Градинарство - моето хоби 36

• 37 753
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Любе,много ти се моля  Hands Point Up ,за каква друга стилна градина говориш ???? Твоята е разкошна ! Извор от идеи и красоти ,по кътове . Мнооого стил на едно място  . Heart
Като казах,че "цветните" не са много мои ,говорех за едната снимка с "войници" както ги наричам. При теб има цвят от различни цветя ,етажност ,ефирност .

Ето това

е нещо ,което не харесвам .Говоря за цветния бордюр .На втора линия са му сложили някакви нецъфтящи ,но изобщо не може да  се омекоти цветната експлозивност на толкова  подобни ,искрящи цветово ,растения с една височина .
 Във една ФБ група бяха пуснали скоро снимки от двор ,целият обиколен с такива цветни лехи .Цинии ли бяха ,не обърнах внимание ,но само трева и от всички страни редувани цветово по едно в редица .И много хора се възхитиха .Та явно повредата е в моя телевизор Simple Smile
А ,твоята половинка явно има лакомото  око на начинаещ градинар -колкото по-голямо ,по-добре Simple Smile
  Phloxx, и ти с неудържими идеи ,явно Simple Smile
Ако я имаш обаче ,празната леха ,ще мислиш ли много как да я направиш или директно ще стреляш  ?
Обикновено ,колкото повече мисля ,толкова по-зле ми се получава .Blush

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 17:00 от nelina_london

# 601
Не му мисля много, и на мен така ми се получава по-успешно. Научих се само да започвам с по-едрите растения, и да оставям на всяко достатъчно място, че иначе следва много пресаждане.
Така или иначе докато се установи една леха има промени, след време ми идва по-добра идея, или пък нещо не вирее, друго ще порасне повече от предвиденото, трето няма да ми хареса на живо, четвърто нещо ще го засенчи. Като се замисля, от първоначалния план досега не е оставало много. Оставам планирането на ландшафтните дизайнери, които от днес за утре ти правят готова градина с големи развити растения. Аз не работя така, обичам промените, обичам да гледам как градината се развива.

# 602
Някой от вас има ли енкалипт? Взех един тази пролет в саксия, но не знам как да го оформя. Дали мога да го засадя в градината?

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 14:26 от Сийка*

# 603
По принцип може, но зависи от микроклимата. Не е съвсем зимоустойчив, особено младите растения, но на подходящо място си виреят чудесно в България.

# 604

Tod Tod, и мен това ме вълнуваше миналата година .На песъклива почва в Пловдивско поливам 20мин.на ден храстчетата , от север ,с такива капкообразуватели като на Любознателна .
Останалите храсталаци и дървета са на твърд маркуч с вградени капкообразуватели през 10см .Тези които са позосенчени леко са с един маркуч ,а на туите и Лавровишните (на юг) са по 2 маркуча (отпред и зад тях) .Поливам ги по 1÷1.30 часа вечер .Нашата почва не може да се преовлажни ,затова понякога ги позабравям по 2 часа ,защото ги включвам и изключвам ръчно .

Благодаря, мисля да ги оставя така, макар че след сутришното поливане на някои растения е мокра почвата чак до вечерта, дано да не изгние някое от преповиване …

# 605
Съществува ли био хербицид или това е само фантазия в моята глава? Утре багер ще ми изтръгне плевелите покрай копаене за пречиствателна станция и си мислех да попръскам с препарат след него, за да спра буреняците, ама нещо не намирам такова животно...

# 606
  • София
Защо просто не покриеш с найлон след това, да задушиш каквото има останало, или мулчирай дебело, той би трябвало да унищожи буреняците, въпросът е да не тръгнат нови,нали

# 607
  • София
Съществува ли био хербицид или това е само фантазия в моята глава? Утре багер ще ми изтръгне плевелите покрай копаене за пречиствателна станция и си мислех да попръскам с препарат след него, за да спра буреняците, ама нещо не намирам такова животно...

Поточе, може ли малко инфо за пречиствателната станция? Аз се готвя следващата пролет да слагам някаква, но още не съм се ориентирала каква и от къде.

За био хербицид не съм чувала. Но знам, че плевели се чистят, ако се насее овес и след това се окоси на зелено - хем подхранва почвата, хем след него е чисто от плевели и може да се прави ливада или градинка някаква.

# 608
  • София
Пробвах го това с овес и други сидерати, не ми се получи, пак между тях имаше плевели, а бях сложила супер мн семена... Пък и пак вятъра ще навява нови, за мен био метода е или тотално задушаване, да няма къде да никнат или редовно прекопаване и скубане през сезона в зародиш.

# 609
Защо просто не покриеш с найлон след това, да задушиш каквото има останало, или мулчирай дебело, той би трябвало да унищожи буреняците, въпросът е да не тръгнат нови,нали

Площта ми е декар и половина, може би мулчиране ще е най-подходящо. Чета за заливане с вряла вода??? Това няма ли да унищожи и всичко полезно?

Alleks, спряхме се на https://hg-sons.com/

# 610
  • София
Аз не виждам как водата ще подбере по пътя си кое е полезно и кое не, за момента ще убие всичко, после пак се покрива с найлон, да се спари... А как ше залееш декър и половина с вряла вода?

# 611
  • София
Поточе, донякъде върши работа пръскане с оцет, сол и вода. Но 1.5 дка е голяма площ и за мулчиране. Няма как да се отървеш от плевелите, трябва или да се обработва, или да се мулчира, или да се насее трева и да се коси. Природата не търпи празно.
Ето тук съм писала за нашата ПС, на последната страница.
https://bg-mam.ma/t/1220114  

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 10:32 от sofyia

# 612
Ще покрия с найлони. Мулчирането ще излезе доста скъпо. Благодаря!

# 613
  • София
Мулчирането е за някакви зони, другото предполагам ще искате трева, ще има алей... Те и в тревата се появяват бурени чат-пат, няма пълно отърваване.

# 614
  • София
За ефективно мулчиране се използва такъв текстил https://roto.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8 … 0%b2%d0%b5%d0%bb/
Ако се покрие с прозрачен полиетилен, отдолу пак си растат плевели. Ако е черен, обикновено не е UV стабилизиран, ще изгори и ще се разпокъса и после няма събиране.
Най-добрият вариант е затревяване и косене.

Общи условия

Активация на акаунт