Сардиния

• 8 295
  • 156
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, днес пристигнах в Алгеро Времето е разкошно, има и хора в морето. Спим в хотел Солеадо, на брега на морето е. Много е романтично.
Ние сме четири приятелки и винаги края на октомври ходим някъде заедно. Миналата година бяхме в Сицилия.
Избираме си полет+хотел в е-sky.
Летим основно лоу кост и търсим най-евтините варианти. Пътуваме основно с градския транспорт. Ако нещо ви интересува, питайте, с удоволствие ще ви отговоря.

Ядохме паеля Каталаня

Понеже някой питаше става ли за разходка октомври, за нас това е идеалното време, аз нямам против жегата, но едно от момичета вдига кръвно и заради нея чакаме да се разхлади. Но тук си е пълно с туристи, изобщо не изглежда като да е края на сезона, всичко си работи и пицариите и баровете са пълни.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 22:25 от Yellow flower 12

# 136
Днес ни е вторият ден в Алгеро, ходихме до пещерата Grotto di nettuno, с корабче. Времето е мрачно и духаше вятър, съответно екипажът беше подценил вълните и когато се върнахме, отмениха лодките за следващите часове. Корабчето беше пълно и доста хора повръщаха, съответно имаха доста лошо преживяване. Пещерата е разкошна, заслужава си да се види, а и на мен не ми става лошо, така че си прекарах страхотно.

После се разходихме в стария град, че вчера го обиколихме само по крайбрежната част. Аз ядох Минестроне, италианска сватбена супа. Препоръчвам я.
Открихме супермаркет близо до хотела, цените на доста храни са по-ниски от България.
За ден и половина престои, мога да кажа че Сардиния е място, на което бих си прекарала пенсионните години. Не знам как са цените на имотите, но на храните, които аз обичам, в супера са ако не по-ниски, то поне колкото в България. Всичко ми е много вкусно.
Извинявам се на модераторите, че създавам нов пост, но стария не ми дава да го редактирам.
На 3 ден отидохме до Боза. Разстоянието от Алегро е 48 км. Билетът за градския транспорт е 4,70 евро, ако си го купих от шофьора и 3,70 ако го купиш през приложението. Градчето е много приятно, заслужава си.

Имат единствената плавателна река в цяла Сардиния.
Хванахме си едно влакче за 6 евро и ни разходи по основните забележителности.

До Кастелото ( замъкът) не стигнах, защото исках да тествам как е плажът, евентуално да се върна някой ден за плаж, но не ме впечатли с нищо особено.
Старият град е много по-интересен.

Ядохме панирани калмари, времето беше разкошно, даже на момичета им беше жега.

Това, ако беше лятото, нямаше нищо да видим, защото според мен ще е много горещо, да се обикаля.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 21:58 от Yellow flower 12

# 137
На 4 тия ден от престоя ни ходихме до Олбия. Взехме си трансфер от хотела за 45 евро на човек. Олбия има много красива пешеходна зона около пристанището, иначе градът не е кой знае какво.

От там взехме едно бусче за 15 евро, с което обиколихме крайбрежието и ни остави на едно плажче

Времето беше страхотно, даже горещо.
Хората се къпаха в морето.
Ядох традиционна сардинска вегетарианска паста. Беше с много интересен вкус.

# 138
Последният ден ходихме в Сасари с градския транспорт, билетът е 3,10 евро. Сасари е областен град и от там могат да се хванат автобуси за по-туристически места като Кастелсардо и Порто Торес, но нашият полет е довечера и се страхувахме да не го изпуснем. Прекарахме в Сасари три часа, напълно достатъчни да се разгледа града.

След обед се разходих по плажа Мария Пия, който се намира непосредствено до градския плаж на Алгеро.
Стигнах до "вилната зона" на Алгеро - Кабо Куча или нещо подобно.
Цялата разходка отне два часа бързо ходене.
Според част от компанията Сардиния не е интересна дестинация, неподдържано и бедно им се видя и ако трябва да се избира предпочитат Сицилия. Аз не мисля така, всяко място си има своето очарование и бих се върнала отново някой ден, но за плаж.

# 139
Ла Пелоза през 1966 г. Simple Smile

Ще се похвали ли някой с планове за 2026?

# 140
  • София
Аз Blush  но надали ще те изненадам. Имам билети за 10 нощувки през юни с планове да спим на 2 места на източния бряг и последните 2 нощи в Порто Торес. Нямам търпение да мине зимата, но остава страшно много време до следващото лято. Дано да сме живи и здрави.

