Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 13 004
  • 332
  •   1
Отговори
# 315
Доколкото знам, BAföG можеше да се получава с немско гражданство, не просто гражданин на ЕС, но явно са го променили. В Германия основното не е както в БГ до пети-седми клас, а до 9-ти. Може да учи висше момичето, ако има желание. В живота не всичко се случва по права линия, понякога се взимат и заобиколни пътища, въпросът е да стигнеш там, където искаш. Според мен родителите й не е трябвало така да я откъсват от средата й и да я хвърлят в нова, а да помислят как тя да си завърши средно в България и тогава Германия. Аз мога да й вляза в обувките, защото знам как е да попаднеш в чужда страна на 18, без да говориш езика перфектно, макар че аз имах място в университет (за курс) и фамилна подкрепа, уредено беше и все пак беше голям стрес и шок.

Дени-Мени, ти визираш ученици в училище - там наистина гонят успех, аз - извънучилищни възможности за наваксване (Abitur) във вечерно, колеж и т.н. на по-голяма възраст. Такива действително има, познавам едно момиче, което навакса.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 04:23 от Анонимен

# 316
Авторката е завършила немско училище с Hauptabschluß. Той може да се вземе и в 10 клас, ако не успееш в 9. Момичето, което визираш с какъв успех е завършила 9 клас в Германия или е чужденка, която е дошла с чуждестранна диплома? Има значение, кое от двете е.
За Bafög: щяхме да кандидатстваме за дъщеря ми, когато кандидатства в едно училище- пансион за надарени деца, та оттам знам, че ако си учил в немско училище  от 1 клас и си ЕС - може.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 09:16 от Deni-meni

# 317
Едва ли хора, които са добре в България биха тръгнали с 16 годишната си дъщеря да градят живот отначало в чужбина и да станат по скоро бачкатори там. Родителите и са го направили от нужда. Тя ги обвинява, сърди им се и не контактува с тях, а не разбира, че иска да постъпи по абсолютно същия начин завлачвайки мъжа си /който има работа и родители в Германия/ и детето си обратно в България. Ако родители и са го направили за по добър живот, то тя и това не прави, просто си е навила на пръста, че не иска в гадната Германия. Сериозно трябва да се замисли какво да прави в бъдеще и как да го постигне. Не и харесва отношението на мъжа и, ами ще го търпи, защото без образование малко работа ще намери или трябва някой /примерно мъжът с лошо отношение/ да я бутне някъде.

# 318
Авторката е завършила немско училище с Hauptabschluß. Той може да се вземе и в 10 клас, ако не успееш в 9. Момичето, което визираш с какъв успех е завършила 9 клас в Германия или е чужденка, която е дошла с чуждестранна диплома? Има значение, кое от двете е.
За Bafög: щяхме да кандидатстваме за дъщеря ми, когато кандидатства в едно училище- пансион за надарени деца, та оттам знам, че ако си учил в немско училище  от 1 клас и си ЕС - може.

Германка с португалски корени беше, подробности не зная.
При вас сигурно учител ви е препоръчал пансион за надарени деца, заради добър успех? Доколкото знам, така се случва. Авторката, ако е нямала стабилно ниво по немски, къде да я насочат освен към Hauptschule, няма да е гимназия със сигурност.
Стрес е адаптацията от БГ към DE на 14г. по ред линии. Познавам хора с първи език немски, großes Sprachdiplom, които имаха психическа бариера и не можеха да се отпуснат да говорят. На други цикълът им спира за месеци, от стрес. Много по-големи и по-добре устроени от авторката. Та мога да разбера защо тя не е успяла да "вземе завоя" с ученето, както има един хубав немски израз. Но хубаво, че търси съвети.
За връщане в България и аз бих казала не.
Само един познавам, който около 20г. се прибра - живот в БГ, купони, излизания, компании, е, сега горчиво съжалява, но "късно, либе"!

