Отговори
# 30
Тук идва ред на банката на търговеца да каже дали транзакцията е лигитимна и дали ще върне парите.

Това не го разбрах - откъде банката на търговеца ще знае дали трансакцията е легитимна?

# 31
Проверява входящите записи по сметката на търговеца, дали има често диспути, може да изисква документи от него, свързани с транзакцията (ако е приложимо) - фактура, комуникация с неговия клиент, данни за изпращане/продажба на стоката/услугата.
Всички страни проверяват и регистрите за рискови клиенти. МС и Виза също поддържат такива.

# 32
А може ли да се разбере от къде са били откраднати данните?
(В моя случай, дебитна виза, плащам онлайн с нея и предполагам, че от някой сайт са взети)

# 33
(В моя случай, дебитна виза, плащам онлайн с нея и предполагам, че от някой сайт са взети)

За да се разбере извършителя и да бъде наказан /евентуално/, би трябвало органите на реда да разследват случая - ГДБОП - Отдел киберсигурност. Вие подадохте ли жалба към тях?

# 34
Не, само оспорване в банката.
Предполагам/х, че ако банката ми върне парите, те сами ще си търсят и извършителя, за да го глобяват или там каквото преценят. Нали е в техен интерес.

# 35
Никаква идея. Мисля, че писах назад - върху самата карта данните са трити, за да не се виждат.

# 36
Да сте плащали в сайт и да е запаметена там?

# 37
А случайно да сте теглили от банкомат?

# 38
В български сайтове сме плащали, не сме теглили на банкомат. Второто е безсмислено даже, защото е супер скъпо.

# 39
  • Melmak
Явно като сте плащали някъде из сайтовете и информацията е изтекла.. препоръчвам да ползвате виртуални карти за такива покупки.

# 40
  • София
Никаква гаранция не е виртуалната карта. На мен ми източиха нея, не физическата.
Ползвам я основно с гугъл пей, дето уж е още едно ниво сигурност, но месец след екскурзия в Турция ми нацъкаха плащания в един техен супермаркет с виртуалната карта и Револют се самосезира, замразиха я и оспорих.

На банкомат с кредитна карта няма такси от по 30 стотинки, никога не е имало няма и да има.

# 41
  • Melmak
В револют можеш да оспориш, а и не е нужно да си държиш много пари там. Самият револют при пазаруване в сайтове има опция за еднократна карта.

Мнението на Ревоукър не е особено коректно в частта с тегленето за 30 стотинки. Отдавна няма такива цени, да не говорим за кредитна карта!

Не може човек в 21 век от страх да не му източат картата, да ходи само с кеш. Аз и дъвки и бонбонки ще си платя с карта/телефон. И не отнема повече време на опашката, отколкото да си вадя портмонето да броя левчета или да чакам ресто.

# 42
  • Melmak
Мисля, че някои сайтове като iherb не я приемат. Май там плащам с виртуалната, но не еднократната. Иначе за абонамент не става, примерно спотифай- там пак с виртуална, неедократна.

# 43
Нарци,
Има ли развитие?

При мен днес, точно 4 месеца по-късно, ПИБ ми възстанови откраднатата сума.

# 44
Чакаме, Роше. Дадоха срок 20-22 април, но натъртиха, че това е ориентировъчно, често се случвало да се забавят. ММ се свърза с тях тези дни с надеждата да има развитие , но от ПИБ още чакали отговор от Мастъркард.

Общи условия

Активация на акаунт