Градинарство - моето хоби 36

• 37 781
  • 753
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Да, точно така изглежда. Благодаря за отговора преди моята снимка. Смрадлика ще е явно.

# 511
  • Варна
Здравейте момичета!
Поздравления за прекрасните растения и градини!
И адмирации за труда който влагате за тях.
Аз имам много въпроси и питанки, но искам ако имате знания или поне мнение по нещо което ме тормози тези дни.
Имаме/аз и сестра ми/ виличка на чудесно място в етрополския балкан.
Вилата е близнак, съсобственостс братовчед ни който си я ползва и грижи за неговата част. Вкода е един и това много ме тормозеше, защото създава известни неудобства.
Купих съседния празен парцел, след голяма борба, с цел да имаме самостоятелен вход, да остане там незастроено/защото много се строи в района/ и да ми е по-широко Simple Smile))
Дотук излишна информация...но. Искам само покрай оградите /изток, север и запад/ във времето да засадя растения, храсти, няколко дървета. Проблема е, че някога в източната част откъм пътя е минавала река и има много камъни, От източната страна е буквално е 20 см пръст и надолу е каменен ад. Реших да извикам човек, който да изоре и фрезова поне част... например по метър и половина или там колкото са широки машините. Аз искам да направи това покрай оградата от трите страни, за да мога по нататък да садя по спокойно.
Правили ли сте подобни неща някога? Има ли значение дали сега лятото или няесен е по-добре да се направи? Нещо друго да направя ли?
Ще пропусна явно тази година със засаждането на каквото и да е. Исках няколко дървета - две брези, един дъб поне. Но ще почакат да подготвя някак почвата и мястото.
Ще сложа две снимки за ориентир.
Всяко мнение би ми помогнало да се ориентирам и взема правилмо за почвата и бъдещите растения място. Simple Smile
- това е въпросната 'нова' част.
И снимка от гугъл мапс

# 512
Честито Simple Smile очакват те приключения.
Орането когато и да го направиш все е добре. И можеш да садиш каквото си искаш. Сега има голям избор и дървета и храсти и цветя.
Направи си първо схема на градината - къде какво ще бъде, какви растения, пътеки, кът за сядане с маса и столове, люлки, истории Grinning

# 513
  • София
Аз бих изчакала с орането за есента. В момента всички треви и плевели са във възход и започват да цъфтят, което значи, че ако се изоре сега после ще е много трудно двора да се изчисти от нежелани растения.
По отношение на дърветата и храстите - в този сезон за тяхното оцеляване най-важно е поливането. Ако не може да се полива на 2-3 дни в жегите те няма как да оцелеят. Правилото е, че дървета и храсти се садят или рано на пролет - февруари, март и началото на април, или късна есен, след като окапят листата - октомври, ноември, може и декември, ако не е замръзнала почвата. Сега се садят само дървета и храсти вкоренени в саксии и изискват обилно и постоянно поливане, за да се прихванат.
Поляната на снимката изглежда чудесна и може да се поддържа така до есента, когато вече с по-висока успеваемост могат да се садят всякакви дървета и храсти. От личен опит мога да кажа, че всичко, което съм садила есента се прихваща и върви добре следващата година, за разлика от пролетното садене.
При наличие на много камъни не бих орала, предполагам и че тракториста също няма да се наеме да оре при толкова камънак. Имам голям двор покрай Марица в горното й течение и не искам да коментирам какви камънаци излизат, като се забие лопатата, ако въобще успее да се забие. Прави се голяма дупка, махат се камъните, сади се растението и се засипва допълнително с пръст. Доста дървета имам засадени така, нямат проблем с растежа. Само да подсетя, че дърветата се садят на минимум 3 метра от оградата.
С желание и труд всичко се постига. Чакам след време снимки как се е променил двора. Smiley

# 514
  • Бургас
Ето и снимка на дървото за което писах преди няколко дни.

# 515
Ето и снимка на дървото за което писах преди няколко дни.

Червено листна смрадлика. Пух четата са цвят, който скоро ще премине.

