Градинарство - моето хоби 36

• 37 858
  • 753
  •   2
Отговори
# 240
Има едни хора на село ,които имат голям банан . Есента го режат и до зазимяват , сега гледам са изчистели сухите и са го отворели .

И аз гледам на няколко места, но не знам, ако падне под 10 гладуса дали ще изсъхне цялото растение. Студенустойчивият го водят да издържи минус 20 градуса, но някак листата му са по-тънки и не е толкова красив.

# 241
Има едни хора на село ,които имат голям банан . Есента го режат и до зазимяват , сега гледам са изчистели сухите и са го отворели .

И аз гледам на няколко места, но не знам, ако падне под 10 гладуса дали ще изсъхне цялото растение. Студенустойчивият го водят да издържи минус 20 градуса, но някак листата му са по-тънки и не е толкова красив.

Е на - 10 ще го покриеш . Колкото и да е студоустойчив . Реже се на около метър , зазимяваш с найлон и като се оправи времето махаш сухите и поливаш . Но за да го сееш навън банана трябва да е няколко годишен . Ако е малък не върви в градината . Поне при мен . Той и белия жасмин го водят студоустойчив ама на замръзна . Целия е кафяв и не вярвам да се оправи . Ще се купува нов ..

# 242
  • На морето!
В нашето село има много банани, зимата изчезват, ляотот с пълна сила избиват. До Созопол е селцето.
Аз също посадих един, не знам дали ще се събуди, но се чувствах длъжна да пробвам Grinning

# 243
СИ България. Вчера нашия градинар каза, че тази зима има много жертви по растенията. Много (вкл. големи) загинали от студа. Може би защото от десетина години не сме имали седмица с трайни  -10. Може и самите растения да се изнежиха.
В нашата градинка жертвите са малко. Няколко фотинии само и две млади кортардерия.

# 244
  • Пловдив
Моят червенолистен Ацер Платаноидес падна жертва още есента .Сигурно почвата не му хареса .Вярвам ,че е за добро ,защото без него ми харесва повече гледката от входната врата .
  Събирам сили да копая за жив плет.Десетина метра е ,но така да ме примързява след празниците и дългото  гостуване на родата Blush .
  Ни в клин ,ни в ръкав ,не правя реклама ,но да се похваля че най-после си взехме косачка робот (систематична с антена ,без ограничителен кабел) и съм много доволна .
Единственият недостатък , засега , е че поразнищва върха на по-меките тревички ,тоест рязът не е много чист .Разбираемо е ,защото оборотите са много по-ниски ,спрямо бензинова косачка ,но тревата е винаги равна ,без следи от косене и гадните плевели се задушават .
За мен си е направо game changer Simple Smile  .

# 245
Кой робот взе? Може ли да пълзи при леки  наклони?

# 246
  • Пловдив
Нямам идея колко е наклона ,нашият двор е равен ,като към къщата е вдигнато постепенно 30 см .
Роботът е segway navimow i108 за 800м2 ,но нашата затревена площ е 970м2 -коси я за 2 дни ,като съм настроила от 11 часа ,като се вдигне росата до 20-21 часа вечер .
Всеки път като изкоси напълно сменя посоката на косене ,за да няма пропуск (хоризонтално ,вертикално,ляв диагонал,десен диагонал ) .Пропуска някакви участъци ,но при нас е заради дърветата .После се връща след зареждане и пак си ги минава .
Ето това е след вчерашното косене ,преди днешното (кръгчета са дървета,има пътека и барака ) .

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 11:45 от nelina_london

# 247
Здравейте, тревата на двора е много рехава. Харесала съм си смес в Практикер, която е микс с маргаритки. На опаковката пише, че косенето трябва да се пропуска заради маргаритките. Някакво мнение?

