Професия учител - 21

• 38 026
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • Някъде по Дунава
Къде сте го карали? Как протича? Какво точно трябва да се пише и как минава изпитът? Звучи ми по-трудно от 3-тото. Чудя се дали да се записвам.
Карах го към ТУ Варна. Записах се октомври 2023 г, бях на курс през февруари 2024г и октомври 2024 г ми беше защитата. На курса обясняват всичко - колко страници да е разработката, как да се оформи, какво да включва. Дават насоки според темата кого да изберете за ръководител. Тъй като се прави статистика в таблици за успеваемостта на учениците, изпращат и готови таблици на Excel, които да попълните с вашите данни и те пресмятат автоматично. Защитата минава лесно - в рамките на 2-3 минути се представяте и отговаряте на предварително изпратения въпрос.

# 166
Колеги, моля за съвет от по-опитните.

При опит да подам заявление за старши учител, от ръководството ме "върнаха" с думите "трябва да имаш 10 години стаж", не ме оставиха дори да довърша изречението "съгласно Наредба 15..." и ме пратиха да търся сред училищната документация "Вътрешни правила за работна заплата", че там било разписано за условието "10 години стаж". От врата на врат ходих да търся въпросния документ, който мога само на място да разглеждам и не мога да искам копие, за да го прочета спокойно. Някой сблъсквал ли се е с такава ситуация или да е чул за колега в такава?

# 167

При опит да подам заявление за старши учител, от ръководството ме "върнаха" с думите "трябва да имаш 10 години стаж", не ме оставиха дори да довърша изречението "съгласно Наредба 15..." и ме пратиха да търся сред училищната документация "Вътрешни правила за работна заплата", че там било разписано за условието "10 години стаж". От врата на врат ходих да търся въпросния документ, който мога само на място да разглеждам и не мога да искам копие, за да го прочета спокойно. Някой сблъсквал ли се е с такава ситуация или да е чул за колега в такава?
Ти описа ли в заявлението члена от Наредба 15? Там е записано. Аз написах и ми приеха документа, вече съм старши учител.

# 168

Ти описа ли в заявлението члена от Наредба 15? Там е записано. Аз написах и ми приеха документа, вече съм старши учител.
Вашето училище атестирано ли е? Не съм входирала нищо още. Само попитах заявлението на кариран лист ли трябва да бъде и ме отпратиха да си чета Вътрешните правила за заплатите, че не съм отговаряла на условието за подаване на такова заявление, а именно 10 години стаж.Rolling Eyes После ми се обадиха допълнително, че въпреки Наредба 15, не съм била отговаряла на член за атестирането. Аз се зачудих, защото нашето училище не е минавало атестация и като го изтъкнах ми отговориха, че картите за дифернцираното били един вид атестация. Rolling Eyes Взимат ме за балък ли?

# 169

Вашето училище атестирано ли е? Не съм входирала нищо още. Само попитах заявлението на кариран лист ли трябва да бъде и ме отпратиха да си чета Вътрешните правила за заплатите, че не съм отговаряла на условието за подаване на такова заявление, а именно 10 години стаж.Rolling Eyes После ми се обадиха допълнително, че въпреки Наредба 15, не съм била отговаряла на член за атестирането. Аз се зачудих, защото нашето училище не е минавало атестация и като го изтъкнах ми отговориха, че картите за дифернцираното били един вид атестация. Rolling Eyes Взимат ме за балък ли?
И нашето не е минало атестация.

# 170
За да станеш ст.учител трябва да имаш 10г. стаж или 3ПКС + по-голям брой кредити за атестационния период, т.е. 4 и повече за последните 4г.
Пишеш заявление в свободен текст и описваш какво предоставяш - копие от свидетелството за 3ПКС, копие от курса, копие от сертификатите за кредити, копие от изменението на наредбата, в което се казва, че ако училището не е минало атестация, директорът може да преназначи с тези документи.  Когато подавах аз, приложих всичко, а директорът ми каза, че не трябвало кредитите, а само дипломата( явно не беше погледнал наредбата).

# 171
За да станеш ст.учител трябва да имаш 10г. стаж или 3ПКС + по-голям брой кредити за атестационния период, т.е. 4 и повече за последните 4г.
Пишеш заявление в свободен текст и описваш какво предоставяш - копие от свидетелството за 3ПКС, копие от курса, копие от сертификатите за кредити, копие от изменението на наредбата, в което се казва, че ако училището не е минало атестация, директорът може да преназначи с тези документи.  Когато подавах аз, приложих всичко, а директорът ми каза, че не трябвало кредитите, а само дипломата( явно не беше погледнал наредбата).
Аз също не съм представяла копие на сертификатите, така или иначе те ги имат на отчет.

# 172
  • Washington,USA
Пиша тук във връзка с един казус. Сестра ми кара стаж по български език в училище. В момента 6 клас. За държавния практичен изпит се пада темата за сложното съчинено изречение (нови знания) . В това училище имат два часа български език. Първият час е даден на неин колега, който ще води първия час за нови знания със същата тема, в същия клас. Как се очаква въобще 80 минути да се говори само за тази тема? Ако колегата вземе за видовете и пунктуация, какво ще остане за нея? Пиша го възможно най - близо до това, което ми обясни тя.

# 173
Абсолютно се опитват да те извъртят, но не виждам как едни вътрешни правила могат да са над наредбата. Според последното изменение точката за атестация, ще важи от 01.01.2026г.

