Градинарство - моето хоби 36

• 37 753
  • 753
  •   1
Отговори
# 585
Нелина, благодаря за информацията, причиних си още една поръчка 120 лева Grinning освен лавандули и боровинки.
Да попитам за препоръки за камъчета от къде ги купувате? Трябват ми поне два или три палета, за всички лехи с цветя и за около басейна. Виждам продават се бели, харесват ми. Но днес видях едно клипче със сиви, като че ли изглеждат по-добре.

# 586
  • Пловдив
Един месец търсех камъчета .Не нещо специално ,точно сиви ,за да не изпъкват зад паветата .Ако трябва количество ,потърси в местна фирма, доставяща камъни за пътища .Не знам за кой град става дума ,но за Пловдив и София мога да дам насока .Фракциите са различни ,а материалът е евтин - около 30тина лв/тон ,мисля че по-скъпото е транспорта .
В сайта на Раймар има информация 1т. колко покрива  пли каква дебелина за слоя .

Sofyia,бялата лавандула няма да е нещо уау ,но цяла година издирвам бяла декоративна салвия .Навсякъде по инстаграмските чуждбински снимки я има ,но у нас -не .Така лавандулата се яви заместител  .

# 587
Благодаря, Нелина. Сега ще избирам какво друго да поръчам, за да стигна безплатната доставка. Joy
Чакам с нетърпение да видя къде си я засадила и с какво си я комбинирала. Simple Smile

# 588
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Кръгли камъчета, бели и сиви, съм виждала в хоум макс, не знам дали са постоянен асортимент или само тогава са предлагали. Имаше и различни цветове мулч.

Минахме през Лидл в БСД, имаше намалени цветя, очите ми останаха в едни клематиси по 5 лева. Единият даже цъфнал.

# 589
Нелина, може ли информация за сивите камъчета до Пловдив?
При мен напълно се изгубиха всички четирите цвята салвия, включително бяла.

# 590
Един месец търсех камъчета .Не нещо специално ,точно сиви ,за да не изпъкват зад паветата .Ако трябва количество ,потърси в местна фирма, доставяща камъни за пътища .Не знам за кой град става дума ,но за Пловдив и София мога да дам насока .Фракциите са различни ,а материалът е евтин - около 30тина лв/тон ,мисля че по-скъпото е транспорта .
В сайта на Раймар има информация 1т. колко покрива  пли каква дебелина за слоя .

Sofyia,бялата лавандула няма да е нещо уау ,но цяла година издирвам бяла декоративна салвия .Навсякъде по инстаграмските чуждбински снимки я има ,но у нас -не .Така лавандулата се яви заместител  .

Имам бяла лавандула като тази , която я сеят по нивите . Миризмата е много по - остра от лилавата и една идея по различна . Каква е тази салвия ? Като цветето , което го има в лилаво , жълто , бело , червено , или като градински чай цъфтящ в бяло ?

# 591
  • густо майна Филибето
Хибридните ехинацеи насадих през 40, втора година им е, и виждам, че е можело и 50. Но аз обичам наблъскани цветя, земя да не с вижда Grinning Ще ги поразместя есента, или ще ги наделя. Делени ще изкарат още една година на такова разстояние.  Розовата ми расте различно на различните места. До зеленчука, на хубавата почва са станали големи туфи, 60-70см. При мен почвата не е много плодородна, и може би заради конкуренцията да е, но цветята ми не достигат кой знае ккви размери и са по-скромни туфи.

На пълен пек на розовата са прегорели цветовете, а на полусянка още не са прецъфтели. Трябва да ги отрежа преди да са започнали да зреят семена, за да изкарат нови цветове. Новите не са едри като първите, но все пак е нещо.

Аз пък си харесах салвия Карадонна, само в България не мога да я открия!  Цветоносите са два пъти по-дълги от тази, която продават тук.

От Нановски (clematis bg) си купувам втора година Salvia farinacea. Не издържа нашите зими, но е изключително красива! Височка е, има дълги цветоноси, и са с по-синкав оттенък. Не спира да цъфти през цялото лято, и прецъфтялата ѝ част не е грозна.  Не е сухоустойчива обаче, така ми се струва.  На снимка не е толкова хубава, но на живо е прекрасна!

Тази година реших да гледам далии. Гледала съм тук-там из градината, или са на сухо, или не ми се вадят грудките, и те изчезват. Тази година реших да им направя специално място, за да ги съчетая някак с останалото. Редих плочки, за да ми е лесно  да кося до тях. Връзвах ги, но ще се наложи още. Подменях пръстта под тях, защото беше неподходяща. Гледах ги в саксии докато тръгнат. Изобщо - вложих много труд , до степен да не мога да им се радвам 😂 Насадих ги, и пауните веднага отидоха да се изкъпят в рохката пръст. Ужас! Добре, че нищо не счупиха, само ги килнаха.  Хайде, наредих и камъни помежду им, заприлича на скален кът Wink
Купих и луковици на зюмбюли и ранни лалета, за да ги замествам. Само че ми мина мерака от толкова старание. Вече обмислям какво трайно ще насадя там догодина Joy
Много е слънчево, и снимката е голяма шарения. Надявам се като цъфнат да издебна хубава светлина, за да ги снимам (за спомен 😜)

