Професия учител - 21

• 39 216
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
ЗлаВещица, Янка Такева не каза ли нещо за лекторския час, класното ръководство и ПКС-тата?

Не, само за заплатите - 15% и единния разходен стандарт - 12.5%.

При мен за държавните изпити има комисия от пет човека - председател, последните две години е зам-ректор, методиста, друг преподавател, директорът и базовият учител(аз). Директорът не идва, другият преподавател дойде един ден за един час, а имаше три изпита, останалите дни бяхме само зам-ректорът, методистът и аз. Накрая зам-ректорът писа оценките, като ни каза колко ще им пише, но не ни пита ние какво мислим Grinning

Започнах да се притеснявам като чета, че навсякъде комисии има, а в университета на сестра ми само един човек решава....

Ами аз написах, че има комисия, но един човек решава Simple Smile

# 211
  • Sofia
Аз в момента имам двама стажанти. За първи път ми е. Доколкото знам, на държавния им практико-приложен изпит, който ще е 15-тият от стажантската практика, ще присъстваме аз и преподавателката им. Нямам представа дали от мен ще се иска оценка, но най-вероятно - да (СУ). През май 2024 аз имах подобен изпит за последната си магистратура и само базовата учителка и доцентката, която ни преподаваше присъстваха.

# 212
  • Пловдив
Аз съм базов учител към АМТИИ, явно там са такива изискванията. Колегите ми са към ПУ, при тях на изпита са само методистът и учителят и пишат оценка като я обсъждат двамата.

# 213
От нас с колегата се изисква оценка от стажантска практика, отделно е практико-приложния изпит. Преди миналата година част от членовете на комисията бяха и на моя изпит на магистратурата. Много комични ми беше единия месец изпитваха мен, на другия заедно стажантите.

# 214
Увеличението не зависи от нея. Като цяло тя уж работи за защита на правата на училите,  но реални постижения почти няма. Но в крайна сметка ние сме си виновни, не ценим себе си достатъчно и не се борим. За съжаление, ние българите сме склонни да търпим всякакви несправедливости, гадории и сме доста покорни по принцип.

# 215
Увеличението не зависи от нея. Като цяло тя уж работи за защита на правата на училите,  но реални постижения почти няма. Но в крайна сметка ние сме си виновни, не ценим себе си достатъчно и не се борим. За съжаление, ние българите сме склонни да търпим всякакви несправедливости, гадории и сме доста покорни по принцип.
В момента учителските заплати са в топ 5 на най-добре платените професии в България. Да, за София не са големи, но за България са доста прилични и са по-добре платени от кмет и лекар в много населени места. Аз лично не желая моите данъци да отиват за учителски заплати, без това да е обвързано с качеството на преподаване и реформи.

# 216
В момента учителските заплати са в топ 5 на най-добре платените професии в България. Да, за София не са големи, но за България са доста прилични и са по-добре платени от кмет и лекар в много населени места. Аз лично не желая моите данъци да отиват за учителски заплати, без това да е обвързано с качеството на преподаване и реформи.
Да, точно това е жалкото, че 1000 евро са в топ 5. И то на сегашните цени на храни и консумативи.

# 217
Вярно ли е, че има пренасищане на кадри в тази област?

# 218
  За едно място на началален учител при нас са кандидатствали по 30 души.

# 219
Зависи от специалността. По езици (английски) и начални- със сигурност. По математика и физика обаче не.

# 220
  • Пловдив
Зависи от населеното място. Има места, където няма учители. Но там никой не иска да ходи.

Иначе Янка си е Янка. Не мисля, че някога ще се откаже, но знае ли човек. Той и Т.Ж. едно време нямаше да се отказва, а изведнъж го смениха Grinning

Лично аз съм от другия синдикат и имам много по-големи връзки с него Simple Smile

# 221
А в детските градини за едно място в Пловдив се борят над 100 души.

# 222
То сме последни и по заплати в ЕС. Ако трябва да гледаме резултати, то депутатите и съдиите трябва без пари да работят.
Грамотността зависи и от учебната програма, и от семена среда, и от много други фактори. Не зависи всичко от учителя.
 Не се притеснявам от проверки и атестации, но трябва да се има предвид,че  за високи резултати имат значение много фактори. Не може с лека ръка да се хвърля цялата вина върху учителите.

# 223
Колеги, бихте ли препоръчали сайтове за изработка на презентации / проекти?

# 224
Canva и Microsoft Sway.

Общи условия

Активация на акаунт