Градинарство - моето хоби 36

• 37 766
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, днес съм на село и след като огледах доматите забелязах че повечето имат петна по плода. От какво може да е? Не са пръскани с нищо, преди седмица ги полях с малко калий-калций на лактофол и тогава всички си бяха в отлично състояние. Поливат се 3 пъти в седмицата. На самите стебла и листа нищо им няма.
Скрит текст:

# 556
Любознателна , водни ириси са прекрасни!

На есен мисля да местя плачещата лиственица, малко ме е страх, но е наложително. Ще чакам да паднат всички иглички. Може би пак ще местя маслина, на пълно слънце се мъчи. Мисля, че няма да оцелее, листата в момента 50 процента са сухи.
В тази жега за втори път цъфти глициния )

# 557
Чудни хортензии! Моите в другата тема ги лепнах сутринта. Но по 2 пъти поливаме в тази жега

# 558
Здравейте, днес съм на село и след като огледах доматите забелязах че повечето имат петна по плода. От какво може да е? Не са пръскани с нищо, преди седмица ги полях с малко калий-калций на лактофол и тогава всички си бяха в отлично състояние. Поливат се 3 пъти в седмицата. На самите стебла и листа нищо им няма.
Скрит текст:

Аз да не звуча като черна станция, но според мен, ако това е масово, вероятно е вирус, същият който причинява и жилковата некроза. Т. нар. "по-лека форма". Доста голяма част от плодовете заминават в кофата, остава и нещо за ядене все пак, и за консервиране, но е много неприятно. Дано да греша.

# 559
Момичета, вчера в Лидл купих три цвята дребни астри -  розова, лилава и третата в зелена саксийка е с пъпки, дано да е със зелени цветчета ).

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 12:30 от La_Valletta

# 560
А аз Пасифлора в прекрасно състояние от Практикер - намалена от 20 на 10 лв. Чудя се сега къде да я сложа… може и в саксия да я оставя до есента. Само в по-голяма да я преместя

# 561
  • София
Момичета, помогнете моля за тази роза. Катерач, закупена от Нановски миналата есен, беше в чудесно състояние, с цветове, около 1.20 висока. Насадих я, като изкопах голям дупка, вътре добре угнил оборски тор, торф pH 6.5, малко пясък, смесени с почвата от градината, комбиниран тор напролет два пъти. Очевидно е с хлороза. Пръсках и поливах два пъти със зелен камък, после два пъти с този комбо тор.  Отделно като третирам зеленчуците с инсектицид + фингицид, винаги минавам и цветята.Уж изкарат нормални върхове, а после и те се прошарят.

Скрит текст:

# 562
Хортензиите ми бяха с хлороза и след като пробвах със зелен камък, торих с комплексен тор и не се оправих, ги пръсках с амино желязо. Две седмици след пръскането две се оправиха, едната май ще има нужда от още едно пръскане. Може да пробваш за розата, sofiya.

# 563
Това на розата не ми прилича на хлороза. Твърде петнисто е. Покажете снимката в агроаптеката. Потърсете информация за болести по розите и как изглеждат, евентуално да самодиагностицирате.

# 564
И според мен не е хлороза. Не може само едно растение да има проблем и то не на всички листа. Прилича ми на нещо вирусно.
Бих изрязала всички болни листа и стъбла до здраво, и дори малко повече. Спри да ториш и пръскаш, и не преполивай. Питай в Агро аптека, дано да помогнат.

# 565
  • Пловдив
sofyia ,прилича ми на това ,но дано не е .

Потърси в нета ,има различни снимки .За този вирус пише ,че няма спасение .Растението трябва да се изкорени и да се смени почвата .

# 566
  • густо майна Филибето
Аз пък имам проблем с черешата, покри се със смола, големи топки, преди това листата жълтееха и виснаха. Полях с фунгицид, после видях смолата, реших да питам ИИ, защото вече ми умряха през годините две череши така, гледам и при съседите има такава.
Бактериален рак. Уж е неспасяемо, ИИ ме съветва все пак да обливам с медсъдържащ препарат.

Допитах се до изкуствения интелект, чат джи пи ти и дип сик ползвам аз. После задължително си проверявам поставените диагнози с гугъл.
Изобщо напоследък много време си спестявам с чата, казва ми кой препарат как се разрежда, има и разни тънкости, например е хубаво ако е твърда водата на 10л да се сложи лъжичка лимонтузу, иначе препаратите не са достатъчно ефективни в препоръчаната доза.
И задължително ми предлага щадящ био вариант на пръскане/поливане.
И за растенията го разпитвам, каква почва и влажност предпочитат, кога е добре да се режат и т.н. Благодарение на него съм вкоренила от резник доста растения, казва ми кои биха се вкоренили бързо, кои не, кои имат нужда от вкоренител, кога е подходящо да се направи  и т.н.

Бих казала, че това е сферата в която ми е най-полезен, защото е най-ясен , и грешките са почти изключени.  Разпитвам го и за други неща, имам база за сравнение.

В моята градина е царството на ехинацеите, по-скоро на първичния вид, защото се сее навсякъде и много ѝ харесва Simple Smile   Става въпрос за розовата висока ехинацея. Имам и хибриди, много им се радвам. Купих семена на бяла, от тях излязоха къде бели, къде розови Grinning. Лошото е, че чак втората година разбирам коя каква ще е, като цъфне.

Тази година си накупих и малко флоксове и монарди. При мен хортензия макрофила не вирее, и флоксовете заместват донякъде тази топка цвят. Ама ей ме на, не съм ги снимала.  Затова пък тук в далечината се вижда дървовидната хортензия, която въпреки, че укрепих, при един дъжд и вятър оклюма и се пречупи.  Че и розова си взех, да ме пита някой защо ми е и как ще я пазя. До бялата пембените топчици са флоксове.

Е от хемерокалисите съм доволна, почти месец вадят цветове и цъфтят, стига да са на правилното място. Горе се вижда червения. Той, с един оранжев до него са ми най-цъфтежните.

А това е красавецът, който вече хвърли перата от опашката. Другия паун го прави в края на август.  Този, белия, е проклет, не ми дава да му ходя в територията и ми скача. Като ми пречи, го хващах за опашката и го прибирах във волиерата. А сега не мога. Ужас! Joy

# 567
  • На морето!
А за Черна Златка огледа ли черешата? Ларвите им предпочитат костилкови и убиват едно дръвче в рамките на месец.
Паунът е разкошен 😍

# 568
  • густо майна Филибето
А за Черна Златка огледа ли черешата? Ларвите им предпочитат костилкови и убиват едно дръвче в рамките на месец.
Паунът е разкошен 😍

Не, точно бактериален рак е по снимки в нета и описание как се развива. Sad  За предните череши не мога да кажа, може и златка да е.

# 569
Любознателна, градината ти е вълшебна. Аз имам едно място пред къщи моое би около 250 квадрата, бих искала да направя нещо като твоята градина. За момента растенията са ми малки и ги садя малко безразборно с идеята да ги местя като поотрастнат. Дано да не правя грешка.  Мисля си ако се консултирам с чат GPT  дали няма да ми даде съвет кое къде да слагам. Как да му обясня, че искам такава буйна зеленина?

Общи условия

Активация на акаунт