Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 46

• 19 195
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Първолета се среща. Марула май имаше съседка от махалата на майка ми от младостта и, сигурно е било малко нещо като Смарагда - срещано, но още по-рядко.

Маруца беше майката на бай Тошо (Живков), но за нея пишат, че семейството и се е преселило от край Дунава в Правец, забравих откъде точно (едит: Сомовит; по баща била Дръвнишка), та се допускаше, че има влашка жилка и оттам името. Не знам каква е истината, щото варианти на имена много, а за произхода на Тошо всякакви измишльотини се пишеха, но Маруца се казваше жената.
Е, все пак не Марула.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 21:06 от Магдена

# 121
  • Телиш/Плевен
Имах позната Първолета, беше в съседен клас в училище, сега трябва да е на около 36.

# 122
И аз имах съученичка Първолета. По спомени баща й  беше пилот към БГА Балкан.
Имаше и една Горица.

# 123
Тези дни чух име на дете Ловина

# 124
Съществува еврейско име Ривка - като Ревека, Ребека: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BA%D0%B0. Много често срещано име сред евреите.

Има героиня Смарайда на Елин Пелин от разказа „Жената със златния косъм".

А „Севдана" е име на българска класическа музикална творба.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 22:44 от Radilena

# 125
  • Пловдив
Да, и Смарайда, и Сълза (Младенова) са героини на Елин Пелин с реални за тогава имена.

# 126
Ние имаме в квартала една Телефонка. Май е на 50-60 години. Представя се като Фани.

# 127
  • Пловдив
Аз ако съм на нея, още преди около 30 години да съм си сменила името.

# 128
Маруца беше майката на бай Тошо (Живков), но за нея пишат, че семейството и се е преселило от край Дунава в Правец, забравих откъде точно (едит: Сомовит; по баща била Дръвнишка), та се допускаше, че има влашка жилка и оттам името. Не знам каква е истината, щото варианти на имена много, а за произхода на Тошо всякакви измишльотини се пишеха, но Маруца се казваше жената.
Е, все пак не Марула.
В крайдунавския влашки край, умалителното на Мария е Мариуца, както в други райони е Марийка. Явно са я записали на умалително.

# 129
Какво й е на Томислава?
Севда/ Севдана/ Севдалина са стари имена. Лично на мен не ми харесват.

# 130
  • Пловдив
Да, ако има влашки корени, ще е така. Може обаче и името да се е срещало сред българите, както и Марула.
Докато търсех откъде е майката на Живков, се оказа, че в Правец в момента живее друга Маруца и заема длъжност заместник-кмет. Не знам дали е потомка на Тошовата майка, тоест праплеменничка на "бившия първи", или името се е срещало по принцип в Ботевградско и конкретно Правец.

# 131
Мама Ру, къде е тази Томислава? Тук стана дума за Телефонка. А Томислава е нормално име, означава „която жадува слава". От глагола „томить".

# 132
Полет
Анимира
Анатолия
Пеолина
Севдана
Томислава
Дилиана
Ружа-много рядко срещано вече
Ванеса Фатме
Върба
Денимира
Герго
Жорсен
Цветелия
Хита
Ванесса
Гризелда
Методиана
Талита
Фрона
Моят фаворит-Планетка

# 133
Извинявай.

# 134
  • София
Името Марулка го има и при други народи - героинята на Дисни Рапунцел е от приказка на братя Грим и името ѝ от немски се превежда като Марулка, но пак звучи все така неблагозвучно.

Общи условия

Активация на акаунт