# 141
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
И аз,7 нощувки през юни,но още нямам никакви планове.

# 142
Имам билети за 10 нощувки през юни с планове да спим на 2 места на източния бряг и последните 2 нощи в Порто Торес.
Ооо, ще чакам с нетърпение отзиви и снимки от тоз пусти източен бряг, дето на него трябвало да ида Simple Smile
Имаш ли яснота за базите или тепърва ще ги избираш?
Лятото наистина е далече, но мен вече ме сърбят ръцете...

# 143
  • София
Избрала съм 2 комплекса от къщи от селски тип на леко изолирани места - едното е в района на Орозеи, другото е на десетина километра северно от Сан Теодоро в едно село. Първо търсих в самото Сан Теодоро, но после видях този комплекс и смених концепцията. Само едното съм го запазила, защото другото е с капаро и още изчаквам - не, че не ми харесва, но много непредвидени харчове ми излязоха напоследък и затова. Дано не се запълнят стаите, че са само три от този тип.
Източният бряг изглежда страхотно, но предполага поне две разходки с лодка, та ще видим. На Сардиния тези забавления са доста скъпи. И нощувките не са евтини, ама веднъж се живее. Дано успее да изпълним почивката и да се насладим на острова. Ла Пелоза и Ла Мадалена може и да ги пропуснем, ама още е рано за окончателни решения. Като налегне студът, ще мисля какво може и трябва да видим.

# 144
Препоръчаха ми (но късно) плажа Spiaggia su Barone като много красив и пуст дори в сезон, което за Сардиния е рядкост. Може ти да успееш да го посетиш - съвсем близо е до Орозеи.

При мен не толкова разстоянията - макар че и те са големи и се пътува бавно, колкото ограничението на къщите, които ми харесваха (но ние сме трима възрастни и търсихме пространство) - да се буква за минимум 3/4/5 нощувки, ме ограничиха в това да направя няколко бази, които да позволят по-широк радиус на обиколки. Но и аз доста по-късно организирах цялото пътуване и оставащите опции бяха на доста високи цени (абсолютно необяснимо за мен, ти ще видиш колко бедна е Сардиния в провинцията и извън Коста Смералда).

Ла Мадалена и мен не ме привлича толкоз, ако е лудница като Ла Пелоза, но на Орозеи има няколко хубави разходки с лодки. Ще потърся какво съм запазила като линкове на фирми, макар да не мога да се похваля с личен опит.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 15:18 от Параход

# 145
  • София
Spiaggia Su Barone е близо до едното настаняване, за което обаче още нямам резервация, но съм си го набелязала отдавна - изглежда огромен и спокоен. Наистина на повечето (хубави) места за спане има минимален брой на нощувки, което доста ограничава избора. Това в района на Орозеи е с 4 минимум, но пък ми харесва много, а не намирам подобна алтернатива.
Около Сан Теодоро има също много красиви плажове, включително и малки по-труднодостъпни заливчета, но като цяло районът изглежда и доста по-натоварен. Така или иначе, за там ще ми останат само 3 дни, които май няма да ми стигнат. Изобщо се оказва, че и десет нощувки не са толкова много за такъв голям и надарен с красоти остров
Според мен ти трябва да направиш още една почивка на Сардиния - да й дадеш втори шанс да те очарова. Със сигурност натрупаните лични впечатления ще ти бъдат добра основа. А ако случите и на безоблачно и спокойно време (каквото сме имали много пъти в Гърция), ще бъде идеално, защото май септемврийското ви беше доста нестабилно.

# 146
  • Milano
Миленка, имай предвид че разходките с лодка ти отнемат цял ден.
Има някои и за 4 часа, но е по-добре за повече.
Ако става въпрос за Залива на Орозей - има стотици такива.
Не е необходимо да решаваш нищо от вкъщи, или по-точно можеш да си смениш решението и на място.
Предлагат се на или пред плажове, в населените места, брошури в хотели и т.н.

Не виждам смисъл от линкове, като изпиша "разходка с лодка в залива Орозей" и излизат десетки предложения.

Преобладаващата част са от Кала Гононе.
Аз исках тръгване от Орозей, като предпочетох кораб, не лодка като за първи път.
Бях се спряла на Cala gonone crociere, но видях една брошура в апартамента в Будони на Davide e Golia.
Разгледах им сайта, хареса ми програмата, беше по-евтино в сравнение с другите и запазих от днес за утре, следейки прогнозата.

