В момента чета... 94

• 46 149
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
  • някъде другаде
"Падение и спасение" на мен много ми хареса.

# 271
"Признания " Канае Минато.Първата ми 5-ца за годината! Много добре изградена история,поднасяща ни чрез няколко глави гледната точка на замесените в едно (а може би и повече) престъпление! Хареса ми как е изградила психологическите образи,даващ ни поглед какво се върти в главата на един убиец и от къде тръгва зрънцето на злото. Засегнати са важни теми, като връзката майка-дете . Избора който човек сам прави независимо от статуса си. Приятелството между подрастващите. Манипулацията..
Писателката Канае Минато е бивша учителка, явно наблюдението върху учениците й е дало много храна за размисъл и е станала добър психолог за да успее така нагледно да ни поднесе този  психологически трилър. Книгата печели няколко награди и има защо! Дори е филмирана. Честно казано мисля да я прочета още веднъж, защото първоначално търсех кой е лошия но реално книгата има много по-дълбок смисъл. Накара ме да се замисля над някой неща от живота.

# 272
Стефан Брайс - "Поща за госпожа Бромли" много ми хареса! Увлекателна, реалистична, емоционална. Не обичам да чета книги за войната, но тази беше много хубава.
Продължавам с любим автор Людмила Улицкая и "Стълбата на Яков".

# 273
Във връзка с обсъждането на книгите на Фрида Макфадън, да споделя и аз, че в момента слушам последната й книга "The crash" в Сторител. Честно казано обаче, не ми допада особено. На половината съм, но липсва дълбочина в изграждането на героите. Освен това основният обрат е абсолютно предвидим. И все пак, четенето (в този случай слушането) върви доста бързо. Надявам се да има някакви изненадващи обрати до края, но съм скептична. "Учителят" ми хареса повече.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 18:30 от verano90

# 274
През декември започнах "Синдромът на куклата", но въобще не ми потръгна, оттогава се опитвах още няколко пъти. Но днес вече се напънах и не съжалявам. Първа среща с Дина Рубина и няма да е последна, любопитна авторка, а описанията й са най-впечатляващи... "мъшасали подпори", "нагънати зеленовелурени върхове под перчемести облаци" и пр.
Подозирам някои неточности в превода, а и на фона на красивите описания изведнъж - "много ми се пикаеше", "*уй" ...  Sad Имаше и много чести погрешни пренасяния, което адски ме подразни, от там са ми и подозренията, че и с превода не всичко е съвсем наред, но все пак успях да се насладя на текста.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 07:58 от 50 Shades of Purple

# 275
Мъча се с Тери Пратчет. На всеки 10 години пробвам дали съм в подходящото състояние на духа да ми допадне, но пак не е моето.
За Пратчет е много важно да попаднете на хубавия превод. А най-добре в оригинал!

# 276
"Вратите" и "Пеперудите" - продълженията на "Рай" от Р. Гизгинджиев. Прочетох ги една след друга, на един дъх и за мен са много интересни, въздействащи и човеколюбиви. Героите са много, съдбите им се заплитат още в първата част, за да се върнем повече от век назад в миналото, когато са заложени всички причини за днешните  събития. Има ли настояще без минало и бъдеще, което може да се промени, срещаме ли сродните си души в следващите животи, как се разваля проклятие и наистина ли любовта побеждава всяко зло са въпросите, на които намираме отговори в шеметното пътешествие през минали и сегашни животи, заедно с поне двайсет различни герои, никой от които не е по-малко важен от другите.
Със сигурност тези книги, в които има доза мистика и възгледи, които са спорни, няма да харесат на всеки, но за мен беше голямо удовлетворение и имах нужда да ги прочета, много емоционално преживях разказаните истории. Сега препрочитам "Рай", която четох преди доста време и искам да си спомня някои от историите и връзките. Поръчах си и другата поредица "Недра" и нямам търпение да пристигнат.

# 277
  • София
Прочетох "Дом без огледала" на Дарси Коутс. Нищо особено, не ме впечатли. Нямах и големи очаквания. Щях да се радвам да прочета класическа история с духове и мрачна готическа атмосфера. Нещо такова си представях предвид анотацията. Не беше точно така. Е, не е съвсем зле. Имаше няколко напрегнати моменти. Но като цяло не бих я препоръчала. Бих прочела друга книга на авторката, не бих я отписала веднага.
Продължавам с "Нощни приказки" сборник с разкази на Джон Конъли. Харесвам как пише Конъли. В такова мрачно време съм в настроение за подобни истории.

# 278
  • Пловдив

Прочетох "Момиче без име" - Марина Чапман
Един отвлечен човек, оцелява в джунглата, из улиците на Колумбия, измъква се из всички опасности, които дебнат...намира хора, които ѝ подаряват живот, който мнозина нямат.
Някои хора са родени с късмет и си имат предначертан път, нямам иначе друго обяснение. Историята е добре написана, лично за мен можеше още да се напише за времето между "спасението" и последните страници.

# 279
Почти на финала съм на "Забравените в неделя" на Перен, харесва ми повече от "Три", че дори и от "Вода за цветята". Ще чета и новата ѝ книга, то се е видяло. Сега се двоумя с какво да продължа, ще бъде или "Време за жени" на Чижова, или "Шумът на времето" на Барнс.

# 280
Аз напоследък изчетох няколко книги на другия Конъли - Майкъл. Адвокатски с герой Мики Холър и криминални с детектив Хари Бош. Интересни са. За който обича жанра.
Не съм чела нищо от Джон Конъли.

# 281
  • София
Харесвам Майкъл Конъли. Както и книгите за Бош и Мики Холър. Simple Smile
Джон Конъли пише трилъри. В повечето му книги има свръхестествен елемент. На мен ми допадат историите му. Както и героите. Сред тях има доста интересни персонажи. Харесва ми, че са обикновени хора ( някои от тях) със своята болка и лична трагедия. Бих препоръчала автора ако обичате подобен тип книги.

# 282
  • в сърцето на един мъж...
Докато пътувам в градския транспорт, чета "Дяволът държи свещта" на Карин Фосум. Имам чувството, че е възможно в превода на български да има някакъв проблем или авторката пише така. Защото книгата е ужасно разхвърляна, неясна, още не мога да схвана историята, а съм на около 20% от нея. И донякъде разбирам защо българските читатели не са я одобрили. Това е четвъртата книга от поредицата и става като че ли все по-трудно да се нагоди човек към историята. За сметка на това обаче, "Съвършени останки" на Хелън Фийлдс е изключително добра и много интересна.

# 283
Гледам, че книгите на Джон Конъли са поредица, явно с главен герой.  В хронологичен ред ли е добре да се четат или са самостоятелни истории.

# 284
  • София
Самостоятелни истории са, но е добре да се прочете поне първата му книга "Всяко мъртво нещо". Там се запознаваме с Чарли Паркър, основният му герой. Аз бих ги чела в хронологичен ред, ако имам възможност.

Общи условия

Активация на акаунт