Изпитвате ли истинска благодарност?

• 1 683
  • 40
  •   1
Отговори
  • Melmak
Темата е интересна за мен и провокирана от разговор с близка моя приятелка. И двете гледахме едно от последните издания на “Ничия земя”, където доста се говори за благодарността.

С приятелката ми обсъдихме като цяло благодарността и стигнахме до извода, че българите не сме много благодарни. Вие какво мислите?

Попътувах малко в бедни държави и видях различен манталитет. Не мисля, че благодарността е свързана с това колко си богат. Сякаш забравяме да благодарим за това, че се събуждаме живи и здрави, че ходим, дишаме, говорим, живеем, обичаме.
Приемаме дори здравето си за даденост, докато не го загубим.

Аз мисля, че бях много неблагодарен човек, не оценявах нищо от това, което имах, приемах за даденост всичко. И не говоря за материални неща, а за неща като здраве, близки хора, дори животът, който за един миг може да си отиде и човек да умре.

Вие изпитвате ли благодарност?

# 1
И аз забравям да съм благодарна и лесно се впускам в битовизми,но бързо се усещам да не прекалявам и да си напомням, че винаги може да е по-зле и трябва да съм щастлива от това, което имам.
Слабост на хората е да са инертни.

# 2
  • София
Да, бих казала, че съм благодарна. Описаното от теб е недостатък на човешката природа, не само твой или мой. За съжаление благодарността обикновено идва след неприятни събития и уроци в живота. Тогава преставаме да приемаме всичко за даденост.

Често ми се случва някой да започне да реди за своите препятствия и аз да му посоча "ами това, тоа и онова", замислят се хортата, не ги отричат, така че до една по- необиграна възраст считам "неблагодарността" за неосъзнатост.

# 3
  • София
Благодарна съм, за каквото трябва и където трябва. Всеобща благодарност ми липсва, на останалото му викам живец.

# 4
  • Out of the Mix
Дам, същата работа.

На българина му липсва, като цяло, овълчил се е, безпардонен и недодялан.

Нищо не съм и не приемам за даденост. Ценя си, къткам и си обгрижвам с кеф и любов.

# 5
  • София
Благодарност към кого?

# 6
  • Пловдив
Ох, той българинът е средище на всички дефекти на човечеството, това го знаем.
И аз да питам - на кого, за какво, как да си благодарен?
Как се разбира, че си или не си благодарен за това, че имаш живот, здраве, семейство?
Има хора, които мрънкат и се оплакват от по-незначителни неща, вместо да се сетят какво имат, това ли? Мрънкалщината според мен не е точно неблагодарност.
У нас е прието да мрънкаме и да се оплакваме от тежкия живот (дори при наличие на здраве и семейство), от държавата и от българите, но това не би се схванало като неблагодарност.

Не става ясно за благодарност за направено добро ли говориш, или за осъзнаване и оценяване на липсата на лош късмет, т.е. благодарност към съдбата.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 08:23 от Магдена

# 7
  • София/Севлиево
Да, към лекарите, които ми помогнаха да имам малкия ми син.И към/ за много други неща.

# 8
  • София
Ако човек е просто благодарен, че е жив и не иска повече, то все едно е мъртъв. Много са модерни тия истории с благодарността и прошката, които, според мен, само задълбочават проблема с и без това нереалистично завишената самооценка на повечето хора по отношение на моралните им качества.

# 9
  • Melmak
Магдена, Миленака, няма значение към кого и какво. Темата е зададена така за да спподели всеки, каквото желае.

# 10
  • София
Не знам, не ми е много ясно. Какво означава "истинска благодарност"? Може ли пример?

# 11
  • София
Означава да не се вкопчваш в каквото нямаш, а да си благодарен какво имаш. То все от някъде е дошло, дори свише да е.
Не значи да си отвориш тетрадката като влогър и да редиш изречения какво и защо, а да отчиташ предимствата на семейството, в което си отгледан, на държавата, в която си се родил, на средата, в която си и т.н.
Мисля, че препратката към африканските райони в първи пост беше за това

# 12
  • Melmak
Не знам, не ми е много ясно. Какво означава "истинска благодарност"? Може ли пример?
“Истинска благодарност” виждам като нещо различно от дежурното “благодаря”, което казваме в магазина, в таксито, в банката.
Да благодарим за това, което имаме днес, че сме живи и здрави, че се събуждаме и живеем днес.

Да се фокусираме повече на пълната чаша, не на празната. Да не мислим какво нямаме, а какво имаме.

Не само африка, но и други бедни страни и континенти.

Бях на място, където е много бедно всичко, освен разни скъпи хотели за туристи. Местните работят за малко пари, за тях цените там са високи. Държаха се всички много добре, не го правят просто за 1$ бакшиш. Мисленето им е друго. При нас сякаш влизаш в магазин, продавачката кисела, гледа те от високо и мълчи. Тук сякаш се шири мантрата “за 1200 лв заплата, какво очакваш?” Но в други държави хората са в пъти по-бедни от нас и заплатата може да им е 60 или 100$, но не се държат зле с клиенти.

# 13
  • София
Няма нужда човек да ходи до Африка, за да види бедност. Нито има нужда да види бедност или болест, за да се радва, че е добре, но ако е добре. Всеки си има проблеми и фокусът върху идеята, че може да е по-зле, не виждам с какво помага.

# 14
  • София
“Истинска благодарност” виждам като нещо различно от дежурното “благодаря”, което казваме в магазина, в таксито, в банката.
Да благодарим за това, което имаме днес, че сме живи и здрави, че се събуждаме и живеем днес.
Скрит текст:
Да се фокусираме повече на пълната чаша, не на празната. Да не мислим какво нямаме, а какво имаме.

Не само африка, но и други бедни страни и континенти.

Бях на място, където е много бедно всичко, освен разни скъпи хотели за туристи. Местните работят за малко пари, за тях цените там са високи. Държаха се всички много добре, не го правят просто за 1$ бакшиш. Мисленето им е друго. При нас сякаш влизаш в магазин, продавачката кисела, гледа те от високо и мълчи. Тук сякаш се шири мантрата “за 1200 лв заплата, какво очакваш?” Но в други държави хората са в пъти по-бедни от нас и заплатата може да им е 60 или 100$, но не се държат зле с клиенти.
Не виждам причина да благодаря за такова нещо. Това е житейският цикъл. Всички се раждаме, всички живеем, всички умираме. Лошото и доброто са част от този цикъл. Не се фокусирам върху нито едно от двете.

Общи условия

Активация на акаунт