# 516
  • София
Ауу, разкошна е! Много я харесвам червенолистната смрадлика, но моята е едва 70-80 см. Simple Smile

# 517
  • Бургас
Аз смрадликата я мислех за храст, но това дърво ми промени мнението.

# 518
  • Пловдив
Има храстовидна и дървовидна смрадлика.

# 519
Да се похваля с първа реколта на ирга ,,Ламарка,, )). Сочен, леко сладък, без да е кисел плод.

# 520
  • густо майна Филибето
Смрадликата е поливана, и е успяла бързо да порасне до дърво.  Simple Smile

La_Valletta , и аз съм чувала , че е много вкусна. Но не обича алкални почви като моята. Една уморихме Simple Smile Може и да не сме ѝ намерили точното място.
Да покажеш новият кът след махането на пиракантата.
Аз го мислех за неубиваемо това растение Joy

В тази връзка да разкажа, дойдоха вкъщи едно семейство, озеленяват двор, и жената сочи пиракантата и пита - това какво е? Искам го! Аз опулих еййй такива очи.  А тя прораснала, четири метра, стебло колкото прасеца ми, отрупана горе с плодчета. Наистина красива, но каква мъка...
И започнах да я разубеждавам, колко бързо расте и заяква, колко твърда дървесина има и трудно се реже, и най-вече колко боде. А, казва, точно това ми трябва!!!
 А тя каква била работата. Дворът им наа центъра на едно тукашно село, обаче площада е 2,50 м точно над двора. Селото не е голямо, обаче там през почивните дни потокът е голям, защото спират хората и поемат към планината.  И дворът е като на длан. Даже има опасност някой залисан да даде по-напред с колата и да падне долу.  И хората искат някаква преграда все пак, още по-добре ако е бодлива. Ами насадихме им пираканти. Миналата година бяха стигнали нивото на площада. Тази сигурно трябва да се мисли за подпора горе.

Flash* , мислете за някакви местни видове, те ще се справят и без особено внимание.  Също паркови дървета и храсти. Защото поливането наистина си е голям проблем, дори и да има кладенец/сонда.

При мен прецъфтяха и последната вълна храсти край оградата, и предстои голямо рязане. Но така е, като съм ги насадила гъсто. Ще ги минавам през клонотрошачката, и ще мулчирам зеленчука и където е голо по градинките.

Да не е съвсем без снимка - това са водни ириси. Растат в блатистата част на езерото. Цъфтят сега.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 17:46 от Ljuboznatelna

# 521
Моля за помощ, ако снощи съм пръскала  с люти чушки и чесън, как да разбера има ли ефект и кога пак да пръскам? Например ходих сутринта с лист тиквичка в агроаптека, каза акари и мушици, даде ми иназума, но да изчакам ли от снощното пръскане и кога да пръскам, страхувам се да не ги приключа набързо?

# 522
  • София
Vselena, по принцип няколко часа или денонощие са достатъчни като разстояние от едно третиране до друго. Ако нещо ще мре от чесновата настройка, вече е умряло. На кадрите не знам дали ще повлияе изобщо.
Кога успяха да се развъдят и акари, до вчера беше зима!

# 523
Flash, щом има толкова камъни по-добре първо с багера и после насипваш пръст 😃
Аз ако имах такова място бих оградила с неща като лешник, дрян, дафиново дърво, арония, люляк и др. Хем красиви и високи, хем има какво да береш 😃. Успех ти пожелавам!

За листни въшки и акари ми казаха да пръскам с отвара от дафинов лист. Ще пробвам.

# 524
  • София
Аз пък днес гледах за пръскане с канела и като фунгицид действала и срещу листни въшки и подобни.

С люти чушки и песън за какво пръскахте? Аз онзи ден пръсках  доматите за перни мушички, впера се виждаха умрели по листата, но и няколко живи, мн по-малко, днес не видях живи... Но мисля пак да ги напръскам като минат 7дни.

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 18:16 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт