Градинарство - моето хоби 36

• 37 812
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Ам за това с хубава маска.

# 421
Момичета, не знам какво наричате хубава маска, но внимавайте. Праховите маски, дори най-скъпите професионални, спират прахови т.е. твърди частици с определена големина. Но не пазят от изпарения, т.е газ. Да кажем, фините капчици препарат ще полепнат по маската, няма да навлязат директно в белия дроб. Но изпаренията пак се вдишват. Газовите маски, подходящи за изпарения, работят на друг принцип и не вярвам да се продават по строителните магазини.

# 422
В специализираните магазини за работно облекло продават всякакви маски със съответните характеристики.Всеки може да прецени за каква цел да си вземе.

# 423
# 424
Благодаря, Касия.

Моята маска е за работа с опасни вещества, с филтри. По принцип се надявам да си намеря фирма или някой работник, който да ми я върши тази работа. До сега като питам някой познат за препоръка, все казват че няма читави. Трябва да се разтърся по-сериозно.

# 425
Вайгелата много бързо дърпа на височина и цъфтежът е много обилен ,наистина .Втората година  не се виждат листа от цвят .
Това е нормално, за да може пчеличките да намерят по-лесно цветовете.

# 426
Махнах найлона от жасмина 😀 Беше като предпазител от кучето, че маркира много. Ама вече няма да има достъп до там. В крайна сметка взех листа и отидох до агроаптеката. Човекът ми даде Кристалон ЕО тор, червен и Еъруан СК. Според chatgpt може да ги смеся. Ама не съм сигурна. Да ги смесвам ли или не? Торът е за листата и за поливане. Ако не ги смесвам как да процедирам? 🙄

# 427
Поздрави от днешния мрачен и студен ден в северозападна България с моите пролетни красоти
Разсадите ми от цветя ( циния, тагестис, богородичка) са оцелели и дори слънчогледите ме изненадаха с първия си цъфтеж

Розите също разцъфтяха , въпреки студа

Ирисите и рододендрона вече прецъфтяват

И разбира си гордостта ни - домати, торени с Мая и птича тор и поставен мулч ( в корените от окосената трева ) изобщо не са покривани и вече цъфтят. През тях има два розмаринови храста и се надявам да привлекат насекоми за опрашване

И самораслите теменужки

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 14:15 от driada

# 428
  • густо майна Филибето
La_Valletta, много стилна, както винаги!  Heart

driada, страхотни сладурковци са слънчогледите! Такъв нисък сорт ли са? Откъде взе семената? Аз насадих миналата година червен, той не стана съвсем червен, но пък стана два метра и половина. А тази се е насял направо за производство!  Grinning
И доматките много избързали, браво!

Аз имах вариегатна вайгела, която беше дребен сорт. Порасна във височина не повече от 60см, разпростряр се настрани. миналата година умря Sad  Расна при мен повече от 15г.
 Имам и друга вариегатна, която си е висока. Няма къде да се вихри, и съм я оставила да наднича между другите по-високи растения. Няма как да стане голяма и гъста с тяхното съседство.

На моите дойции не им действа силното слънце.  Твоята ми изглежда малко различна от моята, ще проуча моята кой точно сорт е.
п.с. Моята е сорт Deutzia scabra Plena.

В момента започват да отварят напълно, тази пролет по-късно, защото е хладна. Общо взето с масовия цъфтеж на розите. Не съм я снимала специално, вижда се на заден план, не съвсем нацъфтяла. Общо са ми четири.

Днес щракнах едно фото през прозореца. Дойцията е до водопада, тя самата е бял водопад.

Розовите рози - на арката е рамблер, еднократна, не ухае, много лесно се подвежда, заради тънките клони. Другата е Zеphirine Drouhin , едан от първите, които цъфтят. Също еднократна, със силен аромат, продължителен цъфтеж, и едно много голямо предимство - без бодли!

