Проблем със съседи и заварено положение

• 2 429
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Жилището е узаконено със съответния проект, не просто кухня, спалня, хол и сервизно помещение и всеки да си ги разполага където му хареса.
Между другото кухнята не е стая, т.е. кухня+спалня+хол е двустайно, а не тристайно жилище. Различно е от холокухня (заложено по проект)+спалня+спалня
Ако някой прави преустройства, има едно наум, че може да има проблеми (и аз в това число).

Наистина ми е неприятно като се налага да повтарям, и не знам между кое, но по  НА е ДВЕ стаи, ХОЛ, КУХНЯ и сервизни помещение. Всяко помещение е било/и Е/ отделно. Просто в момента в моето жилище ЕДНАТА/от двете по проект, закон, строеж и НА/  спалня е кухня, а бившата кухня е спалня. Има си отделно още една спалня, отделно хол, отделно коридор, и баня с тоалетна, плюс тераса. Нямам холокухня никъде, нито съм споменавала подобно нещо.

# 16
Разбрала Ви е пишещата за размяната на кухня и спалня заедно със съпътстващите местене на чист и мръсен канал. А Вашият адвокат, с който купувахте, какво Ви обясни преди да купите ? Няма как да е оставил това без внимание. Сериозно е.
Естествено, че е нарушение това преустройство, спор няма. Друг въпрос е, че рядко се стига до Акт за установяване на адм.нарушение и последващо Постановление. Стига се ако някой ох съседите много се амбицира и задвижи връзки.
Ползвайте си, бъдете внимателни със съседите.
Застраховател може и да откаже, да плати. Предполагам, блокът е част от комплексно жилищно строителство, а не е ЖСК д отделен проект.
Опасните санкции не са в пари, но няма смисъл да се нагнетява страх.
И аз имам остъклени тераси в нарушение, не съм чиста и бяла.

# 17
  • София
Добре, тристайно е, но кухнята не е стая, т.е. спалня.
Наясно сте какво сте купили.
Щом имате нотариален акт, трябва и скица/архитектурен проект да имате, където е посочено кое помещение какво е.
Правила съм преустройства и точно защото знам, че е такова си, го позволих след като под мен направиха същото.
Дълго живях с кухня без аспиратор защото някой бе "преустроил"/усвоил коминното тяло - "някой си е решил как да е в неговата къща".

Кухнята има мокра част, шум - от настилка, от електроуреди, който не е като от спалня.
Ако човек не си го причини сам да се набута да спи под кухня, няма да е ОК някой да си направи такава над него.
Ако пък живее 20г. под такава, едва ли е свикнал, по-скоро е набрал достатъчно.
Има не малък шанс съседът ви да успее.
В нашият случай, ако се бяхме обърнали към общината, щяха да възстановяват горните етажи.

Скоро правихме ремонт на баня и въпреки, че е с 2 въздуховода, и комшиите под нас са си запушили единият (разширили са банята), пуснахме тръба до тях (беше като сирене заради качествено изпълнение), ако решат ще могат да се вържат.

# 18
Според съда не е нарушение. Ето решение по дело за преместен бокс в спалня: https://www.adms-sz.com/pages/0061d818/22192618.htm

Тук дори ответната страна е не съсед, а кметът на общината, който е разпоредил връщане в старото положение.

Относно миризми и наводнения, в нашия блок по проект спалните са до кухните. Ако нищо не е местено, миризма си има, лято, пролет, есен като сме на отворени прозорци се запознаваш с менюто на входа Simple Smile за течовете, съседите над нас не са местили нищо. Като им протече пералнята знаете ли какво стана? В кухнята, където е пералнята, абсолютно нищо. Всичко се изля в спалнята. Когато пък от горния етаж на съседите не над нас, а от следващата редица, стана инцидент с тръба в банята, пострадаха не само всички под тях, но и дневните на съседните апартаменти и общите части. Водата не тече само надолу, намира си най-удобния за нея път.

Пак във връзка с проектираното, в предишното ни жилище бяната беше до спалнята. Безсорно голямо удобство, но пък много шумно, всяко пускане на казанчето в близките някоко етажа се чуваше. Ако някой си вземе душ късно вечер или рано сутрин тръбите ни будеха. Не всеки оригинален проект е удачен.

