Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 710
  • 332
  •   1
Отговори
# 270
Авторке, скарана си с родителите си, имаш мъж, който за нищо те няма, имаш дете, което трябва да гледаш, нямаш образование и можеш да припечелваш само като чистачка, а си седнала да си губиш времето да се жалваш по форуми, че никой в градинката не искал да си играе с теб. Аз ако бях на твое място, нямаше да спя от паника.

А и за това образование говориш все едно е нещо, което ако решиш къде го искаш, и утре ще го получиш. Решаваш "искам средно от България" и някой още на другия ден ти казва "готово, ето ти дипломата". А реално дали тук или там, ще са ти нужни години. Години, през които ти си изцяло зависима от мъжа ти.

# 271
Да четеш учебник, докато гледаш детето навън.... явно твоето е било мноого спокойно. Никога не бих си позволила това.
Според нене тя имаше предвид като цяло да го оставя да се занимава с играчки вкъщи,а аз да уча междувременно Sweat Smile

# 272
Авторке, скарана си с родителите си, имаш мъж, който за нищо те няма, имаш дете, което трябва да гледаш, нямаш образование и можеш да припечелваш само като чистачка, а си седнала да си губиш времето да се жалваш по форуми, че никой в градинката не искал да си играе с теб. Аз ако бях на твое място, нямаше да спя от паника.

А и за това образование говориш все едно е нещо, което ако решиш къде го искаш, и утре ще го получиш. Решаваш "искам средно от България" и някой още на другия ден ти казва "готово, ето ти дипломата". А реално дали тук или там, ще са ти нужни години. Години, през които ти си изцяло зависима от мъжа ти.

Четете по диагонал - авторката е с изкарано немско образование.
На нея българско средно образование в Германия не й трябва.

# 273
  • София
И навън може да играе и ти да учиш. Стига да е на безопасно място.

Ариел, авторката е с основно българско и с основно немско. Каквото и да е средно, все е +.

# 274
Написала е, че има Hauptschulabschluss само, т.е. основно образование и прекъснат аусбилдунг.

# 275
  • София
Епохата по градинките е кратка. По-важно е авторката да гледа къде ще е по-добре финансово като работа, училище за детето и прочее. И тогава е ясно, че за социалната прослойка, към която принадлежи е много по-добре да е в Германия. По-добро здравеопазване за всички, по-добро образование за всички. В България също има добри училища, добри болници, но срещу пари. И в добрите държавни училища родителите се ръсят месечно за уроци, колкото би струвало частно училище. По Здравна каса пък почти нищо не ти се полага, нито лекарства, нито изследвания на детето.
За богат човек и висока средна класа в България е супер. Приятен климат, чудесни хора, в големите градове културен живот, заведения, никой не вечеря в 6, но това са между 2 и 8% от хората. С основно образование шансът някой да си живее супер тук не са много големи.

# 276
Да учиш, докато гледаш дете, ми се струва, че е като децата еднорози - всички сме чували за тях, но май не сме ги виждали много... Като са малки децата, без баби, късмет с ученето. На сигурно място, в къщи - навсякъде си нарушаваш концентрацията. Ако се учи, нещо много лесно - може би.

# 277
Да учиш, докато гледаш дете, ми се струва, че е като децата еднорози - всички сме чували за тях, но май не сме ги виждали много... Като са малки децата, без баби, късмет с ученето. На сигурно място, в къщи - навсякъде си нарушаваш концентрацията. Ако се учи, нещо много лесно - може би.

Имам две колежки от випуска (едната отличничката на випуска), които завършиха с малки деца.
Може,  но ти трябва зверска подкрепа от бащата на детето плюс баби и дядовци.
А пък щом авторката и аусбилдунга е прекъснала си представям колко я "подкрепят".
Нищо чудно, че мисли за връщане в България.

# 278
В Германия има групи от майки, който се събират един път седмично, от бебешка възраст т. нар. Krabbelgruppen, разрови се в интернет и прочети целта е точно това, което търсиш ти, контакти и малко да се разнообразиш. Не ти е леко разбирам, но ученето е важно, да ще си намериш работа и с това образование, но въпросът е ти какво искаш. Поне дай някакви насоки какво ти харесва, какво искаш  да правиш за да ти се дадат конкретни насоки.

# 279
Има начин да се учи. Това все пак е средно образование, а не висше. Макар че авторката трябва да се стреми към висше - тогава дипломата й би се признавала и в България. Но все пак - по ред на нещата. По-нататък няма да става по-лесно, а напротив. И за нея като ученик и като майка. Така че да се хваща сега и да си изкара образованието. И без това таткото гледа детето докато ходи да чисти. Може да го погледа още малко и докато учи. Нека това да е нейния стремеж, а не връщане в България. Пък като вземе образование ще мисли по друг начин, мисля аз.
П.С. Правя уговорка, че не съм наясно с взимане на средно образование след училищна възраст в Германия, но сигурно има начини.

# 280
  • София
Има начин да се учи. Това все пак е средно образование, а не висше. Макар че авторката трябва да се стреми към висше - тогава дипломата й би се признавала и в България.
Средното като го изкара ще и се признава в България. В Германия не може всеки със средно да учи в университет, трябва да е учил в гимназия и то с години, а не в професионално училище и то незавършено. За висше там може да забрави директно.

# 281
Ариел, отговорили са ти, но да кажа и аз. Авторката си е написала, че е започнала да учи в Германия, когато са се преместили с техните, но е прекъснала. Така че както и да го погледнеш, тя средно няма. Не познавам немската система и не знам дали поне годините, които вече ги е минала, ще ѝ ги признаят, или ще трябва да започва от нулата. Но във всички случаи придобиването на заветното средно няма да стане от днес за утре.

# 282
Не казвам, че не може да се учи, ако имаш дете, а ако ти го гледаш в момента. Някакво учене от дъжд на вятър, докато спи или съвсем за малко докато се е съсредоточило за 5 мин. Аз така съм си завършвала работния ден, но ако трябваше да го правя през целия ден, нищо нямаше да свърша.

# 283
Ариел, отговорили са ти, но да кажа и аз. Авторката си е написала, че е започнала да учи в Германия, когато са се преместили с техните, но е прекъснала. Така че както и да го погледнеш, тя средно няма. Не познавам немската система и не знам дали поне годините, които вече ги е минала, ще ѝ ги признаят, или ще трябва да започва от нулата. Но във всички случаи придобиването на заветното средно няма да стане от днес за утре.

Разбира се, че няма да стане от днес за утре. Но, може стига някой да й помогне.

# 284
Моето дете хич не е кротко, просто ми се струва абсолютна загуба на време да търся с кого да си бъбря, като може да оползотворя това време по добре. Имам позната, на която детето се заиграва за 30-40 минути в пясъчник. Или докато е в къщи и играе/спи. Не съм казала да го остави по средата на улицата. Тя няма да ходи на изпит другата седмица. Но може да мине малко материал през малкото време. Така или иначе от тук нататък времето все ще е кът, едва ли ще има часове на разположение за учене.

Общи условия

Активация на акаунт