Градинарство - моето хоби 36

• 37 879
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
За засаждането не мога да помогна с идеи и съвети. Ако градинката е общинска собственост, може би е добре да попитате в Общината може ли да засадите дървото.

# 151
  • На морето!
Задължително проверете къде около блока може да садите дърво. Рискувате да бъде премахнато скоро след засаждането ако мястото не е съобразено с подземни комуникации и отстояния.
Иначе наистина са много красиви дървета. Ето информация за засаждането
Скрит текст:
Най-добре е японските вишневи дървета да се засаждат през пролетта или в началото на есента. Това ще даде време на младите дръвчета да се адаптират към новата среда преди настъпването на зимата или пълното лято. Препоръчително е да изберете фиданки с височина около 1,5-2 метра, които бързо ще се вкоренят и ще започнат да растат. Засаждане и грижи за млади дръвчета Когато засаждате японска вишна, не забравяйте да изкопаете дупка с диаметър около 1 метър и дълбочина, достатъчна за размера на кореновата бала. След това поставете дървото в дупката, разнесете корените и внимателно засипете с почва. Важно е шийката да е точно под повърхността на почвата. След засаждането е добре да полеете обилно дървото и да разрохкате почвата около ствола, за да улесните развитието на корените. През първите няколко години младите дървета се нуждаят от редовно поливане, особено в периоди на засушаване. Добра идея е също така да използвате мулчиране, за да запазите влагата в почвата и да намалите растежа на плевелите. През първите 2-3 години стъблото трябва да се предпазва и от механични повреди. Грижи за зрялата японска вишна След като японската вишна достигне възраст от 5-6 години и се установи на новото си място, изискванията за грижи за нея значително намаляват. Въпреки това е добре да се имат предвид няколко важни момента, за да се насладите на великолепния му цъфтеж. Подрязване на короните и грижи за тях Както вече споменахме, японските вишни не обичат редовното подрязване. Само ако клоните са повредени или короната трябва леко да се прореже, това трябва да се направи много внимателно. Раните трябва незабавно да се третират с градинарски мехлем или фунгицид. Всички израстъци, които се появяват по стъблото, също трябва да се отстраняват систематично. Наторяване и поливане Японските вишневи дървета не се нуждаят от интензивно торене. Едно внасяне на комбинирани торове през пролетта е достатъчно, за да се осигурят необходимите хранителни вещества за растенията. В периоди на засушаване дърветата се нуждаят от редовно поливане, особено по-младите екземпляри. Защита срещу болести и вредители Въпреки че японските вишневи дървета са доста устойчиви на болести и вредители, струва си да се следи за някои заплахи. Те могат да страдат от гъбични заболявания като монилиоза или сива плесен, така че си струва да наблюдавате дърветата и да прилагате подходящи продукти за растителна защита, ако е необходимо. Освен това дърветата могат да бъдат нападнати от акари, паяжини или корояди, за което е необходимо подходящо третиране. Източник: https://gradinamax.bg/articles/otkriyte-ocharovanieto-na-yaponskata-vishna

# 152
  • София
😩 След като се оплаках, как на лавандула и бяха откършили част, днес идвам и заварвам същата вече тотално разпердушинена... 😢
Абсолютно не мога да се го обясня... И защо точно нея и само нея (то добре че не е подпукало и другите)

# 153
Понякога животинките си избират место за лягане точно върху някое растение, решават че там им е най-уютно. Пробвай да набодеш пръчки около нея.

# 154
  • София
Бях сложила камъни, сигурно ще я преместя, ако има нещо живо останало...

# 155
  • София
На мен нещо ми яде лалетата по същия начин. До долу. Три изядени, пет стоят. На две места така. И аз оградих с камъни. Питах момчето в агроаптеката (със снимка), според него били охлюви. Били активни нощем и затова не ги виждам. Не знам дали охлювите ядат лавандула, обаче.

# 156
  • София
Тя не изядета, а премазани, клонките са натошени и разхвърляни, мулчът от клонки също е разпилян, мн по-едро от охлюв е това... И ако нещо я ядеше, защо би се ограничило само де нея, те са 6в редичка, тя е втора, даже не е крайна... Не е на обичайна пътека, поне не и на котките... Освен някой таралеж или костенурка да минава, но пък камъните не трябваше ли да го карат да заобикаля... 🤷‍♀️ 🤷‍♀️🤷‍♀️

# 157
Pupsi, И сз мисля,  че охлювите ти ядат лалетата.
Страшни майстори са!

# 158
  • София
Вече е късно за тези, но все пак да взема да наръся с нещо тогава. Гадове.

# 159
  • София
Продават разни спец за охлюви - препарати, гранули, капани... Гледах заради хостите... Също уж мулчиране с по-едри и груби камъчки или корички пише, че помага, защото пречи на придвижването на охлювите към растението.

# 160
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Бях сложила камъни, сигурно ще я преместя, ако има нещо живо останало...

не я мести. тя страда, а като тръгнеш да я местиш ще е допълнителен стрес.  може и да не оцеле.
вземи шишчета и ги набоди около нея като оградка. или някоя пластмасова кошнича с дупки, като тези за щипките. махаш дъното и слагаш кошничката около лавандулата. като бариера.
ще стискам палци.

# 161
Здравейте , някой гледа ли камелия в двора? Подариха ми една и докато не живеехме в къщата няколко години се разваше много добре в касия, вътре в неотопляема къща. Но тази зима заживяхме и видях ,че в отопляема къща не се чувства добре. Четох ,че зимата и трябват ниски температури. Дали би издържала зимата във Витошките квартали?

Не съм в София, но живеем на 250-300м надморска височина. Зимата имахме температури от около -10 няколко дни, иначе ни е по-мека зимата (близо до морето сме). Камелия имаме на двора от една година, нямаше проблем зимата. Съветът ми е да отидете в близки градински центрове, да питате дали имат камелия и дали вирее при тях зимата навън. Wink Ние така се ориентираме дали да взимаме някое растение. Много искаме олеандри, но от няколко градински центъра ни предупредиха, че ще трябва да ги прибираме зимата и това ни отказа (отровни са за котки, а ние си имаме вкъщи). Съответно, ако разберем че в близките градински центрове е ок навън - купуваме от там. Просто при близкия климат хората по-лесно могат да кажат дали нещо ще вирее, или не.

# 162
Pupsi, И сз мисля,  че охлювите ти ядат лалетата.
Страшни майстори са!

И аз искам да се оплача от охлювите. Нищо не мога да завъдя в градината, нито в земята, нито в саксии. Катерят се по оградата, стигат до саксиите и съсипват всичко. Сега съм решила да окача нависоко 2-3 саксии, но се чудя какво да сложа - дворът ни е по-скоро сенчест. Ще съм благодарна за идеи.

# 163
Kateriza, може да намалите тревата и растенията около насажденията. Охлювите се придвижват основно в растителност и когато е влажно.

# 164
Единствено със сините гранули или други подобни съм се спасявала от охлюви. Както казва ММ като гробище за охлюви е сутрин след като сложим гранули

Общи условия

Активация на акаунт