Въпреки че и аз смятам местенето на бокс в спалня за не особено добра идея от гледна точна на шума, явно според закона е допустимо. Разбирам и съседите, защото дълги години бяхме потърпевши на такова преустройство. Съседите под нас са направили бокса в слалнята и вдигаха доста шум, слава богу се смениха и сегашните въобще не ги чувама. Не местенето на стаите е проблем, а навиците и характера на съседите.
Нашият бокс е преместен в дневната, помещение, което по принцип се води шумно. Това е по-добрият избор.

# 19
Добре, тристайно е, но кухнята не е стая, т.е. спалня.
Наясно сте какво сте купили.
Щом имате нотариален акт, трябва и скица/архитектурен проект да имате, където е посочено кое помещение какво е.
Правила съм преустройства и точно защото знам, че е такова си, го позволих след като под мен направиха същото.
Дълго живях с кухня без аспиратор защото някой бе "преустроил"/усвоил коминното тяло - "някой си е решил как да е в неговата къща".

Кухнята има мокра част, шум - от настилка, от електроуреди, който не е като от спалня.
Ако човек не си го причини сам да се набута да спи под кухня, няма да е ОК някой да си направи такава над него.
Ако пък живее 20г. под такава, едва ли е свикнал, по-скоро е набрал достатъчно.
Има не малък шанс съседът ви да успее.
В нашият случай, ако се бяхме обърнали към общината, щяха да възстановяват горните етажи.

Скоро правихме ремонт на баня и въпреки, че е с 2 въздуховода, и комшиите под нас са си запушили единият (разширили са банята), пуснахме тръба до тях (беше като сирене заради качествено изпълнение), ако решат ще могат да се вържат.

Има кадастър, друга скица или архитектурен проект не са представяни при  изповядане на сделката. Ами аз както писах вече, бях си много по -добре ако кухнята си беше кухня, а спалнята , спалня, но вече не мога да си позволя огромното преустройство. Някога по неизвестни за мен причини са искали по голяма кухня и по-малка спалня , но с тераса. Аз лично бих предпочела обратното. И това, което мен ме притесняваше за кухнята сега е, че там има пералня/шум/, сушилня/шум/, отделно при ползване на чешмата за мен шумът е ужасен.  Така погледнато аз разбирам тези отдолу, просто не разбирам защо реално нищо не са предприели над 20 г, а чакаха мен да завърша ремонта, за да ми кажат, че не били съгласни. То и аз не съм съгласна, ама вече нямам финансова възможност да върна нещата по местата им. Затова питах какво се прави в такава ситуация. ние сме възрастни хора, деца малки нямаме, няма да тичат, тропат, блъскат, но все пак тази кухня ще се ползва със сигурност и под нея ще има неприятен шум. Дали някаква изолация на пода не мога да сложа? Сега има теракот.
Според съда не е нарушение. Ето решение по дело за преместен бокс в спалня: https://www.adms-sz.com/pages/0061d818/22192618.htm

Тук дори ответната страна е не съсед, а кметът на общината, който е разпоредил връщане в старото положение.

Относно миризми и наводнения, в нашия блок по проект спалните са до кухните. Ако нищо не е местено, миризма си има, лято, пролет, есен като сме на отворени прозорци се запознаваш с менюто на входа Simple Smile за течовете, съседите над нас не са местили нищо. Като им протече пералнята знаете ли какво стана? В кухнята, където е пералнята, абсолютно нищо. Всичко се изля в спалнята. Когато пък от горния етаж на съседите не над нас, а от следващата редица, стана инцидент с тръба в банята, пострадаха не само всички под тях, но и дневните на съседните апартаменти и общите части. Водата не тече само надолу, намира си най-удобния за нея път.

.....

В този вход се запознаваш с това кой, какво е готвил още като влезеш. Средните апартаменти са си сложили кухните/и пералните. в коридора и мирише ту на Ариел, ту на пържени мекици.

# 20
  • София
Ако бяха дошли, да ви кажат връщайте местата на помещенията, щяхте ли да го направите?
Не сте направили вие преустройството, но проверихте ли дали няма проблеми с комшиите, ако е нямало из документите съгласието им?
А може и да са предприели нещо, да са ги отсвирили и да не са минали към законови постъпки (примерно защото ги е дострашало от отмъщение), а сега след вашия ремонт да им е прикипяло.

