Бременна на 16

• 4 581
  • 65
  •   1
Отговори
Разгледах доста теми и мнения тук по темата. Доста се смях преди, но като дойде ножа до кокала не е смешно. С приятеля ми сме заедно от 2 години и то стана белята, майка ми реагира доста остро на нещата, искам да запазя бебето. Не мисля, че ще ни е трудно да го гледаме от към финансова гледна точна, но не съм сигурна как ще се справя с психическия натиск и ми се искаше да чуя мнение от хора, които са го изпитали

# 1
Бебето е дар,обаче не съм сигурна дали сега ти е времето да раждаш. Още си малка ,ще ти се живее ,дали ще стоиш вкъщи да сменяш памперси? Помисли си добре ,детето не е играчка . Ами ако се разделите с приятеля ти ?! Това е сериозно и трябва да помислиш добре.
Ако си на няколко седмици по-добре го махни ,не смятам че си готова за това . Аз родих на 23 и ми беше трудно,обаче брат ми беше на 17 когато приятелката му която беше на 19 забременя . Детето в момента е на 8г, с майката вече не са заедно ,не се е наживяла и бяга да си търси мъже . Не казвам ,че това ще си ти,но изчакай поне до 20 г ,когато ще си поживяла поне малко и ти и приятеля ти

# 2
  • Сф
Пързалка

# 3
  • Paris, France
Четеше тук, но чак днес се регистрира.

Не мисля, че ще ни е трудно да го гледаме от към финансова гледна точна,

Кои сте тези вие, дето няма да ви е трудно финансово? Работиш ли? Имаш ли твои пасивни доходи? Осигурена ли си с жилище? Ако имаш твое жилище, но сте пуснали квартиранти, ОК ли ще е да напуснат за да се заделите с гаджето?

Приятелят ти пълнолетен ли е и работи ли? Той какво мисли за бременността? Родителите му? Разполага ли с жилище? Иска ли да те настани с бебето?

Разбирам желанието ти да запазиш бременността, но гледането на дете е скъпо, трудно и изисква време и доста пари. Няма да е честно да натресеш бебе на родителите си.

Познавам лично момичета, родили на 15, 16, 17г и отгледали успешно децата си, като са продължили и да учат, но са имали много подкрепа от семейството и близки, както и от държавата.

Ти си знаеш и ти решаваш, но и твоя е отговорността за идните 18-25г. Раждането еманципира социално, но тогава родителите ти не са длъжни да ви издържат с бебето. Това може да означава намеса на социални, настаняване в приют, хотел или общежитие за млади самотни майки, следене под лупа, отнемане на родителски права и на детето ти и завъртане в спирала на депресии, немотия, безработица итн.

Ранните аборти са лесни, бързи и не изискват болничен престой. Гълташ хапа и това е. Възможни са до 8, 9 или 10 седмици от деня на последната менструация. Това би бил моя избор в подобна ситуация.

Успех, щастие и кураж ти желая, каквото и да решиш.

# 4
Детето е дар! Но на тази крехка възраст ще е много трудно и сега приятелят ти иска да сте заедно и да се грижите за това дете,но доста бързо може да му омръзне и да си останеш сама с дете ,а нищо чудно след време да си има и друго семейство,сега ти се кълне ,но не се знае до кога
Твоите родители какво казват, готови ли са да ти помагат?

# 5
Аз мога да ви преразкажа какво най- вероятно казват родителите, ама ще ми изтрият мнението както винаги. Скучно му е на някое девойче просто.

# 6
  • Банско
Трябва да си сигурна ако ще взимаш такова решение, така че седнете и много добре обмислете нещата с твоето момче. Те първа ви престои още училище, после работа. Може и да не можете да продължите двамата с университет, може той да те остави. Детето не е много скъпо, можеш да вземеш от дарения или да купиш неща втора употреба. Но едно дете изисква много време и някой да го учи непрекъснато на нещата от ежедневието. Най-вероятно майка ти или свекървата ще помагат най-много. Поговори с тях, ако те могат да отделят време да ви помагат....

