Покупка на имот в Италия и за какво да внимаваме

• 834
  • 9
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте, дами!
Все още не живея в Италия, но имам идея това някога да се случи.
Към момента съм твърде боса по тази тема, но се надявам тук да получа някакви насоки от хора живеещи вече в страната и по-конкретно в Сицилия.
Като вариант за дискусия бих могла да дам този имот. Не съм сигурна какво точно значи "Аукцион" в случая. Предполагам това е начална цена.
https://www.idealista.it/en/immobile/30816589/
Благодаря много за отделеното време и внимание!

# 1
  • Пловдив
Това е търг за половин жилище.

# 2
1/2 От жилището се продава на търг. Не си  заслужава. Няма шанс да изгоните живеещите там. Опасно е точно там да купувате жилище дадено на търг.

# 3
Здравейте, дами!
Все още не живея в Италия, но имам идея това някога да се случи.
Към момента съм твърде боса по тази тема, но се надявам тук да получа някакви насоки от хора живеещи вече в страната и по-конкретно в Сицилия.
Като вариант за дискусия бих могла да дам този имот. Не съм сигурна какво точно значи "Аукцион" в случая. Предполагам това е начална цена.
https://www.idealista.it/en/immobile/30816589/
Благодаря много за отделеното време и внимание!

За да купите къща на търг в Италия, трябва да имате някои умения или да се обърнете към експерти.
Но тези, които имат опит, могат да сключат добри сделки.

Италия обаче е различна от България и има много бюрокрация в сектора на недвижимите имоти.
Нотариалното прехвърляне струва около 3000-4000 евро, но може да достигне и по-високи суми.

Освен това, ако къщата не е перфектно узаконена от гледна точка на строителния и имотния регистър, съществува риск от сериозни проблеми по-късно.
И на търговете често се случва имотите да не са перфектно узаконени.
Така че цялата техническа документация трябва да бъде внимателно проверена преди покупка.

Данъците върху собствеността са ICI, IMU, TARI, които са приблизително 1000 евро годишно.
И след това плащате сметките за вода и ток, дори и да няма потребление

Но от друга страна, в Италия няма кражби на имоти, няма кражби от такси за етажна собственост, а къщите са добре построени и пейзажът е красив.

# 4
  • Milano
Вие хубаво преписвате, но ICI не съществува от 14 години насам, а Tari е такса за смет.
Колко е приблизително годишно зависи от много неща.

# 5
  • Milano
Странно тогава, че не знаеш че  Ici не съществува от сума ти време.
Изкуственият интелект, който е заложил Гугъл като резултати дава доста грешки, затова го написах.

# 6
Имах предвид данъците, които плащате върху имота.
Дори ако ICI вече не съществува, IMU съществува, което е горе-долу същото. И може би след година законите ще се променят и ще въведат отново ICI.

Така че закупуването на къща в Италия означава харчене на около 1000-1500 евро годишно за данъци върху недвижимите имоти, в зависимост от имота, плюс фиксираните разходи за вода, газ и електричество, които плащате, дори и да не ги използвате, които са около 500 евро годишно.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 14:38 от HildaSanders

# 7
  • София
Здравейте, извинете за нахлуването ми във Вашата тема, но и аз се интересувам от подобни въпроси. Мисля, че ако ги задам ще са полезни и за двама ни. Аз също от половин година оглеждам имоти, но в северна Италия. Ще се ползва и за работа и за живеене, отначало не за постоянно живеене. Харесвам в сайтовете, но разбира се се предлагат от различни брокери. Имам идея другият месец да си взема отпуск и да направя огледи. Ако някой има опит с брокер или адвокат, който да ни обясни за спецификата на данъчната система и да ни консултира с документация ще е много добре. Лесно ли се намират майстори за ремонт, колко скъпо струват услугите сравнено с България ако имате наблюдения ( тук стана безбожно скъпо за ремонт и повечето са мърлячи. Отговорни ли са майсторите и всички ли са фирми?  Къщите, които гледам са за ремонт, доста от тях са в много добро състояние, но не годни за настаняване без ремонт.

