Градинарство - моето хоби 36

• 37 770
  • 753
  •   1
Отговори
# 540
Poli__D,
Потърсих по снимката, излезе резултат за нелечима гъбична инфекция Fusarium oxysporum - Fusarium wilt
Решението било изкореняване за предпазване от следващи зарази. Дано да не е това.
https://www.koppert.co.ke/disease-control/fusarium-wilt/

# 541
Момичета, привет. Листата на всичкия ми лигуструм станаха все едно покрити с бронз. Пръскали сме овошки, но те не са близо до оградата, където е растението. Някакви идеи?

# 542
  • Пловдив
Нямам Лигуструм ,но в една ФБ група редовно качват снимки на болен лигуструм .По описание ,или е мана /гъбично  или акари .Пробвайте да покажете в агроаптека ,за да ви насочат към фунгицид или инсектицид .

# 543
Реа, смрадликата е много ефикасна за всякакви възпаления, само за външно приложение.

Зеленчуците ги поливам с йод за по-добра устойчивост на болести. На 1л вода 1 капка йод. И на цветята също слагам.
При доматите ако няма пожълтяване на накъдрените листа, може да са от насекоми насмукани така.
Между другото, чела съм за настойка от вратига, че била природен инсектицид. Някой пробвал ли е?

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 04:13 от Касия

# 544
Добро утро!
Бърз въпрос. Мога ли да засадя 2 клематиса един до друг? Звучи глупаво, но имам спомен, че някой е писал преди - НЕ.
Единият е в земята от 2 г. Преди беше и той в саксия. Цъфти доста от тогава. Фори в момента е цъфнал. “Стандартен” сорт Simple Smile с лилави цветчета.
Другият е по-едър бял , цъфти 1 път само - Май месец. Но се мъчи в саксията после .
Снимката не е хубава, че слънцето е насреща.

# 545
Добро утро!
Бърз въпрос. Мога ли да засадя 2 клематиса един до друг? Звучи глупаво, но имам спомен, че някой е писал преди - НЕ.
Единият е в земята от 2 г. Преди беше и той в саксия. Цъфти доста от тогава. Фори в момента е цъфнал. “Стандартен” сорт Simple Smile с лилави цветчета.
Другият е по-едър бял , цъфти 1 път само - Май месец. Но се мъчи в саксията после .
Снимката не е хубава, че слънцето е насреща.

Имам два бели, засадени на педя разстояние един от друг. Стеблата им вече са колкото женска китка дебели. Може би вече са пета или шеста година при мен. Пускат клони и цъфтят като луди.

# 546
Добро утро! Цветен поздрав оцелелите от жегата герои на моята градина

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 09:48 от driada

# 547
  • Deutschland/HE
Розите и малините ми боледуват от нещо, едно до друго са. Листите после пожълтяват на розите, а на малините съвсем изсъхват.  Някаква идея какво е и с какво мога да ги напръскам?

# 548
С фунгицид.

# 549
  • Deutschland/HE
И за двете ли?

# 550
# 551
На розата това е типично гъбично заболяване. Догодина в ранна пролет можеш превантивно да пръснеш с бордолезов разтвор.
Малината ако има плод в момента, внимавай с карантинния срок на фунгицида, да не се натровите.

# 552
  • Deutschland/HE
Сега мога ли да пръскам с бордолезов разтвор?
Малините няма да ги ядем. Мъжът ми пръска пролетта със смес от син камък и гасена вар, нали това е бордолезов разтвор?
В Германия сме и тук е малко трудно с препаратите.

# 553
Да това е разтвора, може и сега. Иначе по баумаркетите се продава препарат за рози, някакъв комбиниран, един вид е Joy
Болните листа не ги оставяй по земята. Събирай и хвърляй в рестмюл, спорите на гъбичките са в тях.

# 554
  • Deutschland/HE
А да напръскам ли и почвата?

Общи условия

Активация на акаунт