Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 710
  • 332
  •   1
Отговори
# 15
  • на брега на морето
Авторката се била размножила. Тя да не е вирус или бацил?

# 16
  • София
Скрит текст:
Защо остана с основно образование, мило момиче?
Хора???Четете ли изобщо какво съм написала??!
В България инам основно,защото последно учех до 9-ти клас и веднага след завършване на 9-ти клас заминах с наще за Германия.Оттогава насам аз живея до ден днешен в Германия.
И да,имам немско образование и професионален опит в продажби,сервитьорство и чистене.
Скрит текст:
И не,не съм нито от ромски произход,нито съм заченала на 16.
Миналата година бях на 22 г.
А немското ти образование какво е, в каква област е?

# 17
Скрит текст:
В България инам основно,защото последно учех до 9-ти клас и веднага след завършване на 9-ти клас заминах с наще за Германия.Оттогава насам аз живея до ден днешен в Германия.
И да,имам немско образование и професионален опит в продажби,сервитьорство и чистене.
Скрит текст:
А немското ти образование какво е, в каква област е?
Hauptschulabschluss.Само такова имам завършено.
Бях почнала аусбилдунг,но го прекъснах.
От скоро време насам желая да изкарам умшулунг,но той се плаща и трябва да изпълнявам дадени критерии,за да може държавата да поеме разходите за обучението.
Не съм се отказала от професионалното си развитие,имам желание и мотивация.

# 18
  • София
Не виждам каква кариера може да гониш при това положение. Трябва ти още образование.

# 19
Нямам понятие от немската система на образование и нивата, но след като имате някакво немско вижте дали може да се приравни на някакво българско. Може да се окаже, че съвсем малко е нужно, за да придобиете средно и в България. Нека по-запознати кажат към кого трябва да се обърнете - МОН, регионален инспекторат във вашия град или др. Не сте нито първатa, нито последната, която ще доучва в България. Не е толкова трудно, ако си го поставите за цел.

# 20
  • Out of the Mix
Стойте си в Германия и там си градете живота и бъдещето на детето в уредената държава.
Няма за какво да се връщате тук. Нито сте някакви специалисти, специални умуве, или нещо, няма смисъл. Чистачки и т.н. има достатъчно.
Не само това, а цялата рода сте там, и родителите ти. Тук идвайте на екскурзии, море, разходки. Каква е причината да искаш да се връщаш, я изброй, че ми е интересно, лично за теб? Иначе знаем какво е.

...имаше една съфорумка, която накара родителите на гаджето да ѝ платят образованието.
Ехаа, много оправна ще да е била. Кой знае какво и как ги е омотала.
Да отбележим гадже, не съпруга с внучета, да кажем айде, ок.

# 21
В България инам основно,защото последно учех до 9-ти клас и веднага след завършване на 9-ти клас заминах с наще за Германия. Оттогава насам аз живея до ден днешен в Германия.

Ти сама написа, че имаш основно образование.

Ако си придобила средно такова в Германия, то ще е средно и в Бг (но след като се поразтърсиш как).

# 22
  • Варна
И като го придобие, какво? Онзи пак няма да е навит да се прибират и честно казано, аз го разбирам. Вероятно там ще живеят далеч по-добре. Той от самото начало не е крил, че не иска прибиране. Не знам защо авторката си мисли, че ще го навие.

# 23
  • Melmak
Приравняването на средно в България не е много лесно. Имам доста приятели като теб, заминали като деца за чужбина и завършили там. Тук после не могат да запишат висше като българи, а като чужденци, защото нямат бг диплома за средно. Ходене по мъките беше за доста от тях, някои се отказаха, защото не им се занимаваше да ходят на матури и да учат предмети като история, примерно. Все пак можеш да провериш като се свържеш с инспектората.

Виждам като проблем мъжът ти, който тропа по масата “ще се върнем като аз реша”.

Но и виждам проблем в твоя наивитет, че в България е цветя и рози. Не бъркай туризма с емиграцията. В България се живее трудно и гадно ако не си с гръб, с богати родители или с властта.

Детето ти ще има по-добро бъдеще в Германия. Ако искаш да учиш, доучвай там. Ако имаш нужда от психолог, можеш да работиш онлайн и с български психолози.

# 24
  • Over the hills and far away
Ами ти нямаш средно образование, не разбирам защо се дърлиш. Hauptschulabschluss ( буквално "завършено основно") се придобива тук след 9ти или 10ти клас, но нямаш диплома за средно ( Абитур след 12 клас). Всъщност имаш минималните изисквания, за да запишеш Аусбилдунг, при това не всеки такъв ( обучение- 2 или 3- годишно, което се прави при определени фирми или майстори). Ти и това си прекъснала, а Аусбилдунгът ти се заплаща ( далеч не много, но си е заплата). Умшулунг можеш да направиш след успешно завършване на Аусбилдунг. Какъвто  ти нямаш. Предполагам, че си на помощи, в такъв случай държавата поема Аусбилдунга. Вземи си хляба в ръце и осигури някакво бъдеще на детето си.

# 25
  • София
Т.е. и в Германия имаш основно образование и си прекъснала обучение, с което съответно си се отказала от последваща квалификация.
П.п. изпревариха ме в превода.
А работила ли си нещо и какво?

# 26
Лоши неща се селучват навсякъде. Не знам защо си мислиш, че в България ще ти е по-добре.
Не казваш нищо за приятеля си - той поне има ли хубава работа, добре ли сте там финансово, по-голям ли е от теб, имате ли ваше жилище? Тук ако нямаш свое жилище ще ти е много трудно да работиш и да плащаш наем, и да гледаш дете.

# 27
  • София
Писала е "професионален опит в продажби, сервитьорство и чистене". За каква кариера говори при това положение, не знам.

# 28
Не е толкова трудно да се завърши средно в самостоятелна форма в България.
Познавам двама души, които завършиха така. Отидоха в някой по-долнопробен техникум и се договориха с директора. Учиха си минимума и си взеха средно. Нито е голяма философия, нито не трудно.
Ама то не е само в имането на средно. Трябват умения.
Ти какво всъщност питаш и искаш? Искаш да знаеш, дали мъжа ти греши като ти казва, че няма да си намериш работа лесно с това образование? Ако това е питането - прав е.

# 29
Ако там сте депресирана, в България ще сте депресия върху депресията, тук е за хора с много силни характери, свикнали да  преодоляват всякакви трудности. Дори с впечатляващо образование си трябват познати и връзки, така сме, няма какео да се лъжем. Трябват и много пари, защото не е много устроено. Например, да кажем ще ви назначат, но детето като е болно, да не мислите, че някой спазва законите, направо ви махат, никой не се съобразява с правото ви на платен, неплатен отпуск… Според мен, приятелят ви мисли по-реално.

Общи условия

Активация на акаунт