# 8
Здравейте, извинете за нахлуването ми във Вашата тема, но и аз се интересувам от подобни въпроси. Мисля, че ако ги задам ще са полезни и за двама ни. Аз също от половин година оглеждам имоти, но в северна Италия. Ще се ползва и за работа и за живеене, отначало не за постоянно живеене. Харесвам в сайтовете, но разбира се се предлагат от различни брокери. Имам идея другият месец да си взема отпуск и да направя огледи. Ако някой има опит с брокер или адвокат, който да ни обясни за спецификата на данъчната система и да ни консултира с документация ще е много добре. Лесно ли се намират майстори за ремонт, колко скъпо струват услугите сравнено с България ако имате наблюдения ( тук стана безбожно скъпо за ремонт и повечето са мърлячи. Отговорни ли са майсторите и всички ли са фирми?  Къщите, които гледам са за ремонт, доста от тях са в много добро състояние, но не годни за настаняване без ремонт.

Въпросите ви са много общи и е трудно да се даде точен отговор.

Нека започнем с факта, че в Италия има много разлики между севера и юга.
Така че, дори и винаги да говорим за Италия, все едно говорим за различни нации, всяка със своите силни и слаби страни.
Зависи за какво ви е необходима къщата, какъв е бюджетът ви и т.н.

Адвокатите в Италия обикновено не се използват за търсене на имоти.
Хората, които искат да купят къща, се обръщат към агенции за недвижими имоти.
Те вземат около 7% от продажната стойност и са склонни да защитят както купувача, така и продавача. Така че покупната цена също е склонна да бъде по-висока.
Но не всеки отива в агенции. Когато купихме къща например, го направихме без агенция, но съпругът ми е италианец и е инженер и следователно познава Италия и сектора на недвижимите имоти.
Което е различно от чужденец, който няма представа какво е Италия и дори не говори италиански. Да не говорим за познаването на строителните разпоредби, имотния регистър, данъчната система, капаните и т.н.

Що се отнася до зидарите, водопроводчиците и електротехниците, в Италия те също са оскъдни, но могат да се намерят.
Работник струва около 150-250 евро на ден.
Цените варират значително от север на юг и от град на град.
Въпреки това, една модерна къща не се нуждае от поддръжка в продължение на десетилетия, защото къщите са построени с качествено строителство.

Парадоксално, в Италия има много неща, които струват по-малко, отколкото в България. Типични случаи са цените в супермаркетите, но също така и строителните материали.
Дори персоналът за строителните работи като цяло е доста сериозен и компетентен, но това не е абсолютно правило.

Това обаче е обща информация, би могло да се каже много повече и това зависи от много променливи.
Казахте, че възнамерявате да купите къща в Северна Италия, но в Северна Италия има милиони имоти за продажба, с много различни характеристики и ситуации.
Само за да ви дам пример, ако купите къща в центъра на Милано, тя струва 10 пъти повече на квадратен метър от къща, закупена в градовете около Милано. Дадох само един пример, но бих могъл да дам още хиляди.
Така че няма особен смисъл да се говори за покупка на къща в Северна Италия, ако поне градът, бюджетът, предназначението, районът (жилищен, планински, селскостопански, туристически и т.н.) не са посочени.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 12:21 от HildaSanders

# 9
Здравейте,
 аз също там да се оглеждам за имот в Италия, по-специално Рим (бях там 6м. и се влюбих в града).
 Разполагам с 90К евро, но ако има жилище, което си заслужава, съм готова да дам и повече- да кажем до 130К.
 Много исках да е в централната част на Рим, но за съжаление там цените са значително по-високи, така че започнах да следя и по-отдалечените квартали.Simple Smile
7% взима агенцията ...ужас, какво толкова правят, че да оправдаят високия комисион?! За съжаление почти не срещам обяви на частни лица:(
Прочетох, че комисионът на нотариуса е 10%, което включва проверка за тежести и вписвания.
Моля, някой, който е минавал сделка, да сподели за стъпките при закупуването на имот, както и за какво да се внимава, подводни камъни и т.н.
Колко би бил данъкът на имот струващ 100 хиляди евро който ще се ползва за жилищни нужди?
Отпада ли данъкът, ако го регистрирам като първо жилище?

Това е примерен апартамент:
https://www.idealista.it/immobile/33476124/?utm_medium=socialmed … rce=notifications

Благодаря.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 11:57 от niki8210

Общи условия

Активация на акаунт