Да цъфти розата веднъж не е изобщо драма за мен, дори предпочитам, защото лятото цветовете на розите са дребнички и отсипват за два дни. Еднократните, които имам, имат по-продължителен цъфтеж от тези с няколкото вълни. Може просто да е въпрос на шанс какви са ми попаднали.

Сега моментът е такъв, че има най-много за показване Simple Smile Тази пътечка я пренаредих миналия месец, защото беше доста неравна и обрасла. Тревата не е сгъстила още.

Езерото под върбата. Вдясно се вижда съвсем малко от цветовете на Sambucus nigra Black Lace , или както е по-известен - бъзето Черна дантела Smile

А тук бъзето е насреща, има още бели цветове, които не са нацъфтели напълно.

Сигурно трудно се ориентирате, градината не е чак толкова голяма, но пък е много гъсто насадена. Заради обемите, които създават дърветата, няма как да обхвана всичко.

Езерата са две. Това всъщност е първото. Когато ММ го изкопа сам, с кирка, в най-горещата част на лятото, много искаше да има към него скален кът. Но направи компромис, и изпълни мечтата ми за къщичка. Тогава беше детска къщичка. След няколко години увеличихме двора с още толкова, и той направи езеро със скален кът. За да си изпълни цялостно мечтата. Но  по-миналата година се оказахме с излишни камъни. И това езеро също се сдоби със скален кът, и водопад.
Аз никак не обичам скални кътове, защото искат много плевене. Другият е с много едри камъни,канари, и няма такъв проблем, но при този все има някаква цепка, където да се захване плевел.  Но пък се получи много хубав, и не ми тежи толкова плевенето Simple Smile

А това е скалният кът с канарите, от другата му страна, не към езерото.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 21:16 от Ljuboznatelna

# 429
Ljuboznatelna, мисля че това беше сорта, нискостеблен е. Но за съжаление не запазих пакетчето и не съм много сигурна .
https://www.semenabulgaria.com/product/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5% … 0%BB%D0%B5%D0%B4/
При теб , както винаги е приказно Hug

# 430
Ljuboznatelna, градината ти е направо ботанически парк - толкова разнообразна растителност има в нея! За колко години успяхте да я създадете?

ПП. А, получих отговора - видях сайта.  Поздравявам те с постигнатото и е страхотно, че си описала всичко - много полезна информация!

Пускам снимка на едно дърво, което се намира в кв. Павлово - близо до спирката на трамвай 5 в София. Чудя се от какво се е разцепило така - може би е било ударено от мълния? Върхът е отчупен, и от горе до долу е разцепено, но както се вижда, си е живо.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 28 май 2025, 11:09 от Кити Кет

# 431
  • София
Не му се виждат мн листата но на чинар прилича... Някога, като бях малка в дианабат имаше еди орех, мн дебел, така не само сцепен, но накрая почти само на кора беше останал, живееше и орехи раждаше като луд😝
Но за това и аз си помислих, че може някоя мълния да го е тряснала.

# 432
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Интересно дали са го обследвали и дали е обявен за безопасен.
Disappointed

# 433
st. Dobri, предполагам че дървото е обследвано, то няма вид да е опасно - страничните му клони са напълно здрави. По-скоро е забележителност - би било много тъпо да се махне без причина.

# 434
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Пред нашия вход имаше дърво. След всяка буря се накланяше все повече и повече.
Писахме, обследваха, здраво било. То е здраво, но корените му не го държаха.
Даже подшушнаха на домоуправителката да си го отрежем ние. Добре, че не се върза.
Когато легна толкова, че тротоара под него стана неизползваем дойдоха и го отрязаха като... Прерязаха ствола на 1,50-2 метра над земята и го зарязаха така.
Пак добре, че тежката корона я няма, че си представям какво щеше да е ако беше паднала на някоя кола. Точно там спират заради аптеката, оставят жената, децата вътре и тичат набързо.

Общи условия

Активация на акаунт