# 7
Много трудно решение и много отговорно трябва да вземеш, при това да чуеш и родителите си, защото на тях ще разчиташ повече или по-малко още 5-10 години със или без това бебе.
Отвъд емоциите ще ти представя нещата така както аз ги виждам и бих ги представила на моята дъщеря. Имаш 3 варианта:
1. Прекъсваш бременността и продължаваш да учиш, защото на 16 си десети клас, нали? Сега нямаш дори първа гимназиална степен, а без нея и книжка не можеш си изкара. Относно работата - много малко позиции с ниско заплащане предлагат работа за жени с основно образование. Да, можеш да минеш СФО, но доста трудно ще завършиш, нещата доста ще се проточат във времето.
2. Раждаш детето и го даваш за осиновяване. Това е най -тежкото решение, което ще бележи теб и детето ти докато сте живи. Лошата новина е, че родителите ти вземат решението докато не навършиш 18. Това означава, че няма да те питат, ако ти решиш да раждаш, а те не искат внуче.
3. Раждаш детето и си го отглеждаш с бащата или без, но с огромна подкрепа от страна на родителите ти - финансова, емоционална, физическа. При този вариант твоето майчинство ще е социално през първата година. Доколкото съм запозната при непълнолетните майки е в натура. Води се социална помощ. Това означава, че от социалните ще вземаш ваучери, с които да пазаруваш в определени детски магазини, но ако трябва да купиш лекарство на детето си родителите ти ще трябва да ти дадат парите. На тях ще разчиташ на джобни за теб, както и да ти осигуряват дрехи, обувки, храна... Ако приятелят ти е пълнолетен, работи и поеме отговорност да сте семейство нещата може и да ви се получат, но пак е добре поне от едната страна да имате подкрепата на родителското тяло, та вие тепърва ще се учите да сте родители.
Не забравяй, че по закон родителите ти отговорят за теб до пълнолетие - те вземат финално решенията за теб. Другият вариант е с приятелят ти да сключите граждански брак, но пак се иска съгласие на родителите ти. Та ти до 18 и банкова сметка не можеш да си откриеш сама, да сключиш договор с мобилен оператор или да вземеш решение за здравето ти. Как ще заведеш детето на лекар и ще подпишеш документи първите две години от живота му?

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 08:22 от Mama Ru

# 8
  • София
Дете да е родител на дете е абсурдно. Темата може да е пързалка, може и да не е, но такива истории има.
И бременната 16 годишна как точно ще гледа детето? Още три години има до завършване на гимназия, нито работи, нито може да работи, нито изобщо е възможно да е самостоятелна и без детето. Ще го тръсне на родителите си, те ще го изгледат, къде ще ходят, но на тези, които казват, че детето е дар не споря, но детето е и отговорност. Цял един човек ще се роди и ще се формира от тази история и всичко, което следва в нея.

# 9
  • Deutschland
Защо да е пързалка? Защото да роди някоя на 16 е нещо нечувано и досега никога не се е случвало?
Аз съм твърдо против дете да ражда дете!!!

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 10:52 от Фрау С

# 10
  • SF
Защо не опитате пак след години? Твърде неуки родители би имал този дар.

# 11
Едно знам, че бих предпочела да има избор - прекъсване на бременността или да задържи детето. Някак си опцията да се даде за осиновяване ми е най-нежеланата, само в краен случай.
Личното ми мнение като майка на момиче тийнейджър и по-малко момче е, че 16-18 годишните не са готови за отговорността да бъдат родители и в някакъв етап рискът детето да се поеме изцяло от баба и дядо е огромен, в противен случай има реален риск детето да бъде обвинявано, че е провалило живота на майка си... Моята девойка не я виждам готова за такава отговорност, радва ме фактът, че тя самата не иска и да мисли в тази посока преди 20-тата си година, такава долна граница си е сложила, което пак е много малка възраст, предвид и условията за майчинство към днешна дата, е психическата и емоционална зрялост на новото поколение на възраст 19-20. Та на тях им се живее, учи, някои мечтаят за кариера и развитие, за купони и пътувания. От друга страна 25-35 е идеалният, за мен, прозорец за създаване на семейство и имане на дете.

# 12
  • SF
Бременността е "беля", не е нещо чакано и желано.

# 13
Разбира се, че майка ти ще реагира остро.
Нали на нея ще метнеш бебето докато завършиш средно образование?
Или как си го представяш, че някой ще те наеме с завършен 10ти клас, че и с бебе?

# 14
Авторке, доста оскъдна информация даваш, за да може да получиш реален съвет. Доколкото прочетох, майка ти е реагирала остро, което значи че не одобрява да раждаш. Пишеш че финансово нямате проблеми, а не пишеш откъде са парите. Бащата  пълнолетен ли е, работи ли или още учи и парите откъде ще дойдат? От него, неговите родители или твоите родители? Според мене трябва да се съберете всички на голям семеен съвет, ти, бащата, твоите и неговите родители и да обсъдите всички възможни опции и ако решите да родиш и да задържиш бебето, трябва всички родители да са съгласни и да помагат, а бащата като минимум да го признае, за да може след време ако се разделите да искаш издръжка. Най добрия вариант е да сключите брак, което е още една допълнителна гаранция, макар че пак след време може да си омръзнете и да се разделите. Втория вариант е пак да го родиш и да го дадеш за осиновяване. При това положение за детето няма д има особена разлика защото за едно здраво новородено българче ще има много кандидати да го осиновят и даже трябват връзки да се доредиш до здраво дете, както с връзки и използвайки служебното си положение, бившата социална министърка Деница Сачева се е сдобила със здраво българче и то вече е на 10 години. Осиновителите даже може да решат да не му казват че е осиновено и ще си го гледат като свое дете и то ще гледа на тях като на родни родители. Проблема е за тебе дали ще си окей да приемеш такава ситуация защото няма да имаш право да знаеш къде е осиновено и след време ако решиш да го търсиш няма как да го намериш. Третия вариант ти е аборт, макар че има минимален риск от усложнения за бъдещи раждания. Съберете се всички и внимателно изкоментирайте всяка възможност и изберете някоя от тях.

Общи условия

Активация на акаунт