# 319
Колкото по-млад е човек, толкова по-лесно се адаптира към нови условия и толкова по-лесно научава чужд език.

# 320
Зависи на каква възраст и на какъв етап са децата, колко подготвени са, според мен. Знаем какво е и е било положението в БГ с безработица и гурбет зад граница на хора с образование даже, които навън извършват нискоквалифициран труд, но децата им завършват в БГ и чак след това излизат да учат навън, примерно. Грешка на родителите в случая според мен е било, без адекватни знания по немски, 9-ти клас да я запишат в немско училище.

# 321
Как без адекватни знания, като авторката каза, че е учила в немска гимназия и добре се справяла с немския.

# 322
  • Down south
За дете, напуснало България и спряло с образованието,  мисля че авторката се справя добре с изразяването.
Нямам представа, какъв е аквивалент в образование в Германия и не разбирам споменаваните етапи и степени.

Чудя се на колебанията и дали връщане в  България на този етап, без образование, жилище, доходи и без солидна подкрепа, биха довели до желателния начин на живот.

Дано при евентуално
връщане да може да довърши средното си образование, дори и извън рамките на езиковото училище, в което е учила.

# 323
За дете, напуснало България и спряло с образованието,  мисля че авторката се справя добре с изразяването.
Нямам представа, какъв е аквивалент в образование в Германия и не разбирам споменаваните етапи и степени.

Чудя се на колебанията и дали връщане в  България на този етап, без образование, жилище, доходи и без солидна подкрепа, биха довели до желателния начин на живот.

Дано при евентуално
връщане да може да довърши средното си образование, дори и извън рамките на езиковото училище, в което е учила.
Не,аз просто се убедих,че някои хора,които си позволиха да коментират статията,са способни да определят моите качества,умения и способности,да са злобни и груби,вместо да покажат интелигентност и подход.Имат изкарано висше и си мислят,че могат да се държат с по-нискообразованите унизително и подигравателно.
Има сравнително много хора,които успяха да коментират ПО ТЕМАТА и да бъдат неутрални.

# 324
Моят съвет е да се сдобрите с родителите си. Завели са Ви в Германия за да Ви дадат възможности, които не бихте имали в България.
Те са и най-близките Ви хора и винаги ще Ви обичат и подкрепят.

А бащата на детето Ви дори не се е оженил за Вас.
Защо?

# 325
Моят съвет е да се сдобрите с родителите си. Завели са Ви в Германия за да Ви дадат възможности, които не бихте имали в България.
Те са и най-близките Ви хора и винаги ще Ви обичат и подкрепят.

А бащата на детето Ви дори не се е оженил за Вас.
Защо?
Ааа,той иска да сключим граждански брак,ама само заради ‘формалностите’.Той сам се издаде,че това ще го направи само и единствено заради Steuerklasse(данъчен клас)в България няма такава система.
В момента той е Steuerklasse 1,което означава,че го “режат” с високи удръжки.
Ако сме мъж и жена,има два вариатна-той да е StKlasse 3,аз- 5 или и двамата да сме 4.
В нашия случай ще е шогично той да се премести на 3,защото работи на пълно работно време и получава по-висока заплата от мене,но за сметка на това аз ще взимам доста по-малко.Мисля че и той ще е задължен да подава всяка година данъчен отчет.

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 10:20 от Анонимен

# 326
  • Mediterraneo

Това е за отбелязване, да! Моите дъщери не биха могли да се изразяват така, камо ли да пишат. Те излязоха на доста по- малка възраст, но все пак.

# 327
Е, че тя е завършила 9 клас в България. Правилното писане се усвоява доста по- рано мисля.

# 328
Е, че тя е завършила 9 клас в България. Правилното писане се усвоява доста по- рано мисля.
По принцип да,но аз виждам доста възрастни да пишат “не знам” слято.Също и спрягане на глаголите така : заповядай те.

# 329
На мен авторката ми "звучи" като умно момиче. Просто е твърде млада и разочарована от живота си. Трябва да драпа със зъби и нокти за образованието си на този етап, после малко по малко ще си нареди живота.

Общи условия

Активация на акаунт