🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXV 🎬

• 43 846
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
Хермес има син Хермафродит, за самия него никъде не се споменава, че си е променял пола (т.е. нямам нищо против Елиът Пейдж да играе сина му). Зевс и Аполон имат повече мъжки любовници, ако става дума.

Между другото, един от символите на Хермес е статуя с гигантски...

П.п. има и на вази.
Скрит текст:
В музея на Троя (в Турция) продаваха сувенири - реплики на такива статуи; видях ги миналата година, когато ходих до там.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 15:11 от pppqqq

# 46
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
"Анора", или поредният опит да се покаже как Холивуд вижда в клишета
руснаците. Приказката за пепеляшка в модерен, натуралистичен, брутален вариант
отново е вайръл. Нищо ново под слънцето, създателите да се благодарят
на Майки Мадисън защото момичето наистина може да играе.
"Емилия Перес", филмът можеше да е много по-интересен и добър ако не беше дебилната
идея да се направи като мюзикъл. Знам, че именно това е привлякло доста зрители, но на мен
ми действаше изнервящо, досадно и в крайно сметка едвам го изтърпях. Като замисъл историята
има (ше) потенциал, но дотам. Зоуи Салдана заслужено взе оскар, много е талантлива.
"Бруталистът" с брутално добрата актьорска игра на Гай Пиърс, която не можа да компенсира
мудното действие, прекалено наситената в тъмни тонове картина, докато гледаш как бавно се точи
действието сякаш и светът около теб става лишен от красота, цвят, надежда. ЕБ вместо да дъвче дъвка
и да я подхвърля на половинката си да смени малко жанровете, защото не може все една и също роля
да играе до безкрай, или пък може?
Като цяло имам чувство, че и трите филма са създадени само с една едничка цел и тя е да вземат
колкото се може повече награди, включително и оскар. Липсваше ми искрата, въодушевлението, че
гледам филми с толкова награди. Като си спомня как се вълнувах за оскарите за "Гладиатор", "Ерин Брокович",
"Беднякът милионер" и сегашните победители и никак не съм въодушевена от избора на неуважаемото жури.

# 47
  • София
I'm Not a Robot / Ik ben geen robot (2023)
https://www.imdb.com/title/tt19837932/

Копродукция на Нидерландия и Белгия. / 20 минути

Филмът получи номинация за оскар в категорията най-добър късометражен филм и заради това и тематиката ми привлече вниманието.
Има го по тракерите.

Ами хареса ми. Аз не знаех нищо за филма и си мислех, че ще е някаква черна комедия иронизираща така дразнещата КАПЧА (напълно автоматизиран публичен тест на Тюринг за разграничаване на компютри от хора) или т.нар. обратен тест на Тюринг.
Всеки от нас се е сблъсквал с това, всеки път полудявам, хаха.
Така и редови служител в музикална звукозаписна компания докато работи се налага да актуализира софтуера и се появява гадинката. Натиска тя картинките, за да докаже, че е човек, а не бот, НО греда. Не става!
Обажда се на поддръжката и от там за шок и ужас и казват, че щом не може да мине теста значи е... робот...?!
WTF
И гледайте нататък, не искам да разкривам, но останах изненадан от обрата.
Много ми хареса играта на главната актриса. Казва се Елен Парън. Сценария е добър, а тези 20 минути минават като 10.
Препоръчвам.

Фаталният 5 септември (September 5) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt28082769/

Филмът е с номинация за оскар' 2025 за най-добър оригинален сценарий. Историческа драма по действителни събития. Копродукция на Германия и САЩ.

Филмът разказва за Мюнхен' 72 и израелските спортисти, които бяха похитени и убити от палестинските терористи от 'Черния септември'
Обаче не акцентира над самите спортисти или терористите, а върху американската телевизия ABC, които излъчват на живо олимпиадата за САЩ и се оказват единствени с картина на живо от мястото на събитието.

