Партньорът ми не иска да се върнем обратно в България…

• 12 732
  • 332
  •   1
Отговори
# 45
Всички, които Ви казват, че нямате шанс за работа в България, са прави. Законово, за да ви на значат на работа в кол център, например, задължително е да имате поне средно. Няма как по класификатора на длъжностите да ви на значат без средно.
Детските са около 50 лв. на месец. Заплатите извън София са 1000 и нещо, а една домашна вечеря около 30 лв. за трима. Сметките са средно 300-500, зависи от жилището.
Завършете нормално средно образование в Германия, държавно. После си мислете за връщане.
Средно не може да вземете само с матурите. Трябва да учите още 3 години. Да се явявате на изпити в самостоятелна форма, за ви допуснат до матури. Материалът изобщо не е лек, България има една от най-енциклопедичните образователни системи в Европа.

# 46
Всички, които Ви казват, че нямате шанс за работа в България, са прави. Законово, за да ви на значат на работа в кол център, например, задължително е да имате поне средно. Няма как по класификатора на длъжностите да ви на значат без средно.
Детските са около 50 лв. на месец. Заплатите извън София са 1000 и нещо, а една домашна вечеря около 30 лв. за трима. Сметките са средно 300-500, зависи от жилището.
Завършете нормално средно образование в Германия, държавно. После си мислете за връщане.
Професионална квалификация не е ли алтернатива на това от Вас предложеното?

# 47
Професионалната квалификация са курсовете, те не са средно и почти никъде не ги признават за нищо, губене на време и пари.

# 48
Не. Професионална квалификация в България няма. Всичко е средно и е с матури. Да, едната матура е по професия, но не е квалификация, средно образование си е.
За Германия Ви препоръчвам да си изучи те до диплома за средно, после си се квалифицирайте. Дипломата за средно е документ. Той може да се превежда и да се признава. Да, може да не става за висше в български университет, но за работа няма как да не стане.

# 49
...Средно не може да вземете само с матурите. Трябва да учите още 3 години...

Тъкмо щях да кажа, че за 2 седмици отпуска няма шанс да си вземе средното... не е като по филмите.

# 50
  • Deutschland
Има ли вариант онлайн?

# 51
Авторке,
наготово никой няма да ти даде решения.
Ако гугълнеш ще намериш много информация.

Накратко: в България от 3-4 години промениха закона и средното има 2 степени:
- първа степен средно - 10 клас;
- втора степен - 12 клас.

Дори за свестна професионална квалификация (втора и трета степен) задължително се записват "лица с минимално входящо образователно равнище завършен първи гимназиален етап;", виж чл. 12 от Закона за професионално образование и обучение. Дори и за курсове - пак искат диплома средно до 10 клас.

Направи си труда, пиши/обади се РУО (регионално управление за образование) в твоя град и виж дали твоята немска диплома може да се приравни на "първи гимназиален етап".

И понеже законът се смени скоро, трудно ще намериш хора минали точно по твоя път. Така да се каже наготово няма стане. Трябва да питаш, да пращаш документи и т.н. Накратко да свършиш нещата сама.
Успех!

# 52
В България няма онлайн.

# 53
Авторке,
наготово никой няма да ти даде решения.
Ако гугълнеш ще намериш много информация.

Накратко: в България от 3-4 години промениха закона и средното има 2 степени:
- първа степен средно - 10 клас;
- втора степен - 12 клас.

Дори за свестна професионална квалификация (втора и трета степен) задължително се записват "лица с минимално входящо образователно равнище завършен първи гимназиален етап;", виж чл. 12 от Закона за професионално образование и обучение. Дори и за курсове - пак искат диплома средно до 10 клас.

Направи си труда, пиши/обади се РУО (регионално управление за образование) в твоя град и виж дали твоята немска диплома може да се приравни на "първи гимназиален етап".

И понеже законът се смени скоро, трудно ще намериш хора минали точно по твоя път. Така да се каже наготово няма стане. Трябва да питаш, да пращаш документи и т.н. Накратко да свършиш нещата сама.
Успех!
Добър вечер!
Благодаря за коментара под статията!
2021 се бях върнала в България,за да изкарам шофьорските курсове.
Трябваше първо да чакам отговор от МОН на какво образователно ниво в БГ ще ми приравнят дипломата от Германия.
Равнява се на 11-ти клас.

