Математически турнири 1-4 клас. Тема № 64

• 57 304
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
  • София
20-11=9
18-15=3
триъгъл 20-15=5
18-5=13 е звездата

Дъщеря ми е в първи клас, беше на Великденското, но не се беше справила добре. И тя излезе със задачите и отговорите. За срам или не, 15-ста задача не можах и аз да я реша. И детето съответно. Решавах я в ЧАТ ГПТ и с Джемини на Гугъл. Дадоха ми различни отговори. Някакъв магически квадрат. Или е нещо съвършено просто за възрастен човек но аз го мисля за супер сложно, но не се справих. То и няма значение де дали мога или не. Детето също не се справя. Явно не ѝ е това силата, дори и да го обяснавам (поне това, което мога). Ще търсим други таланти.

# 301

Благодаря! Честно, нямаше да се сетя. Не ми се струва много лесно за 1-ви клас, не знам. Или тези неща ги решават вече в първи клас, а аз вече да съм ги забравил? Останало ми е нещо в главата "магически квадрат". Това и двата изкуствени интелекта не се бяха сетили, няма да ви казвам какви абсурдни решения ми даваха. Аз не съм ходил като дете на такива олимпиади, състезания, та не знам какви са били някога. Може би се очаква бурна акселерация от децата. Като цяло май и двамата с детето не се справяме добре, така че няма повече да тормозя детето. Едно е да искаш, друго е да можеш. В крайна сметка, не всички трябва да са гениални математици.

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 05:59 от Seiko7075

# 302
  • София
То и няма значение де дали мога или не. Детето също не се справя.
Seiko, децата са малки, в 1 клас не може да се категоризира ще се справят ли или не, ще им върви ли математиката или не.
Единици са децата, които са родени математици и щракват без нужда от решаване с тях и обяснения.
Математическото и логическо мислене се тренира.Факт , че не от всеки става, но това в 1 клас според мен няма как да се категоризира, малки са.
Ако детето има желание, не спирайте да решавате задачи и да се явявате на състезания.

Сега ми стана ясно каква е трудната задача с квадратите. Синът ми излезна и започна да говори за нея.

# 303
Аз реших да дам почивка на моето и тази събота не се яви на Великденското.Ходи на поход в планината. Вече са бръмнали тотално, а са едва 4-ти клас. С тази натовареност и това ниво на заетост към 8-миу клас ще ни кажат да си гледаме работата и да не ги занимаваме с учене.
Но това е изключително мое мнение.

# 304
Вярно е децата до 8 клас се отвращават и в 4ти класедоста натоварено, особенно ако ще се кандидатства в математическа

# 305
Не искам да намразва училището и математиката по учебната програма. Няма желание, просто сяда да решава, защото аз искам. Има си други таланти като спорт, танци, хвърля се с голямо желание, а като види топка във всеки вид, от тенис на маса, че дори и футбол, виждам как ѝ горят очите и с каква досада се "чекне" на стола докато решаваме задачи. Просто не става с големите надежди за математик. Аз смятам, че по - отрано се усещат нещата. И обратното, ако просто се натиска и насила, се рискува наистина намразване на математиката. Разликата е в концентрацията - концентрирана е и отдадена с топката, а с решаването - всяка секунда гледа да отложи и да прави нещо. Виждал съм и концентрирани деца, решаващи, уникално е. Те са и успешните.
 С нормалното в училище се справя доста добре, учителката ни кара да участваме, но аз виждам че детето се мъчи. Като казах, че приключваме с това - детето светна и казах - много благодаря Simple Smile. То някак се стресира от големите ни очаквания и понеже е свикнало само да печели и не греши, е малко като голяма фрустрация за нея. 

Последна редакция: нд, 27 апр 2025, 11:48 от Seiko7075

# 306
От първи клас до четвърти си променят много интересите. И у нас Топката беше ТОП, но сега разсъждава по друг начин, без изобщо да сме му влияли. Бяхме изумени.
Говори за някакъв футболист, който бил много добър. Но се контузил, и вече не го викали в някой си отбор. Изводът е - ако отделяш твърде много време на футболните страсти, рискуваш като станеш голям да нямаш какво да работиш, и да си изпуснал времето си за учене. Затова, избирам математиката, защото и да се контузя, пак ще съм добре. Футболът отива на втора позиция.
И така, много ни изненада. Играе а голяма страст и удоволствие, но вече не е на всяка цена. За момиченцата - има и гимнастика, танци, балет. Но, според мен, трябва да има и нещо друго, освен спорт и танци. Може да е .. английски, БЕЛ, ... , четене на много книжки, Според детето.