Типичен трилър/драма сякаш излязъл от калъпа на филмите на Арън Соркин. Много се говори, бързо се сменят кадрите и общо взето не трябва да се разсейваш за миг.
Дойде ми твърде кратичък. Можеше да го увеличат с поне 15/20 минути ако не повече.
Добър каст, добър сценарий, реалистично показани автентични кадри. Филмът отвсякъде лъхаше на документалка, но не е.
Хареса ми и препоръчвам, но повече от това не мога да му дам.
-
7.0 / 6.5

# 48
Flow
Спомняте ли си онази игра от преди няколко години  с една много сладка рижава котка - Stray?
Началото започва с 4-ри котки, които се разхождат, но едната пада в пропаст, който я отвежда в необитаем град. Там попада на различни същества - (AI на учен, роботи и бактерии, които са еволюирали по начин, който им позволява да асимилират органични организми, но също и роботи). Идеята е котката да се върне в своя свят, но не трябва мутиралите бактерии да излизат от града. Flow ми напомни за тази игра. Реално нямат много общо, освен котките, липсата на хора, но цялото ми усещане за филма беше, че някой играе игра.
Красиво е направен и има някаква идея (това е история за котка и други животни, които се опитват да оцелеят в края на света, който явно е потоп), но ми беше скучно. Дали е от липсата на диалог? Не знам.
Краят е някак двусмислен, но останете и след финалните надписи за последната сцена.
Ако имате възможност го гледайте, защото самата идея да използват безплатен софтуер за анимация и да успеят да създадат подобно зрелище е наистина възхитителен.
Да…малко напомня на Миядзаки с неговия магически реализъм и дълбоки теми. С живописните пейзажи и героите, който и без думи могат да кажат много.

# 49
На мен не ми беше скучен - както писах преди, се просълзих на няколко пъти. Simple Smile

Тези дни изгледах пак Бебето на Бриджит Джоунс
Скрит текст:
(или Бебе на хоризонта) - не го бях гледала от години и ми направи впечатление, че в последния филм няма приемственост - сигурно защото този за бебето е измислица на сценаристи, докато следващият е по книга. Какво имам предвид - в третия филм всички близки приятели на Бриджит имат партньори и деца. Джуд държеше съвсем малко бебе в един момент, което означава, че то би трябвало да е на горе-долу същата възраст като сина на Бриджит и Марк. И въпреки това, в последния филм тя е отдадена на кариерата и сама, и депресирана от това, че вече не може да си хваща гаджета, като преди.
Бях забравила тези детайли.

# 50
  • София
Момичето с иглата (Pigen med nålen / The Girl with the Needle) (2024)
https://www.imdb.com/title/tt10236164/

Номинация за Оскар' 2025 г. в категорията, 'Най-добър чуждоезичен филм'

Драма по действителни събития. Копродукция на Дания, Швеция, Франция, Белгия и Полша, като езикът във филма е датски.

Действието се развива в Копенхаген през 1919 г. по време и основно след края на първата световна война.

Филмът е черно-бял, като според мен това е нарочно търсен ефект, не само заради епохата, но и заради изключително отблъскващата реалност и герои. Да не отварям дума за основната тематика, която е меко казано шокираща.

Много силна режисура на Магнус вон Хорн и страхотна игра на Вик Кармен Соне.
Като в много градове от Европа в онези години имаме огромна пропаст между богатите и бедните, като реализма е изключително суров, мрачно-сив и студен. Режисьорът е безмилостен, като допълнително утежнява филма използвайки техники от експресионизма.
Главната героиня например така е написана, че трудно може да бъде харесана, въпреки, че тя е една от хилядите жертви на обществото във времена, когато всеки ден е бил борба за оцеляване, а емпатията много широко понятие...
Основната тема във филма е много тежка и не всеки би я понесъл...

Хареса ми и му давам добра оценка. Повече не мога да му дам, а и не мисля, че заслужава, въпреки смазващата атмосфера. Прекалено отвратително-грозен и отблъскващ е на чисто емоционално ниво.
Препоръчвам само на закоравели филмоманиаци.
-
7.0 / 7.5

# 51
Тези дни попаднах по телевизията на "Без/смъртен/Self/less" с Раян Рейнолдс. Много интересен замисъл, а Раян прави блестяща роля. Не знам защо по едно време имаше много хора, които не го харесваха този човек, но за мен е страхотен актьор. Препоръчвам филма, за който не го е гледал.

