Градинарство - моето хоби 36

• 37 277
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, съвсем в началото сме, дворът не е оправен все още. Започнах да обръщам с права лопата и ако знаете какви неща излязоха от земята. Най вече парчета тухли, изолации, огромен камък, коренища лози и дори чорапи. Това да се посмеете.
После насипах отгоре речен пясък, по малко, защото почвата е глинеста.  Сега след дъждовете почвата е мокра и тревата расте със страшна сила. Първо махам тревата, после с лопата обръщам Обаче после какво следва, как обработвате, с какви инструменти, за да стане перфектно за засаждане. Само да кажа, че отгоре ще има чернозем. Трябва да се правят и огради, и подхода към гаража. Кое обаче след кое се прави, не знам. Дали дворът първо и тогава оградите или обратно?  Има и подивели рози, от които не мога да се отърва.

# 121
  • На морето!
Pepi Petrova 639008, най-добре е първо пътеки, подходи, площадки, огради и тогава вече двор и градинки.

И ние сме на етап ремонти, но имаме страхотна бригада, която опази двора и само 2 клончета Хортензия паднаха жертва. Притеснявах се много за една Магнолия Стелата, която знаете колко бавно расте, допълнително аз съм я сбутала при розите.
Голяма дилема ми е тя, мястото й не е оптимално, но те по правило не обичат местене. И сега се чудя кое е по-малкото зло- да я оставя при розите /една огромна Еден/ или да я преместя през октомври на по-подходящо място, вие какво мислите?

И една Аубриета, която дундуркам от миналата година започна да показва красотата си. Дано се разрастне достатъчно това лято и есента да си я размножа на повече места, много я харесвам.  

Изненадаха ме и два клематиса, които бях отписала, миналото лято в жегите изчезнаха, но сега гледам, че са пуснали по едно крехко стръкче, възкръсва им се явно, ще ги снимам ако се преборят и дори цъфнат.

# 122
  • София
В предишната тема споделих начинаещи неволи със заварените иглолистни, като в крайна сметка извикахме фирма да ги огледа и прецени боледуват ли и от какво. Не намериха корояди, но установиха гъбична зараза и липса на грижи в продължение на години. Взела съм тор за иглолистни, ще взема и фунгицид и ще се опитам да ги възстановя. Малко ще са грозни известно време едни повечко поорязани, но човека от озеленяването каза, че са хубаво вкоренени дървета и е грехота да се премахват за момента Simple Smile

Сега ми възложиха друга мисия: Подариха ми грудки на червена канна и корени картоп, които грам не знам какво да ги правя Sweat Smile Първо не знам, дали не е късно вече да ги садя и после - направо в градината ли да ги боцна, или първо, поне докато покарат, да ги сложа в саксии? Thinking

Така наивно си мислех, че първата година само ще наблюдаваме какво ще порасте в този огромен двор и ще се разправяме с наличните овошки, иглолистни и треви... Само се моля някой да не реши да ни подарява разсад домати, примерно Sweat Smile

# 123
Съседките са безмилостни и подаряват

# 124
  • София
На канната й е рано за навън... Края на април май, като се затопли стабилно и няма опасност от застудявания и слани, тръгнала ли е, че бързаш да я слагаш в почва и като ти подаряват не те ли и образоват кое кога как... 😅 Другото не съм го и чувала😊😊😊

# 125
Картопа е вид Калина, прилича визуално на хортензия, поне на мен. В интернет има информация. Аз бих искала да го завъдя. Много ми харесва

# 126
  • София
Сега гледах снимки, ама то гигантско... Кой подарява гигантски растения😅

# 127
  • София
На канната й е рано за навън... Края на април май, като се затопли стабилно и няма опасност от застудявания и слани, тръгнала ли е, че бързаш да я слагаш в почва и като ти подаряват не те ли и образоват кое кога как... 😅 Другото не съм го и чувала😊😊😊

Ами, казаха ми, че дори не я вадят канната зимата, но са в пазарджишко, може би е по-топло от при нас, в предбалкана. Не е тръгнала, няма кълнове, т.е. мога да я задържа завита до след Великден и после направо в градината?

Сега гледах снимки, ама то гигантско... Кой подарява гигантски растения😅

Хаха, за голям двор, големи растения Smile
Поразгледах каквото намерих в интернет. Може би ще я бодна в саксия първоначално, а не направо в двора и дано се хване, защото сега е само част от коренище с една - две къси пръчици стърчащи. Иначе много красиво изглежда наистина, особено оформено като дърво. Дано ми се получи!

# 128
Не сади нищо голямо и многогодишно просто някъде произволно на двора, че после ще го местиш. Прочети за картопа какви условия са му необходими, особено светлина. И помисли отсега колко голям ще стане, за да му оставиш достатъчно място наоколо.
По възможност не бих го садила в саксия,  ще трябва да го поливаш много редовно, обича влагата.

# 129
Много харесвам и аз кортопа. Винаги съм искала да имам.  По селата съм виждала да се сади около дворната врата като катерливите рози!

# 130
  • На морето!
Не е чак толкова огромен Картопа, особено в голям двор. Ние купихме къщата с един храст до входната врата, казаха ми рано на пролет да го режа на 15см от земята и лятото пак става богат храст с много цвят. В източната част на двора е, но нямам хубави снимки
Чудни букети стават от него и държат много време във вази
Скрит текст:

# 131
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Картоп не е ли дървото?

Цветове като на хортензиите, поведение като на люляка - с безброй издънки.
Татко беше посадил три пред къщата, по един за всеки от нас.
Снахата ги изкорени по някое време. Sad

# 132
Има и храстовиден, и като дърво. Мисля, че ботанически нямат много общо, но и двете разговорно се наричат картоп.

# 133
  • На морето!
Храстовиден е моят, не прави и издънки за съжаление.

# 134
Вадите ли грудките на зюмбюла? Прави ми впечатление, че с всяка изминала година цъфтежа им става все по-малък и по-малък. Затова си мисля дали не трябва да се вадят, аз ги оставям в земята.
И искам да ви покажа моята магнолия много и се радвам, така мъничка пък толкова цвят

Общи условия

Активация на акаунт