Тази градина от последнта снимка е само на две години. Преди това там гледах зеленчук. В дъното имаше дюля, два лешника и гинко билоба. Гинкото беше мъничко, вуйчо, не знам откъде, го беше насадил в саксия, на терасата, и то почти беше стигнало тавана. Затова го приютихме и се молим да не е женско Joy Засега няма плод.
Лешниците раждаха малко , едни горчиви ядки. Бях решила да ги махнем, но заради новата градина останаха още година, за фон. Кой да знае, че там не им е стигала водата, затова са горчиви. Simple Smile
Пред тях насадихме две хибридни гледичии. Нямат бодли и новите прирасти са цветни - жълти за едната и червени за другата. Обаче като се оказа, че лешниците са си вкусни, сега имаме много дървета гъсто гъсто насадени Simple Smile
Дюлята беше с изсъхнал голям клон, и тя също трябваше да си замине. Обаче открих причината, и я излекувах. Та и тя си остана там.
Там и слънцето е достатъчно, затова си осъществих мечтата за помече цъфтящи. В старата част сянката вече е много.
Та защо ги пиша тези работи. Да кажа, че си гледам там и много стипи, и сея още и още. Искам там градината да има по-натуралистичен вид, не знам как ще се удържа. защото искам да имам всичко, което харесам, и ми е невъзможно да спазвам определен стил. Simple Smile
   А вие сресахте ли си стипите? Joy
Ето така:

https://www.instagram.com/reel/DL9MZv9q2c7/?utm_source=ig_web_copy_link

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 15:34 от Ljuboznatelna

# 592
  • Пловдив
Alisa бялата салвия е Salvia Nemоrosa .Има различни подвидове .Ето един от тях

La_Valetta ,в Пловдив е фирмата .Казаха ми ,че се казва Пътстрой ,но адресът в Интернет не отговаря на мястото,на което бях .Това са камъни от кариери има и речни  ,не декоративни,но има в сиво ,бяло ,бежаво сортирани по фракции .Изсипани на едни големи купчини ,.т.е. няма мострени в чували,  да разгледа човек .Обикаляш в прахта и гледаш Simple Smile
Ето мястото (с жълто) ,в пресечката на ТМТ на Скобелева Майка .

На мен ми трябва количество и ако трябва да поръчвам от декоративните по магазините ще ми трябват 2хил. лв
 Любознателна,откъде извира тази енергия ? То е ясно ,че любовта към градинарстването я движи ,но все пак Simple Smile Хваща ме срам ,че напоследък гледам само комбинации с малко поддръжка.
Клипчето със Стипа ме разсмя ,защото миналата година бях решила да правя новия участък само с декоративни треви .И тогава питах за Стипа .Гледах няколко такива клипчета и най-смешното беше ,че под някое от тях ,градинар бе писал че просто ги реже .Горкият човек ,беше предизвикал редица от упрекващи го коментари ,че така краищата растяли различно и нямали такъв естествен вид Grinning  То , хубаво искаме всичко да е максимално естетично ,но ми е достатъчно да реша заплетената коса на една подрастваща девойка ,няма нужда и Стипата Joy
 А,иначе от декоративните треви се отказах предимно  от мързел .И на мен толкова неща ми харесват ,особено по чуждите дворове,ама труд извозване на боклук ... Simple Smile Всяка година от две Пампаски треви и един Мискантус пълним отвореното камионче на съседа .Ако бях наредила още 30м2  високи треви ,щяха да ме изгонят от вкъщи Simple Smile .

# 593
Здравейте, моля за съвет колко време е нужно за поливане на цветя и дървета с капково напояване? Различни кръгове са на цветя, овошки и вечнозелените. Майсторите ми ги настроиха на по 30 Мин вечер в 23ч и сутрин в 5ч, става дума за полско градче до Пловдив?
Благодаря.

# 594
Малко по различна и дребна е сякаш от лилавата , но може и друг вид да е и листата са различни . Не ми харесва това , че иска много подстригване и моята става огромна . Сега ако я подстрижа става оголена и грозна до пролетта .

Имам въпрос : Имам райграс , градинка около 80 - 90 см , пътека и пак градинка и пак райграс . В тия градинки садя повечето летни цветя . Високите по средата ли трябва да са за да може ниски да има от двете страни ? Или високите да са от страната на райграса и вече по ниските към пътеката ?

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 11:51 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 595
  • густо майна Филибето
Любознателна,откъде извира тази енергия ? То е ясно ,че любовта към градинарстването я движи ,но все пак Simple Smile Хваща ме срам ,че напоследък гледам само комбинации с малко поддръжка.

Много хубаво правиш даже Simple Smile
Тя енергията....до време. Вече започнаха да се обаждат стави и ставички.  Не правете като мен! Joy
Не е от хубаво цялата работа (житейски погледнато), но накрая става хубаво около мен, и това дава мотивация и сили.

