Математически турнири 1-4 клас. Тема № 64

• 53 612
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
мисля, че да

# 586
Днес разбирам , че на МБГ преди няколко дена в училището не им дали листове за чернови на които да си решават. Децата го правили върху листа със задачите. Едно две питали за листове, било им казано , че по регламент няма.

Това обаче мен много ме съмнява. За първи път чувам, че на математическо състезание не можеш да решаваш задачи. Може би наум?

Някой може ли да потвърди наличието на такъв регламент или локалния организатор-училище си измисля собствени правила.

# 587
  • София
Супер странно звучи да няма, моето беше с 40 градуса температура и не отиде, но досега винаги е имало допълнителен лист за чернова, как така няма да има ?

# 588
тези номера са ми ужасно познати! прилагат ги на 1 и 2 клас, когато дечицата са малки и не могат да си защитят интереса!
листи за чернова се полагат, но после задължително се събират, заедно с листовете с условията. Това е истината - всичко останало е свидливост от страна на училището. Аз съм почти сигурна, че не са им дали листове в някое училище. Частните школи-организатори  не си позволяват чак толквоа своеволия.

# 589
Имаме "щастието" да сме в училище , в което се цени всичко друго , но не е матаматиката. Даже тази година учителския съвет решил, че няма да има извънкласни по математика и вместо това го замениха с някакви танци...
Дразнещо беше, че докато в школите около нас, резулатати излизат след 2-3 дена, а медали се дават веднага след като ги получат в школата, в училището се раздават след минимум месец, но не очаквах, че ще стигне дотам да лишават децата от листове! После на сайта - "Браво на учениците, училището и класната за високите успехи". Направо ми призлява като го прочета.
Ще проверя как седи въпроса да се явяваме на състезания в школа, а не в училището. Правят ги в събота, в нормален час, в голяма зала, с листове за чернова Simple Smile. 30лв къде не са отишли. Предпочитам така, стига да няма проблем с училището.

# 590
  • София
Школите провеждат състезанието само за ученици, които не могат да се явят в училишето - тоест едно условие е училището да не провежда състезанието. Все пак не пречи да се попита.
В училищата обаче според мен е малко по-лесно детето да се класира за полуфинал - поне по мои наблюдения от няколко училища. Там има масово явяване, защото е удобно за родителите и квотата за полуфинал е по-голяма, а конкуренцията в много училища не чак толкова. Това е просто мое наблюдение и не се отнася за всички училища, а за ограничен брой.

По темата за нередностите мога да изпиша много ...
Ще споделя две от многото случки с моите деца:

На дъщеря ми в 4 клас миналата година на общинския кръг на НОМ не са й дали втори лист БЕЛОВА! По един лист им се било полагало ...
Наблъскала е цялата трета задача в 1/3 страница, а тя беше с 3 подточки. И въпреки че е голяма и знае регламента, пак не е посмяла да спори с квесторите. Това са малки деца, не могат да защитят правата си.

Водила съм спорове с квесторите за времетраене на някои състезания. Нашето училище провежда КМС и ВМС само за ученици от училището (едно от малкото). КМС има задача за разписване, която повечето деца не решават и си излизат. Времето за 1 клас е 1 час, а за втори клас и нагоре е 1ч 30мин. Да, обаче всички биват изгонени около 40-50-тата минута (на сина ми това време му стига, но дъщеря ми работи по-бавно). Пращам ги аз на  КМС преди 2 години и още на входа ми казват - елате да си ги вземете след 40 минути. Викам - как 40 минути, състезанието е час и половина (бяха 2 и 3 клас тогава). Отговор - не е час и половина, а е 1 час, но всички ще свършат около 40-тата минута, затова бъдете тук след 40 минути. Казвам им - не е 1 час, нека не нарушаваме регламента и не пречим на децата да решават спокойно! Отговор - по регламен е 1 час, вие не знаете. Казах им да прочетат регламента - с много пуфтене и охкане звъннаха един телефон и питаха колко време е състезанието. Като им казаха час и половина, почнаха да се ядосват колко много време трябвало да седят в училището, вместо да се приберат. Разбирам ги, на никого не му се работи в събота. Но пък децата нямат никаква вина за това.
А когато става дума за балообразуващо състезание е още по-лошо ...

Сепия, не само вашето училище не цени математиката. Много от кварталните училища освен извънкласните занимания по математика, не ценят и математическите постижения на децата. Въпреки че аз изпращам информация за постижения и снимка с медал след всяко състезание, на страницата във ФБ са публикували едва 2 или 3 пъти нещо за тях. За сметка на това се публикуват постоянно награди от конкурси за рисунки, турнири по шахмат и таекуондо. Много е хубаво това, трябва да се публикува всичко, което показва талантите на децата. Но се чудя защо математиката остава на заден план. Оценявам изкуството и спортните постижения и уважавам спорта - всъщност си имам дете, което е състезател и в спорт. Започвам да си мисля обаче, че училищата не осъзнават всъщност стойността на победата от турнир по математика и не го смятат за някакво кой знае какво постижение, а на някои турнири не е толкова лесно да се вземе медал. Частните училища дори публикуват списъци и снимки с наградените си ученици от всяко едно математическо състезание на официалната си страница, а в някои от държавните - нищо.