# 54
2021 се бях върнала в България,за да изкарам шофьорските курсове.
Трябваше първо да чакам отговор от МОН на какво образователно ниво в БГ ще ми приравнят дипломата от Германия.
Равнява се на 11-ти клас.
Ако не се лъжа, първият випуск по новата система завърши 2022 г. (набор 2003 г.) и ще трябва да питаш пак, но с друг въпрос: Ще ти признаят ли първа гимназиална степен.

За втора степен средно: щом ти признават 11 клас, пиши до училищата в твоя град за самостоятелна форма на обучение. И още нещо, недей да решаваш вместо другите хора - питай и твоите родители и тези на партньора ти, дали ще гледат детето (ще те подкрепят), за да завършиш средно - в Германия или у нас. Нямаш право и е тъпо да предполагаш чужди решения.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 22:43 от biborana

# 55
Какво ще правиш с българско средно образование? В България жена със една реална гимназия закъде? В магазин, в ресторант, касиер, общо - взето това е. А това са сфери, в които не се изкарват много пари, особено за човек свикнал с немския стандарт. По- добре в Германия завърши, хем ще усъвършенстваш езика, хем могат да те вземат в някой кол център в България и да си изкарваш прилични пари, ако решиш да се върнеш.

# 56
Не е нужно да сме груби и снизходителни към момичето. Така и се е стекъл животът, явно не е било нейни решението да замине за чужбина, а на родителите й. Във всеки случай пише по- грамотно от доста хора със средно, че и с висше образование.
По темата, не мисля, че трябва да се връща в България. Вероятно носталгията е гони, но тук ще се почувства съвсем сама, какво остава и ако има отговорност за дете. Заплатите и социалните помощи са несравними с тези в Германия.
Благодаря за думите ти!
Ти си първият човек,който позна,че не съм заминала за Германия по мое желание.
С моите родители прекратих връзка преди повече от година.
Това,което винаги ще ме кара да се ядосвам,е че решиха да ме “взимат” с тях за Германия..Оставаха ми още 3 години до 12-ти клас-.-

# 57
Имай предвид, че много хора с висше образование не могат да се реализират,камо ли без образование. Наистина е добре да помислиш как и къде да придобиеш поне средно.
Относно мъжа ти,не знам какво да кажа. Може би трябва да го убедиш с по-сериозна причина от депресия. А и си с малко детенце и хич не виждам как ще стане,ако си сама. Написа,че и с родителите ти не сте в добри взаимоотношения.....ще ти е много трудно. Помисли добре върху нещата. А каква е причината да искаш да се прибереш,освен депресията?

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 00:28 от Karina-88

# 58
Съжалявам за стеклата се ситуацията. Но си млада и животът ти ще претърпи много още промени. Понякога са и за добро. Така че горе главата и мисли позитивно. Щом са ти останали 3 години до завършване можеш да започнеш от 9 клас и има опция за дистанционно учене. Имах една позната, която само за изпитите идваше 2 пъти в годината. Просто трябва да се разбереш с мъжа ти , че в следващите 3 години ще трябва да бъде по-активен в гледането на детето докато взимаш изпитите. Ако наистина държи на теб, ще те подкрепи.

# 59
Съжалявам, но партньорът ти е прав. Дължиш на детето си по- добро здравеопазване. Освен това, е вярно, че в Германия има място за всички под слънцето - образовани, необразовани, граждани, гастарбайтери и шанс те да живеят добре и да градят семейство.

Естествено, по-доброто здравеопазване, ама ако имаш късмета да дочакаш часът си за специалист след само едни 6 месеца, да те прегледа лекар пакистанец или индиец, завършил някъде в Източна Европа... Те за тва нашите емигранти масово идват да се лекуват у нас, а каквито случаи на лекарска немарливост и грешки съм чувал точно от прехвалената ви западна Европа, по добре да не ви разбивам мечтите. Наистина тук масово си нямате идея явно, и ако за средната класа нещата може да са добре, за обикновени бачкери емигранти наред с цялата паплач от изтока, това далеч не е така.

Общи условия

Активация на акаунт