Математически турнири 1-4 клас. Тема № 64

• 57 341
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
Привет. Някой би ли могъл да даде насоки за това колко точки са необходими за класиране на финала? Беше ми се мернало някъде, че минимума е 32. Тази година, общото мнение на родители и школи, е , че задачите за 1ви клас не са били никак лесни, което вероятно ще понижи бала. Някой с опит в полуфинали/финали, би ли споделил?

ПС. Оше един въпрос - има ли медали на полуфинала? Дадоха на всички деца сертификати, в които не пише 1,2 или 3 място а са за участие, което ме навежда на мисълта, че може би няма медали на полуфинал.

# 316
Сепия: няма ,,минимум" точки. Квотите за класиране за всеки клас са обявени на сайта на турнира. Най- добре справилите се деца,съобразно броя точки се класират до запълване на бройката, която е определена. Миналата година пуснаха всички деца с гранични точки, независимо от времето им на полуфинала. По този начин отидоха, поне в определени класове малко повече деца спрямо предварително определената бройка. Няма медали от полуфинала.
И още нещо- от предварително обявената информация за брой деца,класиращи се за финал тази година е видно,че ще бъдат допуснати доста повече деца спрямо миналата година.

# 317
  • София
Привет. Някой би ли могъл да даде насоки за това колко точки са необходими за класиране на финала? Беше ми се мернало някъде, че минимума е 32. Тази година, общото мнение на родители и школи, е , че задачите за 1ви клас не са били никак лесни, което вероятно ще понижи бала. Някой с опит в полуфинали/финали, би ли споделил?

ПС. Оше един въпрос - има ли медали на полуфинала? Дадоха на всички деца сертификати, в които не пише 1,2 или 3 място а са за участие, което ме навежда на мисълта, че може би няма медали на полуфинал.
На финал класират 80 участника от първи клас - тези с 80-те най-високи резултата от полуфинала (възможно е и да са малко повече деца, ако има струпване на деца с еднакви точки накрая на квотата), съответно  няма как отсега да кажем какъв ще е минимумът точки за даден клас - всяка година е различно. Медали на полифинала няма. На сертификата имате номер, по който ще търсите резултата на вашето дете при изнасяне на резултатите от полуфинала.

# 318
  • София
Миналата година на полуфинала, поне за 2 клас, децата не излизаха със задачите, а само с копие от бланката. Така че това с предварителното гледане на задачите от разпределените в по-късните часове, не се е случвало тогава. Доколкото знам, само децата в последния час на явяване са получили листовете със задачите. Вечерта публикуваха на сайта задачите и отговорите, за да може родителите да проверят копието от бланката на детето.
Явно тази година е било различно (ние не бяхме сега) - не ми се вижда редно така. Но като цяло започвам да си мисля, че това състезание по начина, по който се провежда, е доста компрометирано.
И все пак децата го харесват и щом имат желание, ще ходят на него, без значение другите как са постигнали точките си.

# 319
В сравнение с Коледното, Салабашев и други на МОН и СМБ, организацията на МБГ е на високо ниво. Имаше огромен брой деца и родители, не е имало ревящи деца, търсещи родителите си и други подобни. Имаше доста хора ангажирани с въвеждането и извеждането на децата от училището. Също, информацията, която подават на сайта е изчерпателна, а не абсурдно оскъдна, като на другите. Спомням си, че на Коледното и Салабашев, чакахме 1 месец за резултати, които не идваха наведнъж , а се точеха със седмици....

А, да, на КОледното мисля беше - някакво училище от, примерно Пирдоп или Павликени, се оказа масово с деца с максимални резултати или близки до максималните. Съвсем случайно, разбира се.

# 320
Значи не само на мен задачите за 1ви клас от полуфинала на МБГ ми изглеждат по - трудни, спрямо предходни години.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 10:16 от sillvi81

# 321
Значи не само на мен задачите за 1ви клас на полуфинала на МБГ ми изглеждат по - трудни.

Категорично. Особено задачи 11 и 16 -  престарали са се с трудността.

# 322

Аз намерих от миналата година на сайта на МБГ някаква информация. Първо са класирали за финал 52 деца от 1ви клас с минимум 32 точки. След това 1 дете се е отказало от правото си на участие и са пуснали допълнителен списък с още 21 деца с по- малко точки.
Тази година за 1ви клас ще пуснат 80 деца на финал. По мои сметки 30 точки трябва да стигат. Отделно миналата година са били по- лесни задачите, така че може още да паднат точките. Но това си е само предположение!

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:00 от sillvi81

# 323
Да ви кажа теоретично може и да има някакви 20 минути да се видят задачите от следващия слот деца, но на практика, с цялата еуфория не си го представям. То и най-опитните родители им трябват едни 10-15 минути да ги решат, за да са сигурни в резултата и после какво, за 5 минути детето ще назубри 20 отговора? Не ми изглежда реалистично... Детето ми за пръв път участва в полу-финал МБГ, 1 клас, въобще не сме се интересували има ли преди или след нас  друга група, слот, какво-що... Какъв смисъл би имало от такава измама?!

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:30 от Dzen_mama

# 324
Да, много малко е вероятността някой родител да успее да реализира ,,схемата", но остава горчиво съмнение, което можеше да бъде избегнато. Аз пък се чудя защо тази година не качиха отговорите след приключване на полуфинала, а и до момента...

# 325
Подкрепям,че е минимум шансът за решаване за 15 мин- първата година се бяхме събрали в кафето до училището група от родители (имаше и математици) и бяхме решили задачите...грешно част от тях! Grinning

# 326
Да, и надали са много родителите, които биха "предали" задачи и отговори на друго дете, което все пак е конкурент.  Предполагам, че не са имали места за многото първокласници и затова така е станало, въпреки голямото училище. Аз  не се притеснявам за изтекли задачи към други деца. Ако има, ще са единици. А и на какво учиш детето си по този начин?

# 327
  • София
Момичета, бихте ли споделили от кои математически школи сте доволни за третокласник наесен?
За София става въпрос.

# 328
Момичета, бихте ли споделили от кои математически школи сте доволни за третокласник наесен?
За София става въпрос.

Аз мога да дам впечатление от Материка и MLOGIC.  За Материка имаме добро мнение, но наистина зависи при коя учителка си (както в училище). Тази година са ни две момичета, които са много ангажирани с децата, предразполагат ги, правят разни състезания в часовете и т.н. MLOGIC - госпожата е много опитна, прави с желание нещата, стимулира децата. Можете да разгледата сайта и. Също има и фейсбук.  Минуса и на двете места е, че един час седмично е крайно недостатъчно. Ако само на това разчиташ - забрави. Ние се записахме в МАтерика защото предлага занимания в събота, което беше единственият възможен за нас вариант.

Все пак, ако трябва да избера, ще е MLOGIC. Обратната връзка е много по-добра. На 2-3 месеца им прави контролни, проверява ги и пише на всеки родител какво мисли, как се развива детето, има ли потенциал и т.н. МИсля, че това е доста ценно и го няма в другите школи.

# 329
СМГ Учители при Линка Минчева

Общи условия

Активация на акаунт