Градинарство - моето хоби 36

• 37 868
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
  • На морето!
Здравейте, решила съм да купя клонорошач за село, за клоните от подрязаните дръвчета и асми.
Бихте ли ме насочили, кое е най-важното, което трябва да гледам? По принцип ми се иска да не е повече от 300лв, но четох, че е добре да е с валцов механизъм, а те са по-скъпи.
Насочила съм се към тези двете - (едната с валцов, другата с ножове)
https://www.home-max.bg/klonotroshachka-tiha-s-kosh-raider-rd-esh02/?s=1
https://www.home-max.bg/klonotroshachka-daewoo-dacsb2400/?s=1
Благодаря предварително.

Взехме деу-то преди месец, много хубава работа ни свърши. Чипсът напрусках обилно с Натуралис и разпруснах в цветната градинка.

# 196
  • София
Алисум продават и в бриколаж, в малки саксийки май по 1,79 бяха... Да, правилно помня цената
https://mr-bricolage.bg/alisum/p/941687

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 11:43 от Angel_Dust

# 197
За пореден път поръчвам коренчета на хоста - бели пера, дано тръгнат. Във вид на експеримент оградих хости с кръг от шкурка за шлайфмашина, дано пусти охлюви се остържат ).

# 198
Алисумът на Алиса вероятно е многогодишен (жълт), след като е сят миналата година, а цъфти сега. Този, от линка към Бриколаж, е едногодишен - аз сях такъв и цъфтя през пролетта, след това прави пауза и през есента отново започна и цъфтя много до късно. На снимките ми е едно от последните цветя, след димитровчетата дори, а на мястото му тази пролет беше съвсем чисто от плевели и беше направил хубав мулч от изсъхналата си зеленина. Та се замислих да го използвам в тази насока - около зеленчука, да пази от плевели и да прави мулч за пролетта. Пониква лесно, но семената му са много дребнички и трябва да се смесват с пръст при сеене.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 15:10 от Кити Кет

# 199
  • София
Аз съм виждала и на бял, а дали не и лилав да пише многогодишен...
Сложила съм семенца от него, но не обозначих кое какво и не знам никнат ли... За опита съм си взела и от бриколаж 2саксийки.

Моята хоста бeли пера за сега върви... Да видим колко ще изкара...
За охлювите днес пък ми излезе реклама на каменно брашно... Не знам върши ли работа, но предполагам е нещо като шкурката, но без визията на шкурка😂

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 16:38 от Angel_Dust

# 200
Аз пък се чудя за Gypsophila paniculata, дали може да издържи през зимата навън? Много е атрактивна по снимките и си поръчах коренче. То да тръгне да расте най-напред и да го опазя до зимата, но понеже няма категоричен отговор, на едни места пише, че трябва да се вадят гипсофилите, ако иска човек да ги запази, а на други пише, че конкретно paniculata издържа до -20. Някой дали има опит с това растение?

# 201
Лично аз нямам толкова опит с тях , но си мисля , че може и да издържат тъй като ние имаме сравнително топли зими . Вече по това време и малко по от рано трябва да се зазимят или увият за да не пострадат при слани и т.н  .
Алисумът ми е от семенца да , многогодишен е сега цъфти . Много ми харесва . Имам и топ карамфил от семенца . Миналата година сях едно пакетче шибой микс цветове на работа в една саксия . Разсада си го сях в градината началото на тази година напредна и сега цъфна . Наистина микс цветове светло и тъмно жълто , оранжело и кафяво . Тия дни дозасях разсада да видим . Но забравих какво беше пакетчето . Нисък е .

Някой има ли от тази маргаритка . Издирвам я . Ще си я закупя ако трябва , дробът си ще дам само да я намеря .

# 202
  • София
А може ли да местя останалите 2 хости вън вече? Мн ми се пречкат в стаята 🤣 нали не дават вече чак такива застудявания?

# 203
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Някой има ли от тази маргаритка . Издирвам я . Ще си я закупя ако трябва , дробът си ще дам само да я намеря .

Прилича ми на хризантема. Има и астри с такова разполагане на листата, ни сякаш повече ми прилича на хризантема.

# 204
  • Варна
Здравейте , някой гледа ли камелия в двора? Подариха ми една и докато не живеехме в къщата няколко години се разваше много добре в касия, вътре в неотопляема къща. Но тази зима заживяхме и видях ,че в отопляема къща не се чувства добре. Четох ,че зимата и трябват ниски температури. Дали би издържала зимата във Витошките квартали?
Аз имам камелия в двора. Живея на 15 км от Варна, на 250м надморска височина. Отглеждам я в северната част на градинката, на сянка(полусянка).  Засадена в почва(торф) с ниско Ph. Трета година вече се държи приятелски Simple Smile и ме радва с цветове.

# 205

Прилича ми на хризантема. Има и астри с такова разполагане на листата, ни сякаш повече ми прилича на хризантема.

Не е хризантема Добри . Да има хризантема със същите цветове , но това не е такова . Кичеста маргарита е още Леукантемум . Имах го доста се беше завъдило и едната година изчезна . Много е хубаво .
Днес на работа ще торя и ще сея цветя . Взела съм си флокс и няколко седуми.
Имам пасифлора тук на работа дали да не си я извадя да си я засея вкъщи ? Тя много ли влече ? Жасмина ми уж студоустойчив замръзна май кафяв е целия . Май пак ще поръчам . Кой е най - подходящ за градината ?

# 206
# 207
# 208
  • София
Ако никой не се отзове можеш да пробваш със семенца, иначе и на мен на програма ми излизаше някаква китайска астра принцеса... Които също изглеждат красиви...

Моите опити за горска градинка продължават... Надявам се хостите да попораснат и да се поразкрасят, под тях сложих семена мертензия, дано поникнат, на картинка изгледат симпатични... Остана още една, за която се колебая къде и тревата трябва да я подстрижа или махна...
Скрит текст:
Скрит текст:
малко е постничко.... Но нали всичко е на етап опит какво ще оцелява... 😅

Тези теменужки дали имат шанс да си пуснат семенца и да се самозасеят за догодина... Мн си ги харесвам...

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 09:09 от Angel_Dust

# 209

Имам пасифлора тук на работа дали да не си я извадя да си я засея вкъщи ? Тя много ли влече ? Жасмина ми уж студоустойчив замръзна май кафяв е целия . Май пак ще поръчам . Кой е най - подходящ за градината ?
Имала съм пасифлора и доста се разрастна,дори имаше плодчета.За жалост при мен измръзна.Зимния жасмин със сигурност ще оцелее,зависи и в коя България си.
Теменужките ще се самозасеят.

Общи условия

Активация на акаунт