Градинарство - моето хоби 36

• 37 760
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • густо майна Филибето
Любознателна, градината ти е вълшебна. Аз имам едно място пред къщи моое би около 250 квадрата, бих искала да направя нещо като твоята градина. За момента растенията са ми малки и ги садя малко безразборно с идеята да ги местя като поотрастнат. Дано да не правя грешка.  Мисля си ако се консултирам с чат GPT  дали няма да ми даде съвет кое къде да слагам. Как да му обясня, че искам такава буйна зеленина?
Благодаря!  Flowers Rose
Не е хубаво да се местят, но като са насадени вече... Simple Smile Тревистите почти няма да усетят, но храсти и дървета като поотраснат, все едно ги връщаш в първоначално положение. Пък и защо този излишен труд?
За да е буйна зеленината трябва да се полива редовно. Като се прави поливната пък трябва да има идея кое къде ще бъде.  Аз вместо да садя безразборно, бих групирала на кътове. И кътът да не е съвсем в ъгъла, за да има възможност да се допълва нещо и отзад.  Ако вече е трудно да се допълва, хайде втори кът Grinning Когато са посъбрани, и с поливането е по-лесно - пести се време. И плевелите се чувстват там подтиснати от сянката, от конкуренцията, може също да се мулчира, дори и с окосена трева. А и в двора винаги има местенце, където погледът да спре да се наслади, и останалото колкото и да е нескопосано, не дразни вече така.

Чат джи пи ти не е силен в творчеството, и не е изобретателен. Това, което пише и прави се базира на неща, които вече са направени. И от време на време халюцинира.  Трябва да има много всеобхватна информация за мястото, за да е максимално точен.
 Веднъж го разпитвах за отпушване на канал, като запушването е метри след сифона. Такива небивалици ми наговори... Да разбия бетона, за да стигна до тръбата, и да си направя ревизионен отвор там Joy

# 571
  • Пловдив
Любознателна,всеки път ме удивлява твоята градина ! Heart
 Винаги съм харесвала Ехинацея и съм се чудила дали ще успея да я комбинирам ,но твоите снимки ми дадоха тласък Simple Smile Добавих бяла и розова в кошницата .
 Преди да финализирам поръчката да попитам дали някой има Лимониум(морска лавандула)? На снимка изглежда много нежно цвете .  Излиза ми ,че вирее при -10° до 30° .Със зимните температури  някак ще се нагодя , но с летните ...

# 572
Не съм го отглеждала,но когато работех в цветарски магазин съм го използвала за декорация на букети и композиции.Тогава хората,които ни снабдяваха го отглеждаха като едногодишно.

# 573
  • Пловдив
Да,видях че има едногодишен  и многогодишен Лимониум .
 Надявах се , щом е в саксия да е многогодишен .Много мразя сайтове без латинско наименование ,така не е  ясен точния подвид .Пуснах снимката за разпознаване,ако и тя е актуална Simple Smile ,  и излезе едногодишен .Жалко ,че отпада от листата ми  . Confused

# 574
  • Пловдив
Вече не мога да допълня предишния пост .
 През какво разстояние да сея Ехинацеите ? В търсачката ми излиза 45-60см .Това от всички страни ли ?Много ми се струва да станат 90см в диаметър ,но вероятно и за циркулация на въздух .
Не искам да правя редовната си грешка ,да ги наблъскам на гъсто ,защото като са едно коренче ,все изглеждат като капка в нищото и аз все скъсявам разстоянията  и  след 1-2 г. растенията хубаво се притискат едно в друго и съжалявам  .

# 575
  • София
Нелина, един корен според мен  ще стане 90 см в диаметър след 2-3 г. Ето моята, още не цъфнала, втора година е, близо до другите храсти. На мен ми харесват тип градини, в които цветята заемат почти цялото място, като са подредени по височина и съответно сезонния цъфтеж да е разпределен. Но това се постига бавно и трудно. Simple Smile

Ето и гайлардията, диаметър около 50 см е в момента.

# 576
Аз всяка година съжалявам , когато засадя цветята на гъсто . Обичам да си ги прекопавам , а когато са на гъсто е малко трудно . Миналата година имах ехинацея извън двора от размяна . В ширина стана 20 - 30 см , а височина около 80- 90 .. Тази година не съм сяла семена .
За лимониум те съветвам да видиш мненията като напишеш в търсачката . Имало дребноцветен и едроцветен . Едногодишен е и става за декорация след като се изсуши .

# 577
А коя ехинацея става за чай, знаете ли? Аз имам един корен розова(мисля, че така пишеше на пакета семена). Много я харесвам и обмислям да купя семена за всички налични цветове. Мирише много хубаво, всички цветове ли да ароматни. Тя еднократен цъфтеж ли има? Моята е преминала вече, но още не съм и изрязала завехналите цветове и няма признаци за нови. Събрала е всички буболечки и оси на цветовете си.
Имам и бяла маргарита пак от семена от миналата година. Имаше обилен цъфтеж още март/април май, от почти два месеца съм я изрязала и няма признаци за нови цветове.

# 578
Вече не мога да допълня предишния пост .
 През какво разстояние да сея Ехинацеите ? В търсачката ми излиза 45-60см .Това от всички страни ли ?Много ми се струва да станат 90см в диаметър ,но вероятно и за циркулация на въздух .
Не е 90см, нали и съседното цвете се очаква да порасне.  Разстоянията винаги са дадени от корен до корен, т.е при разстояние 60см за единия корен остават по 30см от всички страни.

А колко реално ще порастне, не е ясно. Ако се чувства добре и нищо не му пречи, всяко растение с удоволствие би ти превзело цялата леха.

# 579
  • Пловдив
Phloxx ,а уж съм математик Joy .
В момента няма нищо на мястото и най-отзад ще има Лейланди голд райдър ,там трябва да предвидя място ,отпред Ехинацеята ,а пред нея компактна бяла лавандула и отпред камъчета  . И там е въпросната люлка ,заради която с ММ се хапахме цял месец Simple Smile Така се бях размечтала с белите люлки и отзад зелено ,цветя ...А,ще гледам една   голотия  и плътна ограда поне 3 г ...Joy

sofyia ,това е втора година на само едно коренче ли ?
Даваш ми  надежда за другото лято .

# 580
Нелина, от къде ще взимаш бялата лавандула?

# 581
  • Пловдив
Вече я взех онлайн (7лв),защото сайтът е с безплатна доставка над 90лв (gardenplants.bg). Растенията дойдоха читави ,само едната от 4те Ехинацеи е доста нисичка,в сравнение с другите . Иначе и в нашето село  има същата бяла лавандула  в един от разсадниците ,пак  за 7лв .

# 582
  • София
Свекърва ми сподели, че гледала съвсем скоро в лидл бяла и лилава лавандула, за първи път видала бяла... Но за мен чара в лавандулата е лилавото, има и розова също и трябва да се провери доколко са подходящи за нашия климат твзи цветните.

# 583
  • Пловдив
Освен ,че в сайта си пишеше ,че бялата лавандула е силно  студоустойчива е логично да е такава ,защото е от рода angustifolia .

Бяла и розова виждам от години онлайн ,но се изчерпват бързо .  И на мен много ми харесва лилавата ,но цветово ще стане голям миш- маш .
Виждала съм по чужди сайтове бяла френска лавандула. От този тип ,категорично умира зимата .Имах лилава и в разсадника ме предупредих,че се гледа като едногодишна в нашите условия .

# 584
  • София
Нелина , само от един корен, да.
Даже не знаех, че има бяла лавандула, да я покажеш, като се развие!

Общи условия

Активация на акаунт