Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 719
  • 332
  •   1
Отговори
# 30
  • Банско
Не прочетох никъде в текста ти, основателна причина да се върнеш в България. Защо толкова искаш да се върнеш тук? Тук няма да имаш паник атаки и притеснения ли, близките ли са ти тук, приятели ли?
Също така, другите хора преди мен са прави, че нямаш образование, защото средно в Германия не значи автоматично средно в България.
В Германия е толкова по-хубаво за живот, само за контакти е по зле и е малко мрачно и валежно, но в България е някакъв ад, и едва ли тука ще ти спрат депресиите. Направо ще те хване постоянна депресия в България!
Сподели повече за това, какво точно е станало в Германия, че не ти харесва там.

# 31
Дипломите и завършен клас от чужбина се признават.
Но да има процедура на МОН, за да издадат документ на какво образование се равнява в България:https://press.azbuki.bg/news/novini-2022/broj-33-2022/kak-stava- … deni-v-chuzhbina/

А по главната тема: детето има двама родители. Нормално е, ако се сменя държавата, в която живее, двамата родители да са съгласни.

# 32
Ако там сте депресирана, в България ще сте депресия върху депресията, тук е за хора с много силни характери, свикнали да  преодоляват всякакви трудности. Дори с впечатляващо образование си трябват познати и връзки, така сме, няма какео да се лъжем. Трябват и много пари, защото не е много устроено. Например, да кажем ще ви назначат, но детето като е болно, да не мислите, че някой спазва законите, направо ви махат, никой не се съобразява с правото ви на платен, неплатен отпуск… Според мен, приятелят ви мисли по-реално.

Не съм си намерила работата с връзки, а с умения.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 22:51 от Не се сърди, човече

# 33
  • Over the hills and far away
Тя няма завършено средно и в Германия, няма какво да приравнява. Има завършен 9ти или 10ти клас, т.е. след като е заминала (след завършен 9ти клас в България, както твърди) е продължила да учи в Германия още максимум година. Авторке, как си с немския? За Аусбилдунг се иска поне ниво В2. Какъв Аусбилдунг си прекъснала и какъв искаш да запишеш отново? Сега има голям глад за Ацубита, само желание да имаш. Ако толкова си задрапала да се върнеш в България поне устискай да  завършиш средно и изкарай курс със сертификат за владеене на немски. Държавата ще ти го поеме.

# 34
И каква е причината да искаш да се върнеш в България, при условие, че съпруг, дете и вероятно родителите ти са в Германия? Кой от България ти липсва? Мъжът ти е напълно прав.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 22:23 от Не се сърди, човече

# 35
Не е нужно да сме груби и снизходителни към момичето. Така и се е стекъл животът, явно не е било нейни решението да замине за чужбина, а на родителите й. Във всеки случай пише по- грамотно от доста хора със средно, че и с висше образование.
По темата, не мисля, че трябва да се връща в България. Вероятно носталгията е гони, но тук ще се почувства съвсем сама, какво остава и ако има отговорност за дете. Заплатите и социалните помощи са несравними с тези в Германия.

# 36
Тя няма завършено средно и в Германия, няма какво да приравнява. Има завършен 9ти или 10ти клас, т.е. след като е заминала (след завършен 9ти клас в България, както твърди) е продължила да учи в Германия още максимум година. Авторке, как си с немския? За Аусбилдунг се иска поне ниво В2. Какъв Аусбилдунг си прекъснала и какъв искаш да запишеш отново? Сега има голям глад за Ацубита, само желание да имаш. Ако толкова си задрапала да се върнеш в България поне устискай да  завършиш средно и изкарай курс със сертификат за владеене на немски. Държавата ще ти го поеме.

Точно така, няма средно образование. Hauptschule е най-ниската степен, върви с Ausbildung. Но авторката го е прекъснала. А би трябвало да знае, че без Ausbildung, нищо няма, партньорът й е прав, че е с основно образование и в Бг, и в Германия.

Оттук нататък какво ще направи от нея зависи. Първо би било добре да остави еквилибристики относно обучението си. Това че е имала малко практика, не означава, че има професионална квалификация.

Да се изясни с партньора къде иска да живее, да се разберат с добро относно детето и да потърси начин да се пообразова, да има ценз, иначе ще й бъде много трудно, където и да е.