Скрит текст:
Живели сме с шум от съдед - друг вид, за който нито молби, нито забележки, нито отвръщане на шума с шум (от други потърпевши), нито полиция помагаше - идваха тропаха, че и ритаха по врата, той не  им отваряше винаги.
Спирало ми е сърцето, когато мъж ми се качваше и то вече когато имахме децата, бебета. Около него имаше още 4 семейстева с малки деца.
Стъклата на прозорците ни звъняха от вибрациите.
Така че дори да реагира човек, може да не се разбере

Има вибрационни подложки за перални, нямам идея дали ще помогнат (а и дали имате място да се сложи).
Теракот/гранитогрес/твърда настилка нямаме извън кухн.шкафове, но съседите над мен - да. Като изпуснат нещо, ни стряскат, чува се все едно е до теб.
Казвате "приключихме с ремонта,.... нямаме финансова възможност", дали ли има опция за изолация вече?! В моите представи това е нова настилка и изолация под нея, т.е. тотален ремонт.
Като цитирате може да слагайте в срит текст, че стават чаршафи.
Или просто се обърнете към този, по чийто отговаряте.

# 21

Тук дори ответната страна е не съсед, ...

Тук е обжалвана заповед на кмета, а не наказат. постановление. Разликата е съществена.
Освен това,  цитираното решение, не е окончателно решение. Как се е развило производството след това, не става ясно.  Влязло ли е в сила, не казвате.
За да се изразя по- прилично, "от съд и от жена всичко се иска, пък каквото даде".
Тук съдът му е дал квалификация, силно изгодна за едната страна, но по мое мнение, това не е ТЕКУЩ ремонт по смисъла на закона.
Може ли на питащата да и гарантирате, че в нейния град постановление няма да и направят и такъв мил съдебен състав ще си намери.
Влязло ли е в сила посоченото от Вас решение ?

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 16:27 от Deborana

# 22
Леле-леле, пералня щом ще има в кухнята... Ами не знам, за мен е абсолютно недопустимо такова преустройство. Добрата новина в случая е, че авторката изглежда разбрана и вярвам, че ще се съобразява кога какво и как действа във въпросното помещение.
А защо не се е плакал съседът по-рано... Ами може да се е оплаквал на предишните собственици, няма как да знаем. А със сигнали и жалби може да не му се е занимавало, това си е трошене на нерви и не всеки е готов да се хване на това хоро.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 20:05 от Мила Атова

# 23
Може ли на питащата да и гарантирате, че в нейния град постановление няма да и направят и такъв мил съдебен състав ще си намери.
Влязло ли е в сила посоченото от Вас решение ?
Не мисля, че някой може да ѝ гарантира нещо. Не съм и страна по делото, затова нямам представа дали е влязло в сила.
Но има публикувани от различни градове и всички са с такова решение. Ето още 2:
https://dela.bg/Acts/b27ff794-6de1-42d5-9b58-c79e7652f3a0
https://www.admincourtgabrovo.com/menu/del-court%20sistem/CourtA … d819/08962519.htm

"Предвид горното извършеното вътрешно преустройство на жилището на жалбоподателите представлява „текущ ремонт“ по смисъла на §.5, т.43 от ДР на ЗУТ, за извършването на което, съгласно чл. 151, ал. 1, т. 1 ЗУТ, не се изисква разрешение за строеж, поради което и не се касае за незаконен строеж по смисъла на чл.225,ал.2,т.2 от ЗУТ ."

"Следователно извършените строителни дейности с оглед техния вид, характер и обем, представляват "текущ ремонт" по см. на  § 5, т. 43 от ДР на ЗУТ, свързан с изпълнение на вътрешно преустройство на спалнята в кухня/ дневна, без да се променя предназначението на обекта – жилище. По аргумент от чл. 151, ал. 1, т. 1 ЗУТ, за извършването на тези ремонтни дейности, не е необходимо издаването на разрешение за строеж, поради което изпълнените от жалбоподателите строително-ремонтни дейности, не представляват незаконно строителство по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ."

Не съм юрист, но възможно ли е различни съдии да повтарят едно и също, ако не е законно?

# 24
  • София
Relax now, ами то може някой да реши да смени мястото и на банята по тази логика. Преустройство и пак жилището си е жилище.