# 248
Искам да си взема някакъв компостер, предимно за окосена трева и клонки,макс някакви обелки от плод и зеленчук рядко... има ли голямо значение какъв? И като дали ще мирише и събира плъхове и мишки, нямам намерение нищо освен растителни отпадъци да слагам...
Аз си купих преди 2 години компостер от ЛИДЛ. Доволна съм. Близо е до къщата, но не мирише. Вътре си живеят разни гадинки малки Grinning (червейчета, буболечки и подобни). За мишки и плъхове не съм се замисляла, имаме куче постоянно пуснато по двора и едва ли ще допусне някой гризач. Доста ми намаля боклука от както имам компостер Simple Smile, особено лятото като излязат пъпеши и дини, хвърлям корите там. Хвърлям освен тревата и листата от двора, обелки от всякакви зеленчуци и плодове, черупки от яйца.
Миналата година имаше програма в нашата община (Варна) за раздаване на компостери безплатно. Разбира се най-вероятно ще чакаме 1-2 години ако сме одобрени да ни ги дадат. Може да проверите във вашата община как стои въпроса.

# 249
  • София
Имаше миналата година, не знам защо се отказахме тогава, даваха ги веднага. Един познат си взе, уж далеч гобе сложил сами трева слага и му миришело до къщата чак. И изобщо не му се получавал компоста. Вашето на слънце или на сянка е? Има ли правилна позиция, гледах някакъв клип в ютуб каква температура развива малко се стреснах😅 а вярно ли е, че не е мн хубаво да се добавя постоянно материал?

# 250
  • София
Моят "компостер" е от палета, с допълнителни дъски в дупките, отворен е отгоре. Трябва да се полива през лятото, ако искам да се случи нещо по-бързо. Събирам трета година, трябва да се обърне вече материалът и евентуално да се извади готов компост. Наполовина пълен е към момента, защото с времето материалът много сляга. Клонки - само най-тънките. Трупам всичко растително, с изключение на цитрусови обелки, такива от лук и чесън, както и болни растения. Не се хвърля никаква храна по никакъв повод, за да няма гниене и гризачи.
Няма как да мирише при тези условия, категорична съм.

Относно температурата - да, вдига се висока, когато е затворен, тогава тече анаеробен процес. Ако са спазени условията за влага и Т (измерват се), и се размесва и обръща материалът, компоста е готов в рамките на 40-50 дни. Така правехме компост от слама, за захранването на гъбарника - един бордови камион слама се превръща в перфектен компост.
При обикновени условия, без някъй да му обръща специално внимание - 2-3 години. Simple Smile

# 251
Здравейте, тревата на двора е много рехава. Харесала съм си смес в Практикер, която е микс с маргаритки. На опаковката пише, че косенето трябва да се пропуска заради маргаритките. Някакво мнение?
Да не би маргариткитв да са парички? В нашата трева има и парички, и всякакви други цветя. Като нацъфтят някъде на голямо петно, ги заобикаляме с косачката, за да узреят семената и да се размножават още повече. Тази година е сушава и още не е косено, може би към средата на май ще е. В момента тревата е леко рошава, но всичко цъфти с пълна сила. Ако искаш гладка английска ливада, която да косиш на две седмици, или робот да ходи по нея, няма голям смисъл от цветя, няма да успеят да цъфнат повечето.

# 252
Мисля, че този смеска с цветята се нарича швейцарска морава. И аз я бях харесала на времето , но се отказах точно заради косенето. Красотата й е в цветчетата и не виждам как биха се опазили..

# 253
  • София
И аз я гледах, на нея си пишеше, между другото, да се сее около ограда, бордюри  и изобщо места където няма да се коси...

Вчера докато ходих през квартала ни, минах покрай един двор имаха няколко големи чудни хости, всичките под ярко обедно слънце... И нищо им нямаше, от което😅😂 седях насреща им и зяпах, мислейки си за моите полуизпържени мъници на шарена сянка😅😝

# 254
Според мен твоите гости не са се вкоренили добре,при условие,че ги взе на гол корен.

Общи условия

Активация на акаунт