Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 46

• 19 960
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Кокона Катърова Joy

# 181
  • Пловдив
Тия ако не са преписвали оттук...
На Кинче Кривошапкова не знам какво му е. Кривошапкови има в Пловдив, има и много други образувани по този начин фамилни имена, Кинче е галено от Кина, не е Телефонка примерно.
Винету Келешев е Келешев по рождение, но не Винету - беше се прекръстил като възрастен. Някои ми изглеждат неправдоподобни (Фльорца, Ташо Мъдев и т.н.)

# 182
  • Телиш/Плевен
В гимназията имах учителка, която се казваше Конка Кучева.

# 183
  • Пловдив
В Бургас в Музикалното училище имахме учителка Кина Кривошиева. Е, не е най-популярното име, леко поостаряло, но в рамките на нормалното.

# 184
В списъка номер 18. "Перко Смърдански" предполагам, че е от видинския край и там това име е нормално. Познавах мъж с малко име "Перо" човекът не беше влах, а от българските села. Бабата на една приятелка се е казвала "Перка"
При - ски на фамилята означава, че е от географско понятие, тук е от село Смърдан. Смърдански е като Смирненски, Софиянски и Пирински. Името наистина произлиза от "смърди", но реално се дължи на многото убити румънски войници при героична битка през 1878 г.
Скрит текст:
"През Руско-турската война край Смърдан румънски войски водят решително сражение с турците на 24 януари 1878 г., като понасят загуби от 119 убити и 316 ранени войници, 4 убити и 7 ранени офицери. В селото има паметник на загиналите румънски воини[2]."
В Букурещ и в почти всеки румънски град има улица с това име "Смърдан". При влошаване на българо-румънските отношения и като контрамярка на румънски действия, през 1960 г. с. Смърдан изчезва, като е влято в много по-малкото тогава с. Иново

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 22:22 от biborana

# 185
# 186
  • Пловдив
За село Смърдан не знаех нищо, мерси.
Перо вероятно е едно от безбройните производни на Петър, макар че тези хора явно са се казвали така по документи.

# 187
За село Смърдан не знаех нищо, мерси.
Перо вероятно е едно от безбройните производни на Петър, макар че тези хора явно са се казвали така по документи.
За румънците битката при Смърдан и при Плевен (те го произнасят Плевна) е като битката при Шипка за нас.
Смърдански е нещо като Шипченски.
А улица Смърдан (strada Smardan) е в стария център на Букурещ, една от новите атракциите, пълна с кафенета, бирариии и тн. Ето информация на английски: https://www.gpsmycity.com/attractions/smardan-street-3151.html

# 188
Имам позната Малена, доста възрастна вече жена. Не ми е странно.

# 189
Чувала съм за възрастна жена, която се казва Пера. Познавам КинчИ. Междудругото тази Кинчи е толкова хубава и приветлива, че името и някак допълнително грее, защото е необикновено.

# 190
  • София
Мица (не е съкратено от друго), Волга, Сава, Манда - все възрастни жени.

# 191
Сава познавам, възрастна жена е.
В началото ми беше странно, защото е мъжко име.

# 192
Имам приятелка женена за финландец. Имат близнаци Мика и Сава (кръстени на дядовците). Голям майтап е, защото там Мика е мъжко име, Сава женско, тук отбатното

# 193
Близнаците момчета или момичета са

# 194
Близнаците момчета или момичета са
Момчета

Общи условия

Активация на акаунт