# 25
Не. Както писах нагоре, за баня и тоалетна се изисква разрешение за строеж.
Ето едно решение на съда по този въпрос: https://search-sofia-adms-g.justice.bg/Acts/GetActContent?BlobID … a486-59134130b9c0

"Строежът е незаконен, когато се извършва без одобрени
инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж - чл.225, ал.2, т. 2 от ЗУТ.
При извършеното вътрешно преустройство е променено предназначението на
помещения – част от кухненски бокс и коридор, в баня и тоалетна, което изисква
разрешение за строеж. Тази промяна се преценява с оглед проектите, по които е
изграден обекта и визираното предназначение, като последващите преустройства
попадат под регламентацията на чл.154 ЗУТ. Преустройството е в нарушение на
правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи, по-конкретно на чл.
40, ал.2 от ЗУТ, тъй като са изградени санитарни помещения (в случая душ –кабина)
над жилищно помещение (кухня) на друго лице."

# 26
Да не ти пука, живей си и не обръщай внимание на съседите. Във всеки блок и на всеки етаж има поне по едно такова преустройство. Не ми е известно до сега някой да е имал проблеми на практика.

# 27
Да не ти пука,
живей си и не обръщай внимание на съседите. Във всеки блок и на всеки етаж има поне по едно такова преустройство. Не ми е известно до сега някой да е имал проблеми на практика.
Благодаря Simple Smile
Под мен дори не живеят постоянно, и всичко е започнало преди 20 години/доста се бяха намразили по някакви си техни причини докато го слушах с бившите собственици/. В кооперацията няма нито един, буквално , нито един  апартамент, който да не е преправян. Под мен на съседа пък му се видял малък хола, не му трябвала втора спалня и взел, та съборил една стена/идея нямам дали е носеща, та си направил един хубав хол да си кани гости и гледа телевизия/т е под моята кухня има хол, видях с очите си, за купони, както се изрази съседа, и никой не спи там, което доста ме успокои, все пак и аз им влязох в положението и се притесних/.
На всички баните и тоалетните ни са където им е мястото и никой не си я местил наникъде.
Всичко мир и любов в крайна сметка:-))

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 00:44 от Viscum

# 28
А как е вързан аспираторът в тази кухня, планирана за спалня?
И за мен е нередно да се правят такива преустройства, но станалото - станало. Ако съседите за момента нямат някакви конкретни оплаквания - шум, миризми, течове - карайте си така, като се стараете да се съобразявате и да реагирате веднага при възникнал проблем.
Призивите другите да си местели спалните в кухни, тоалетни и коридори няма да ги коментирам, както и това съседът да дава пари за застраховка заради нелепиците на собственика на горния етаж (ЗА застраховките съм, аз имам такава на моя апартамент, мисля се разбра какво имам предвид).
Напълно подкрепям. Проява на много лош вкус е да се правят такива значителни преустройства, които касаят функционалността. То си има причина спалня да е над спалня например, а не над баня или над кухня. Миризми, шум от ежедневна дейност и тръби, течове и подобни. Имаше една тема как заради подобно преустройство, банята на хората им мирише на манджа от съседите.
В случая понеже е вече заварено положение, не обвинявам авторката. Поне показва някаква гражданска/съседска съвест. И си дава сметка за неудобствата, които може да причини, както и е помислила над някои варианти да не трака и да не шуми от уредите. Кофти, че не са й подшушнали преди това, но пък по тази логика и тя е можело да пита директно съседите дали има проблем, а не продавачите. Те е ясно, че те всичко ще прехвалят. А тези призиви "да не ви пука, ще си правите каквото си знаете" са за гетото.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 11:40 от Linda*kiss

# 29
  • София
Подкрепям мнението, не може да живеем в споделени сгради и "да не ни пука" ...
В момента чакам на някой пералнята да се доразвали, за да му запука на собственика - не знам кой е, но ако някой е чувал звук от разбит лагер знае за какво говоря. Моята в момента, в който я чух, дори не завърши цикъла - спрях и изпомпих водата.
В нашето преустроено жилище пералнята е в банята - по този начин намалихме и евентуалния шум, и възможността за теч над жилищно помещение.

Общи условия

Активация на акаунт