А това "картите за дифернцираното били един вид атестация" не е сериозно! Да си прочетат наредбите, а да не си фантазират така лаишки. Входирай си заявлението с всички документи и снимано изменението, което ви копирах. Трябва да ви откажат обосновано. Не че няма вратички и тук...нали ви писах за приятелка назначена за старши, но не с +60лв каквато е разликата между учител и старши учител, а с +30...защото все пак няма заветните 10г, но и не може на същата заплата като учител да остане. Уж с вътрешните правила щели да променят точно този казус, за да е "легално всичко", но нищо не са променяли. Та като имат желание, ще намерят как да стане на тяхната...но какъв е смисълът и що за демотивация е това. Много добре знаете всички колко пари  вземат за стаж старши учителите  и тези +30 лв спестени от младия колега...голям кеф.

ПС. Много директори не са запознати толкова навътре с наредбите, да не говорим за измененията. Може просто от незнание да се опитва да те откаже от "идеята за старши учител' Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 20:48 от Крамбъл

# 174
Bundyrose, без да съм специалист по БЕЛ, на прима виста ми хрумва са направи упражнение на преподадения материал от нейния колега, и двата часа ли са за нови знания? Добре е двамата да работят в екип и тя да знае той какво ще прави, за да подготви нейния урок.
Би трябвало да имат базов учител  и да го помолят той да предложи идеи, ако се затрудняват, както и методист от университета, с когото също може да обсъдят какво да правят.
Успешно взимане на изпита на сестра Ви Flowers Four Leaf Clover

# 175
  • Washington,USA
Bundyrose, без да съм специалист по БЕЛ, на прима виста ми хрумва са направи упражнение на преподадения материал от нейния колега, и двата часа ли са за нови знания? Добре е двамата да работят в екип и тя да знае той какво ще прави, за да подготви нейния урок.
Би трябвало да имат базов учител  и да го помолят той да предложи идеи, ако се затрудняват, както и методист от университета, с когото също може да обсъдят какво да правят.
Успешно взимане на изпита на сестра Ви Flowers Four Leaf Clover

Методистът отказва помощ. Казва, че това е изпит и да се справя. Лошото е, че колегата от първия час взема повечето от урока и за нея остава съвсем малко. И двата урока са за нови знания.

# 176
Да седнат и с колегата ѝ да направят грубо разпределение на материала за двата часа, като преди това видят в учебната програма какви компетентности трябва да покрият и са разгледали в няколко учебника по БЕЛ как е преподадена темата за 2 часа. Издателствата имат безплатни електронни версии на учебниците, някои изискват регистрация.
След това да изпратят или говорят с базовия учител дали добре са направили разпределението и да го помолят за идеи. Тя може да помисли за обратна връзка какво са научили учениците за двата часа. Ето няколко идеи:

# 177
  • Майничка
Ако съм на сестра ти, щом ще е втора, бих подготвила картончета с прости изречения, които да се свържат със съюзи и запетаи в сложно съставно. Дели класа на групи по 4 (тези от предния чин се обръщат към тези от задния). Всяка група има различни елементи за четирите вида сложни съставни, а на дъската са лепнати (с онези бели лепкащи  квадратчета) 4 кадастрона, всеки с надпис за съотв.вид и по няколко от съответните съюзи и запетаи. Който отбор си сглоби изречение, отива и го лепва под съответната "шапка" с избран съюз или запетая (тя им дава лепки). Първите готови с верни изречения (тя помага), получават наградка (бонбон), вторите - също, третите - и те и така до последните.
Вероятно отборите са 6 или 7, т.е., в идеалния случай тя подготвя ок.28 разпарчетосани  изречения, а накрая е проверила доколко е разбрано преподаденото и учениците разполагат с 4 изработени от тях визуални помагала с по 6-7 примера от вид. Инвестицията не е кой знае колко, трудното е да съобрази размера на парчетата, така че всички да се съберат на картона. Може да ги разпечата с по-едър шрифт и да ги лепне на листи от скицник, може да маркира с цвят всеки вид (парчета, свързващи елементи и кадастрон), за да спести време.
Вероятно е влизала в класа, знае децата, знае пространството, да го използва.

# 178
  • при моите деца .....
За съжаление - имат начини... Намират начини...
Аз съм магистър, биология и химия, преминала съм атестиране, с 5 ПКС....
Е, успяха да приемат бакалавър, очакващ се да завърши септември, да преподава ПРОФИЛ.
Та... Всичко е възможно ...

# 179
Абсолютно се опитват да те извъртят, но не виждам как едни вътрешни правила могат да са над наредбата. Според последното изменение точката за атестация, ще важи от 01.01.2026г.

А това "картите за дифернцираното били един вид атестация" не е сериозно! Да си прочетат наредбите, а да не си фантазират така лаишки. Входирай си заявлението с всички документи и снимано изменението, което ви копирах. Трябва да ви откажат обосновано. Не че няма вратички и тук...нали ви писах за приятелка назначена за старши, но не с +60лв каквато е разликата между учител и старши учител, а с +30...защото все пак няма заветните 10г, но и не може на същата заплата като учител да остане. Уж с вътрешните правила щели да променят точно този казус, за да е "легално всичко", но нищо не са променяли. Та като имат желание, ще намерят как да стане на тяхната...но какъв е смисълът и що за демотивация е това. Много добре знаете всички колко пари  вземат за стаж старши учителите  и тези +30 лв спестени от младия колега...голям кеф.

ПС. Много директори не са запознати толкова навътре с наредбите, да не говорим за измененията. Може просто от незнание да се опитва да те откаже от "идеята за старши учител' Rolling Eyes
Крамбъл, жива и здрава да си, колежке! Flowers Hibiscus Cake
Прилагам съвета ти веднага и да видим какво ще стане...

Предлагам Вела да качи следния пост в следващата заглавна, понеже има още до  01.01.2026.
https://bg-mam.ma/p/1696879/49318035
Както и примерен текст за Зявление за старши учител:
https://bg-mam.ma/p/1696879/49319944

Общи условия

Активация на акаунт