ПС. В Hauptschule се обяснява много добре кое как.. И как да продължиш дори в Realschule, а и по-нататък. Но се иска мотивация и отговорност.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 00:02 от Valerie R

# 37
Ами ти нямаш средно образование, не разбирам защо се дърлиш. Hauptschulabschluss ( буквално "завършено основно") се придобива тук след 9ти или 10ти клас, но нямаш диплома за средно ( Абитур след 12 клас). Всъщност имаш минималните изисквания, за да запишеш Аусбилдунг, при това не всеки такъв ( обучение- 2 или 3- годишно, което се прави при определени фирми или майстори). Ти и това си прекъснала, а Аусбилдунгът ти се заплаща ( далеч не много, но си е заплата). Умшулунг можеш да направиш след успешно завършване на Аусбилдунг. Какъвто  ти нямаш. Предполагам, че си на помощи, в такъв случай държавата поема Аусбилдунга. Вземи си хляба в ръце и осигури някакво бъдеще на детето си.
Наскоро се свързах с едно частно училище,което в програмата си има свободни места за kaufmännische Umschulung.
В описанието на офертата нямаше описано такова като изискване да имаш завършен аусбилдунг,че да можеш да започнеш умшулунг.
Звъннах и на Berufsberater (професионален консултант),който не ми спомена нещо подобно.Само и единствено да имам някакво завършено образование и добри езикови познания.
Това е частно училище,в което учениците или агенцията по заетостта поемат разходите за обученията.Затова никой не ти изисква да притежаваш Realschulabschluss или Hochschulreife.
Докато при Аусбилдунга шефът ти поема целите разноски за обучението на Auszubildende,е норнално те да имат високи критерии към кандидатите.
Поне аз така си го обяснявам.
И каква е причината да искаш да се върнеш в България, при условие, че съпруг, дете и вероятно родителите ти са в Германия? Кой от България ти липсва? Мъжът ти е напълно прав. Липсва ти, освен образование, всякаква отговорност към семейството.
Зер геерте фрау ДанНа,
Их денке нихт,дас Зи дацу феих зинд,майне феихкайтен унд майне ферантвортунг меина фамилие гегенюбер айнцушетцен.
Шьонен абенд нох!

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 22:06 от Анонимен

# 38
Явно от момента, в който е срещнала "приятеля" си, за нея вече е било по-важно да го закотви и да се размножи отколкото да продължи образованието си. Основно, ега ти, поне да беше додрапала за средно. На всичко отгоре е избрала някакъв див селски бек, който мисли, че ролята на мъжа е да тропне по масата като направлява съдбините на жена си и да отсече "аз казах". Даже брак не й е предложил, смятай колко държи на нея.

То нищо май не се каза за брак. Пък и може да е селски бек, ама е прав. Със сигурност по- добре ще си гледат там семейството отколкото тук с една средна и една почти минимална заплата от нея. Лятото винаги може да скокне при маминка на почивка за месец.

# 39
  • Over the hills and far away
Умшулунг е вторичен Аусбилдунг, по начало е замислен именно за завършили успешно обучението си, които искат да се преквалифицират. Затова и трае по- кратко и заплащането се поема от теб самата или от Джобцентър, ако си регистрирана.
Ти спомена ли на Бератера, че всъщност нямаш завършен Аусбилдунг? Защото се подразбира, че имаш такъв, щом искаш преквалификация.
Ако нямаш Аусбилдунг, може да признаеш 3 или 5- годишен опит ( ще те излъжа точно колко е изискването. Мисля 1,5 × годините за Аусбилдунг) в дадена професия, след като положиш изпити в IHK. Не са особено лесни.
Също провери дали това частно училище, което си харесала, е признато от IHK, да не хвърлиш на вятъра пари и време, а да се окаже, че не ти е признато обучението.
Обади се отново на Бератера и този път не му спестявай такива важни подробности, само така можеш да знаеш реално какви са условията и шансовете ти. Германия е социална държава, където и да решиш да отидеш, мисли за бъдещето си и това на детето си. Без образование ще ти бъде трудно навсякъде.