За стипата - точно за теб се сетих Simple Smile

Tod Tod, имам капково в един участък с песъчлива почва. Полива през ден по 30-40 мин(не съм сигурна за точните минути), пада се веднъж в седмицата два поредни дни да полива. Все пак зависи от дебита и вида на капковото. Освен това цветята сами си засенчват. Моето е с маркуч ф25 и тези капкообразуватели, които поливат на фонтанче Simple Smile
https://s7.badu.bg/photos/491613/400x400_63612156c2620.jpg

# 596
  • Пловдив
Alisa, точно такива ,които се режат наесен и до лятото стоят като дупка ги засаждам до някое вечно зелено ,иначе не мога да ги гледам Simple Smile
Не мисля че има правило , отговарящо на въпроса ти ,по скоро дизайн и естетика .Лично аз, не си падам по наредени войници и всичко да е цвят .Може би ,нещо между тях като декоративна трева ,котонеастър,кълбовидна туя и самите цветя са   с различни височини .Така ми изглежда по-раздвижено .Ако ,обаче, искаш да са само цветя ,  по-скоро ,тук -там  някое високо ,но не на предна позиция откъм пътеката .Зависи и откъде ги гледаш най-често .Лично мнение ,нямам претенциите за профисионалист.
 Зависи от вкуса и възприятията .
Много шарените не са мой тип .

Tod Tod, и мен това ме вълнуваше миналата година .На песъклива почва в Пловдивско поливам 20мин.на ден храстчетата , от север ,с такива капкообразуватели като на Любознателна .
Останалите храсталаци и дървета са на твърд маркуч с вградени капкообразуватели през 10см .Тези които са позосенчени леко са с един маркуч ,а на туите и Лавровишните (на юг) са по 2 маркуча (отпред и зад тях) .Поливам ги по 1÷1.30 часа вечер .Нашата почва не може да се преовлажни ,затова понякога ги позабравям по 2 часа ,защото ги включвам и изключвам ръчно .

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 15:26 от nelina_london

# 597
Нелина, благодаря много! Само да спаднат жегите и ще ги търся. При нас продават само жълтеникави (.

Любознателна , още една градина, браво! Ехинацеи са чудни. Така, както изреждате цветята, се улавям, че съм опитала засадя какви ли не, но при мен не виреят )). Гледам и аз градини с декоративни треви, но се притеснявам от инвазивни такива и досадно подрязване наесен.

Тази нощ пресаждах маслина от градина в саксия )), луд умора няма. И още няколко храста пресадих. Реших, че по-зле няма да стане. Така или иначе в този пек щяха да изсъхнат.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 15:34 от La_Valletta

# 598
  • густо майна Филибето
О, какво ли не съм изпробвала! Непрекъснато бучкам по нещо някъде, да видя ще го бъде ли. В нашата градина е насип, камионите донесли откъде ли не пръст, разна и разнообразна. На едно място вирее , на друго - не вирее. Имах прекрасни монарди, но около тях какво ли не порасна, вода до тях не стига, и поизчезнаха. Сега сложих в новата градинка, да видим как ще се развиват там. Насадих две издънки от лагерстремиите, които трябва да станат големи дървета. Целта беше да скрият съседите. Да, ама не растат там! В същото време едно черно бъзе така дръпна нагоре, че мисля то да стане параван. Лагерстремиите ще местя.

И аз се обзаведох с маслина. Откога я искам! Simple Smile Имах, остана на пълна сянка, залиня, и я махнах. Но тогава нямаше къде да я преместя. Преди две седмици ММ беше в Недан, павликенско. Каза, че градинският център е огромен, в Пловдивско няма такъв. Постоянно идват камиони да носят. И аз , като малките деца, реших, че искам армаган някакъв. Не знам какво си искат другите жени, обаче аз си поисках...какво, какво...Маслина! Simple Smile Купи ми, казвам , маслина, някоя малка, да си я правя на топчица. Идва си той, с една колкото мен висока. Ех, къде да я слагам сега, обърка ми цялата концепция Grinning Нямало малки. Аз разбирам, искал е с голяма маслина да има голяма радост  Joy Или малките са били далеч. Joy Есента ще я обграждам със сантолини и лавандули, които са ми за местене.

Нелина, някога ми се ще да изрина всичко, и да си направя една стилна градина!  Обаче знам, че няма да се стърпя, и по малко по малко ще я направя като манджа с грозде Grinning  Цветарска лакомия. Искам това, но и това, хайде малко от онова, я , сега това къде да го сложа - цоп някъде където просто има място. Wink

# 599
И аз съм така лакома, не търпя празно място. Добре че пораснаха растенията и вече игла няма къде да хвърлиш, та ми размина ентусиазма да боцкам това и онова. И наистина като почнат да се обаждат ставите, разни болежки тук-там, и аз гледам всичко да е с минимални усилия вече.
Често ми се приисква една гоооляма празна леха и да започна съвсем отначало, засега се удържам. Но вече съм набелязала къде ще е Grinning

Общи условия

Активация на акаунт