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 11:22 от katya_pk

# 591
Здравейте! Вчера синът ми беше за първи път на МБГ в Пловдив. Дали са им листове за чернова, той даже е поискал допълнителни. Аз по състезания винаги нося една празна тетрадка и питам дали им дават те или да си ползва нея. Така че според мен не е било редно да ги лишат от чернова...

# 592
Не ценят математиката, защото искат да ги задържат в училището, в което са. А не да избягат с 300 към СМГ след 4-ти клас. Или към другите МГ-та. Защото децата с успех в състезанията по математика са обичайно и децата с най-висок успех в училището. Вдигат рейтинга от матурите също. Затова гледат да ги забаламосват с рисуване, таекуондо, най-хубава снимка или прочие неща. Според мен във всички училища е така. Другата ми мисъл е, че не искат останалите деца да изглеждат посредствени на фона на никакъв успех по важните науки. Затова и нищо не показват. Все едно това ще ги направи "равни". Ми, не, няма да бъдат равни. Аз не се ядосвам вече. След като миналата година в нашето училище не ни дадоха да решим финалния тест на СБНУ, понеже там не се плаща такса от финалистите, и училището трябва да провери на 2-3-4 деца безплатно писмената работа. Нямам какво друго да кажа Simple Smile)

# 593
Имаме "щастието" да сме в училище , в което се цени всичко друго , но не е матаматиката. Даже тази година учителския съвет решил, че няма да има извънкласни по математика и вместо това го замениха с някакви танци...
Дразнещо беше, че докато в школите около нас, резулатати излизат след 2-3 дена, а медали се дават веднага след като ги получат в школата, в училището се раздават след минимум месец, но не очаквах, че ще стигне дотам да лишават децата от листове! После на сайта - "Браво на учениците, училището и класната за високите успехи". Направо ми призлява като го прочета.
Ще проверя как седи въпроса да се явяваме на състезания в школа, а не в училището. Правят ги в събота, в нормален час, в голяма зала, с листове за чернова Simple Smile. 30лв къде не са отишли. Предпочитам така, стига да няма проблем с училището.

Ако във вашето училище се организира МБГ, детето не може да се яви другаде. Това е принцип на състезанието - водещи са училищата. Ако в някоя школа кажат обратното  - бягайте далеч. Освен това състезанието се провежда в диапазон от 10-11 дни, напр. сега е от 20,10 до 30,10. , като в училищата се провежда обикновено в първите дни, а в школите в последните, отттам идва забавянето с резултатите, като обявяване, но всеки може да си ги види на страницата на МБГ веднага , когато излязат.
https://www.mathematicalmail.com/category.php?id=371

Това за черновите е абсурдно - навсякъде , всички учители и родители повтаряме колко е важно да се разписват задачите и досега винаги са осигурявани листи за чернова.

# 594
@Katya_PK - Аз се ядосвам за МБГ, което си е редово небалообразуващо състезание, какво остава за НОМ.... това , което казваш е направо невероятно. При положение, че разписването е едно от основните неща.
Ако бяха казали, че нямат листове, щях да отида да купя за всички деца.... Според мен , по наблюдения, това всичкото е от досада и нежелание. Нашата класна ни хвърля медалите на чина и дори не поздравява децата... колко жалко!
Идващата събота е ЧХ, следващата СМТ. 99.9% е сигурно, че ако вземем златни медали и от там, няма да има никаква реакция.

Една майка по горе беше казала как в тяхното училище било точно обратното - непрекъснато поощрявали децата, помагали им преди състезания и даже на най отличилите се , на края на годината им давали сертификати за постижения. Значи има и такива училища и децата са късметлии , че са попаднали там.

При нас, децата имат успехи не заради, а въпреки училището и калпавите учители.

# 595
Ние също сме от Пловдив и за първа година не са дали чернови на МБГ в училището на сина ми. Бах изненадана. Преди следващото състезание ще повдигна въпроса.

# 596
Това е скандално. Бих подала оплакване към местния координатор. Само веднъж ми се е случвало да се заядат с едно от децата, че не му се полага допълнителен лист за чернова, но пък чак никакви да не дадат?!

# 597
Здравейте,  кога излизат резултати от МБГ есен 2025?

# 598
  • София
Кога ще научите броя точки, които детето е изкарало, зависи от локалния организатор (училището или школата, към която детето се е явило на състезанието). А информация дали детето получава медал и какъв се публикува в интернет страницата на турнира в срок до 10 дни, след като главният организатор е получил всички протоколи с резултати от всички локални организатори. До средата на ноември ще има яснота за медалите.

# 599
Кога ще научите броя точки, които детето е изкарало, зависи от локалния организатор (училището или школата, към която детето се е явило на състезанието). А информация дали детето получава медал и какъв се публикува в интернет страницата на турнира в срок до 10 дни, след като главният организатор е получил всички протоколи с резултати от всички локални организатори. До средата на ноември ще има яснота за медалите.

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт