Градинарство - моето хоби 36

• 37 825
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
Можеш да ги пренаредиш , когато дихондрата вече порасне.
Евонимуса понася много подрязване, можеш да го оформиш както искаш.
Много благодаря, сега съжалих, че ги извадих. Ще пробвам още тази вечер да ги пренаредят и вече да знам къде са.
Ще проуча и как да подрежа дръвчето.
Предстои и изваждане на саксии с градински цветя, които искам да прибирам без зимата.
Имам една голяма керамична саксия, в която искам да посадя декоративно дръвче, но се чудя какво, трябва да не става много високо, защото няма място.

Дихондрата малко ми синее на цвят, сякаш линее. Има доста други почвопокривни, включително цъфтящи, които някой и друг месец ще са водопад от цвят.
Индийският люляк носи на резитба, цъфти дълго, има различен цвят листа, според това какъв контраст искате.

Последна редакция: сб, 17 май 2025, 08:18 от animsaj

# 376
  • Пловдив
Синее висящата Дихондра за кашпи .Почвопокривната си е зелена .Обаче ,при студена зима се губи .Свекърва ми има зелена дихондра в едни градинки ,чак сега се съживява .Друга година не бе оплешивявала така .

# 377
Привет на всички градинарки. Имам нужда от съвет, тъй като с мъжа ми сме лаици в градинарството. Боднахме два стръка домати/от градински център/ в едно сандъче, но се появиха някакви петна по листата им.

На какво се дължи с какво да третираме?

# 378
Прилича ми на мана. В агроаптеките имат много опции, попитайте какво ще ви препоръчат там , аз съм ползвала различни препарати и много рядко имат ефект, за съжаление.

# 379
Пипи, знаем се отдавна, надявам се че няма да ме разбереш грешно и да се обидиш. Домати в такова сандъче не стават. Те правят огромен корен и имат нужда от много почва. Колкото по-дълбока саксия осигуриш, по-добре.
Сортът най-добре да е чери, те са по-малки и по-добре понасят саксийно отглеждане.
Почвата да има варовик, например може да слагаш черупки от яйца.
Мястото да е слънчево и проветриво, но по възможност да не ги вали директно дъжд.
Поливането умерено, не обичат да прогизват. Даже на по-сушаво доматите са по-вкусни, по мои наблюдения.
И въпреки всички грижи и дондуркане пак може да се разболеят, просто доматите са податливи на гъбични заболявания. Ако искаш здрави растения - див домат. Дребни като лешничета, но много вкусни. Но от тях разсад не съм виждала, само семена. За тях не е късно за директна сеитба навън, раждат до зимата.

# 380
  • In transit
Пипи, съгласна съм с Флокс. Преместете ги в дълбоки кофи или саксии. Преди две години гледах едни чери домати на балкона. Бяха станали към 150-160см високи. Всеки ден ги поливах, защото въпреки, че бяха в кофа, виждаха зор. Но пък, като се захлади ги преместих на остъклената ми тераса и до декември имах чери домати. Grinning

Това по листата ти ми прилича на септориоза. Предполагам, че с фунгицид се пръска.

# 381
Phloxx, Mikkey, Kat :3, благодаря за съветите. Както вече споменах, лаици сме. Гледахме преди 2 или 3 години, чери в сандъчета. Развиха се чудесно, дори не успяхме да изядем всичко, което родиха. Затова решихме и тия така да засадим. Малко след като ги боднахме, започнаха проливни дъждове. Вероятно  това е била една от причините да се смарангясат така грозно / търся си оправдание  Laughing/
Ще ви послушаме, ще преместим тия дни в по-дълбок съд, пък да видим...За съжаление, Флокс ще потвърди, тук не се намират такова изобилие от препарати за растителна защита и ще разчитаме само на това. Пък, каквото - такова.
Благодаря още веднъж!

# 382
  • София
Phloxx, Mikkey, Kat :3, благодаря за съветите. Както вече споменах, лаици сме. Гледахме преди 2 или 3 години, чери в сандъчета. Развиха се чудесно, дори не успяхме да изядем всичко, което родиха. Затова решихме и тия така да засадим. Малко след като ги боднахме, започнаха проливни дъждове. Вероятно  това е била една от причините да се смарангясат така грозно / търся си оправдание  Laughing/
Ще ви послушаме, ще преместим тия дни в по-дълбок съд, пък да видим...За съжаление, Флокс ще потвърди, тук не се намират такова изобилие от препарати за растителна защита и ще разчитаме само на това. Пък, каквото - такова.
Благодаря още веднъж!

Pipi, вземи от някоя дрогерия хума, ако продават, разтвори във вода и напръскай хубаво листата, стъблото и около растението. Даже да не помогне няма да навреди, а няма и да позволи да се развъдят и други вредители, защото гъбичките обикновено не идват сами. Заболелите листа ги махни, растенията ще пуснат други. И както са ти казали момичетата - доматите растат в големи саксии. Ще чакаме скоро да се похвалиш с хубави домати!

# 383
  • In transit
Пипи, нямаш ли някоя роднина да ти прати няколко препарата от България по пощата? Те не са толкова много, един фунгицид, един-два системни.

# 384
  • Пловдив
Не мисля ,че е разрешено .На мен дори ,хранителни добавки ,тип витамини , неможеше да ми пращат (в.Англия,по време на ЕС).Единствено с някоя фирма за превоз на багажи ,но почти всички имат политика без подобни препарати и медикаменти .

# 385
  • София
А добавки  хранителни и витамини може, с рецепта.
Но за растителни препарати и аз се съмнявам.

# 386
  • Deutschland/HE
Pippi, питай в някоя от баумаркт, в заключена витрина имат малко по-силни препарати.
Аз мога да ти изпратя син камък и калк, за да си направиш бордолезов разтвор и да ги напръскаш.

# 387
Благодаря отново на всички! Току що, четейки съветите ви, се сетих, че лани се сдобих с тоя препарат, с който борих едни бели мушици по китките си.

# 388
  • София/Варна
Това е за гадинки, т.е. инсектицид. Ти имаш гъбички, т.е. ти трябва фунгицид.

# 389
И аз бих премахнала заразените листа на домата, иначе цялото растение ще загине. Затова не купувам разсад, все ще е заразен с нещо.
На мен са ми пращали лекарства по DHL като бях в Германия.

Общи условия

Активация на акаунт