Кораби, имащи спирка в Орозей са на тези две фирми.
Тръгват от La Caletta в Синискола, после Орозей, докато лодките може да тръгват от различни места.

Много съм доволна, прекрасен капитан, забавен, който ти разказва Залива и неговите плажове, пещери и т.н. чрез спомените си от дете, когато го е посещавал с дядо си Антонино и съответно разказите му от едно време.
Тази част беше обаче изцяло на италиански.
Когато достигнахме до съответните места, след ок. 40мин. плаване, правеше превод и на английски.

С една дума препоръчвам го с десет ръце.

https://www.davidegolia.it/

Залива е невероятен, снимки не могат да пресъздадат красотата и величието на природата.

Цените са много по-ниски в сравнение с разходка до Азинара и La Pelosa, или поне през август.
65 евро + 3 евро такса за слизане на плажовете.

Има 2 спирки за къпане - Cala Mariolu (Кала Мариолу) e Cala Sisine (Кала Сизине), първата час и половина, втората - два.

Като междувременно, който желае може да слезе и разледа Le grotte del bue marino (1 час - отделен билет).
Общо времетраене от Орозей - 8 часа - 10.ч-18ч. от плажа Са Марина.
Паркирането беше безплатно.
Имат и гише за билети пред плажа.

Препоръчвам аква обувки, защото е много едър пясък с камъни, в т.ч. и във водата - нормално под скалите.

Единствено съжалявам, че не може да се слезне на Кала Луна, понеже е плитко за кораба, ни каза.
Иначе лодки нямат такъв проблем.
Евентуално следващ път на лодка.😊

Сложила съм няколко снимки тук:

https://photos.app.goo.gl/8KP5tkNLt73iYQf6A

На тях са не подред: Cala Mariolu, Cala Sisine, Piscine di Venere (Басейните на Венера), Кала Голоритце (Cala Goloritzé) - най-хубав плаж (като природни дадености) в Европа за тази година, миналата - Кала Мариолу, кораба, и капитана върху него.

Стана дълго, а мразя "чаршафи".

# 147
  • София
Дълго, но полезно Hug Благодаря, regina. Доста информация си ми синтезирала, а и снимките са наслада за очите. Друго си е споделеният опит Relieved. Аз по принцип предпочитам разходка с по-малка лодка и се бях спряла на този вариант. Програмата и спирките са много хубави и е за до 12 човека, барабар с капитана. Но е доста по-скъпо, така че ще го мисля още. Ние ще спим на няколко километра северно от Орозеи и определено до Кала Гононе е доста път с кола и съответно трябва да тръгнем много рано сутринта. Така че категорично търся варианти за тръгване от района на Орозеи. Освен това аз търсих предимно в getyourguide, не ми е хрумнало да напиша на италиански в google, а на английски не излизат много опции. Иначе съм наясно, че разходките са целодневни, но смятам, че си заслужават на 100% отделеното време. Единствено ми се иска да тръгнем по-рано, за да не са толкова големи навалиците. Дано средата на юни времето да е стабилно, защото ние реално ще имаме само 2 възможни дни за тази разходка.

# 148
  • София
миленка_д, да не те отчайвам, но моите впечатления от Сардиния са, че винаги много духа, особено от източната и южната страна. Просто трябва да е някакъв щур късмет да не духа или посоката на вятъра да е благоприятна за пътуването. Ние това лято бяхме наблизо, но да си призная, като гледах разни клипчета във фейсбук и как лодката подскача, тотално се отказах.

# 149
  • София
Мен по принцип не ме е страх. Разчитам на преценката на капитана. А има страшно много оферти за целодневни разходки с надуваеми лодки в района с положителни отзиви. Ако запазя през ,getyuorguide, там е с безплатно  анулиране и ще решаваме на място.  Реално с надуваема лодка никога не съм била на такава разходка и ми се видя интересно. Има още време за чудене и избиране.
Аз сега реших, че искам едната вечер на ходим на езда по плажа и страшно се запалих от тази идея. Не знам съпругът ми колко ще е ентусиазиран, ама дано го приеме. Мисля да го изненадам, за да не ме спре. Ей за такива летни работи си мечтая по празниците, че имам проблем с един зъб и не мога да правя почти нищо смислено.

Общи условия

Активация на акаунт