# 40
Умшулунг е вторичен Аусбилдунг, по начало е замислен именно за завършили успешно обучението си, които искат да се преквалифицират. Затова и трае по- кратко и заплащането се поема от теб самата или от Джобцентър, ако си регистрирана.
Ти спомена ли на Бератера, че всъщност нямаш завършен Аусбилдунг? Защото се подразбира, че имаш такъв, щом искаш преквалификация.
Ако нямаш Аусбилдунг, може да признаеш 3 или 5- годишен опит ( ще те излъжа точно колко е изискването. Мисля 1,5 × годините за Аусбилдунг) в дадена професия, след като положиш изпити в IHK. Не са особено лесни.
Също провери дали това частно училище, което си харесала, е признато от IHK, да не хвърлиш на вятъра пари и време, а да се окаже, че не ти е признато обучението.
Обади се отново на Бератера и този път не му спестявай такива важни подробности, само така можеш да знаеш реално какви са условията и шансовете ти. Германия е социална държава, където и да решиш да отидеш, мисли за бъдещето си и това на детето си. Без образование ще ти бъде трудно навсякъде.
След успешно положени изпити човек получава точно IHK-Zertifikat.

# 41
  • София
Никакъв шанс няма за добър живот в България без образование. Всички професии, които би могла да работиш, са ниско платени, парите няма да стигат за нищо.
И здравеопазването е супер зле, ако нямаш пари да си плащаш, а дори и тогава не е ясно.
Абе пълна глупост си си наумила, съсредоточи се да изградиш живота си със семейството си. Аз също много искам да отида да живея в село на морето, ама се натискам тук, другото са фантазии.

# 42
Лоши неща се селучват навсякъде. Не знам защо си мислиш, че в България ще ти е по-добре.
Не казваш нищо за приятеля си - той поне има ли хубава работа, добре ли сте там финансово, по-голям ли е от теб, имате ли ваше жилище? Тук ако нямаш свое жилище ще ти е много трудно да работиш и да плащаш наем, и да гледаш дете.
В България има само завършено средно.
В момента работи през фирма посредник като лагерист във фирма за джанти.
Прогнозата е да го купят от тази фирма през април.Говорило се е,че може да го повишат като отговорник,началник(Vorarbeiter).

# 43
  • София
Защо остана с основно образование, мило момиче?
Хора???Четете ли изобщо какво съм написала??!
В България инам основно,защото последно учех до 9-ти клас и веднага след завършване на 9-ти клас заминах с наще за Германия.Оттогава насам аз живея до ден днешен в Германия.
И да,имам немско образование и професионален опит в продажби,сервитьорство и чистене.
И не,не съм нито от ромски произход,нито съм заченала на 16.
Миналата година бях на 22 г.
Значи имаш средно образование. Германия е в ЕС, легализираш си дипломата от там и тук ти е призната.
Ще си намериш работа с немски някъде, но щом мъжът ти не е съгласен не виждам как ще се върнеш с детето. Немски адвокат може да каже.

# 44
Защо остана с основно образование, мило момиче?
Хора???Четете ли изобщо какво съм написала??!
В България инам основно,защото последно учех до 9-ти клас и веднага след завършване на 9-ти клас заминах с наще за Германия.Оттогава насам аз живея до ден днешен в Германия.
И да,имам немско образование и професионален опит в продажби,сервитьорство и чистене.
И не,не съм нито от ромски произход,нито съм заченала на 16.
Миналата година бях на 22 г.
Значи имаш средно образование. Германия е в ЕС, легализираш си дипломата от там и тук ти е призната.
Ще си намериш работа с немски някъде, но щом мъжът ти не е съгласен не виждам как ще се върнеш с детето. Немски адвокат може да каже.
Не,нямам.
Повечето коментирали поста ми са прави,че ще е в моя полза да си изкарам средно в България.
Не знам как ще се случи това обаче.
Ние и родителите му живеем в един и същи град.Те работят на смени,а той има фиксирано работно време от 06:30-15:30.
Единственият вариант,който ми хрумва,е да се прибера обратно в България сама,за да изкарам матурите за средно.
За тази цел някой от тях тримата ще трябва да си вземе отпуск,за да гледа детето.
Едва ли някой от тях ще се съгласи на това предложение.
Едва ли те ще си “изгърмят” платения отпуск,за да изкарам средно.Не са и длъжни.Всеки трябва да гледа себе си.
Те също ще искат тази година да се приберат в България на почивка.

Общи условия

Активация на акаунт