисля.
ЗлаВещица, Янка Такева не каза ли нещо за лекторския час, класното ръководство и ПКС-тата?

# 205
  • при моите деца .....
Това че методист отказва помощ няма логика. Той и базовия учител дават насоки, подпомагат, в комисията са, но не само те и оценката е не за изготвянето, а за цялостното представяне.

Работих в едно училища, а кандидатствах в друго....
Имаше обява с критерии....
Както и да е, "спечелих" аз, но не можеха да ме чакат да отработя предизвестието....
Както и да е....
Вече съм в ново училище.

# 206
Да, gargamela, усетих на къде вървят нещата.
Но така или иначе най-малко три кредита е минимума за 4 години. По-малко не може да имаме. И с четири въведени обучения в системата все си ипълнявам критериите за старши учител по чл. 71 ал. 2. Последната дума ще я има директорът.

И все пак, ако получа писмен отказ, какви са алтернативите? Да се обърна към Синдиката? Да се обърна към РУО? Към Министъра? Да сменя училището? Какво? Вътрешните правила не може да са в разрез с наредби. Нали?

По принцип нямат право да откажат повишението, когато отговаряте на всички критерии, а ти отговаряш на 100%. Което не ти гарантира заплатата на старши учител, ако са решили отново да ти цитират вътрешните правила - но понеже не може и със същата заплата като на учител... може да е като на моята приятелка, нещо средно. Но при всички положения  имаш правото да си старши учител.
Ако все пак ти откажат с писмения отказ се обръщаш към синдиката - отново в писмен вид. След това може и нататък по веригата, но не ми се вярва да се налага. Министър Цоков коментираше многократно този проблем.
"От министерството на образованието анонсираха предложенията като такива, които ще решат един от най-големите проблеми за заетите в сектора - блокираното кариерно развитие на над 70 000 педагогически специалисти"

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16923756

# 207
  • Пловдив
ЗлаВещица, Янка Такева не каза ли нещо за лекторския час, класното ръководство и ПКС-тата?

Не, само за заплатите - 15% и единния разходен стандарт - 12.5%.

При мен за държавните изпити има комисия от пет човека - председател, последните две години е зам-ректор, методиста, друг преподавател, директорът и базовият учител(аз). Директорът не идва, другият преподавател дойде един ден за един час, а имаше три изпита, останалите дни бяхме само зам-ректорът, методистът и аз. Накрая зам-ректорът писа оценките, като ни каза колко ще им пише, но не ни пита ние какво мислим Grinning

# 208
  • при моите деца .....
За съжаление при последните договаряния все се пропускат....
Класното ръководство, ако ме питат, трябва поне 3 пъти увеличение.
Лекторскиа час е смешно ниско платен - извънреден труд, по-ниско платен от редовния 🙄.

# 209

Не, само за заплатите - 15% и единния разходен стандарт - 12.5%.

При мен за държавните изпити има комисия от пет човека - председател, последните две години е зам-ректор, методиста, друг преподавател, директорът и базовият учител(аз). Директорът не идва, другият преподавател дойде един ден за един час, а имаше три изпита, останалите дни бяхме само зам-ректорът, методистът и аз. Накрая зам-ректорът писа оценките, като ни каза колко ще им пише, но не ни пита ние какво мислим Grinning

Започнах да се притеснявам като чета, че навсякъде комисии има, а в университета на сестра ми само един човек решава....

Общи условия

Активация на акаунт