# 307
За полуфинала на МБГ- детето досега е ходило на 3 полуфинала и 2 финала- винаги са давали листа със задачите и черновата, взимат само листа с отговорите. Мисля че дадена група (клас) се явява само в един час...няма как да е по друг начин.
Разликата с миналата година е,че не публикуваха отговорите в деня.

# 308
За полуфинала на МБГ- детето досега е ходило на 3 полуфинала и 2 финала- винаги са давали листа със задачите и черновата, взимат само листа с отговорите. Мисля че дадена група (клас) се явява само в един час...няма как да е по друг начин.

Не са в един час. Втори клас имаше в 10.30 и в 12.00. След това не съм проследила. Реално има 15 минути, в които могат евентуално нещо да си предадат, но едва ли. И да стане нещо такова, ще е единичен случай.
Сякаш за втори клас бяха доста лесни и абсолютно решими. Въпреки, че моето дете има грешки, вероятно от недоглеждане и разсейване.... елементарни грешки...

# 309

Не са в един час. Втори клас имаше в 10.30 и в 12.00. След това не съм проследила. Реално има 15 минути, в които могат евентуално нещо да си предадат, но едва ли. И да стане нещо такова, ще е единичен случай.
Сякаш за втори клас бяха доста лесни и абсолютно решими. Въпреки, че моето дете има грешки, вероятно от недоглеждане и разсейване.... елементарни грешки...

Така ли, не знаех. Тогава, ако е така, е абсолютно възможно да се направи бърз преглед от родителите и учениците на по-късния час...

# 310
Ами, да ви кажа, намерих един файл от миналата година, който е само с номера, без имена. Когато беше от значение точките от полуфинала, и от финала, за купата. Намерих цели две деца, които на полуфинала са с 40 точки, а на финала с 1 и второто дете с 8. ТОВА вече не зная как да си обясня, освен че са изтекли задачите на полуфинала по същия начин. Не е масово, но за мен, със сигурност поне няколко деца са се облагодетелствали. И може би заради тези няколко деца, моето страдаше, дето не му стигна 1 точка да отиде до финала. То вече е минало, но не е готино

# 311
Ами, да ви кажа, намерих един файл от миналата година, който е само с номера, без имена. Когато беше от значение точките от полуфинала, и от финала, за купата. Намерих цели две деца, които на полуфинала са с 40 точки, а на финала с 1 и второто дете с 8. ТОВА вече не зная как да си обясня, освен че са изтекли задачите на полуфинала по същия начин. Не е масово, но за мен, със сигурност поне няколко деца са се облагодетелствали. И може би заради тези няколко деца, моето страдаше, дето не му стигна 1 точка да отиде до финала. То вече е минало, но не е готино

А добре де, аз признавам си не съм изобщо в час с засичанията, но как например , Руми, си хванала кои два индексни номера (те са различни на полуфинала и финала) принадлежат на едно и също дете (че сега се замислих). И защо изобщо файловете с медалите по средата на годината от кръговете съдържат имена (без точки), а файловете от полуфинала и финала са само с точки, но без имена....?

# 312
  • Варна
Абсурдно е да, и лошото е че видимо като да се прави нарочно от организаторите.Не се сещат какви ще са последствията ли? Не мисля..То уж никой няма да даде...ама ако вашето дете отпадне даже заради един такъв случай, няма да ви е много хубаво.

# 313
Абсурдно е да, и лошото е че видимо като да се прави нарочно от организаторите.Не се сещат какви ще са последствията ли? Не мисля..То уж никой няма да даде...ама ако вашето дете отпадне даже заради един такъв случай, няма да ви е много хубаво.
Честно- за подобни състезания- каквото такова, винаги съм казвала на детето ми да гледа себе си, ако на някой са му подсказали сега- все някога ще има възмездие...нооо...ако е за по-важно, с което се приема- лично на мен би ми станало меко казано тъжно...
Сега се сетих- за МБГ веднъж точно за една точка не се класира, но отиде пък с квотата на училището.

# 314
Румка, не знам кой файл гледате, но най-вероятно има разминаване в номерата. И миналата година, и тази не могат да се наместят перфектно и има разминавания.

Общи условия

Активация на акаунт