П.П. Въпреки горчилката от победата на Броуди (която едва ли скоро ще се разсее), се чудя дали да не дам шанс на "Бруталистът" и да го изгледам, не за друго, а, защото чувам, че ставало дума за архитектура, пък моите родители са архитекти, а аз съм урбанист, така че професионално тематиката е много близо до мен... Smile

П.П.П. Ако тук има хора, които харесват филми с архитектурна/градоустройствена тематика препоръчвам "Архитектът" (2006) с Антъни Лапалия, Изабела Росалини, Виола Дейвис и Себастиан Стан. Предупреждавам обаче, че във филма се разглежда и тема свързана със самоубийство, а има също и сцена, която може да се тълкува като гей изнасилване, така че, ако за някой това е стресиращо да има предвид предварително.

Шаламе първо беше в жълто, после се преоблече за афтърпартито (в черно).

Снощи хванах Бебето на Бриджит Джоунс по АМС, мисля, че пак ще го дават тези дни. За първи път го виждам по телевизия.
Гледах и Хари Потър и Даровете на смъртта по тв - разликите от книгата все още ме дразнят. Жалко, че сигурно няма да видим точна адаптация никога.

Мики 17 е по книга, която се казва Мики 7. Знам за какво е, гледах трейлъра и ревюта и честно казано, май не ми се гледа - не за друго, а не ми изглежда много интересно.

Като някой, който е станал фен първо от книгите за "Хари Потър" и е купувал всяка, веднага щом излезе, за да я "изяде" с кориците на един дъх, мога да кажа, че разбирам прекрасно разочарованието от това, колко неща липсват или са променени вв филмите. И все пак, ако някога решат да правят римейкове, тези филми винаги ще бъдат №1 за феновете, заедно с актьорския състав и всичко останало, защото те пренесоха магията на екран за първи път...

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 10:57 от Mermaid By Heart

# 52
В момента правят римейк - сериал, първи сезон ще е догодина. Снейп е чернокож.

# 53
В момента правят римейк - сериал, първи сезон ще е догодина. Снейп е чернокож.

Да знам, чух за римейка, но доколкото знам това за чернокожия Снейп още не било потвърдено 100%.

# 54
Не е, но е много близо до сключване на сделка. В Х/Туитър направо откачиха заради това, през последните дни.

# 55
Не е, но е много близо до сключване на сделка. В Х/Туитър направо откачиха заради това, през последните дни.

Аз в туитър следя само новини за Себастиан (Стан), а за Хари Потъровски обикновено в една от групите от които съм част във фейбук... Smiley

И, за да не е празен пост, сега през март почват снимките на "Фиорд/Fjord", филм на румънски режисьор с участието на Себастиан Стан и екранната му партньорка от "Различен човек/A Different Man"  Ренате Рейнсив. Филмът ще бъде по действителен случай, за семейство румънци емигрирали в Норвегия и станали обект на разследване и изправено пред местната съдебна система, заради начина по който възпитават децата си.

Говори се, че филмът ще дебютира в Кан догодина и след "Оскарите" миналата седмица почнаха да се правят спекулации, че този филм ще донесе Оскара на Себастиан, който Броуди му открадна тази година, но още не се знае, филма тепърва ще се снима, така че ще видим.

# 56
Честно казано са сериала Хари Потър съм скиптично настроена . Защо искат да съсипят и тази филмова поредица както стана със "Властелина на Пръстените" .. Първи сезон на "Пръстените на силата" беше потресавящо зле , вторият малко по ставаше за гледане .. Не очаквам и сериалът за Хари Потър да бъде нещо фантастично , въпреки че ще имаме цветнокож Снейп . Това не ме притеснява , но не тая както споменах големи надежди , но все пак като излезе живот и здраве ще видя първият епизод .

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 12:43 от Жасмина 94

# 57
Скрит текст:
Ако просто го направят по книгите, ще е успешен. Обаче аз не виждам как планират по 7 епизода на сезон и мислят, че това няма да е проблем - първите 3 книги са по 200-300 страници - за тях 7 епизода са ок. А от четвърта нататък няма как да стане, освен ако всеки епизод не е по час и половина.

Впрочем, видяхте ли новината, че Дисни са отменили премиерата на Снежанка във Великобритания, защото хората масово хейтят главната актриса?
А междувременно Рейчъл Зиглър и Гал Гадот не могат да се дишат.

# 58
Аз мернах това меме за новата Снежанка.

# 59
  • Berlin
Е и Гал Гадот не е супер бяла, ако трябва да сме честни. 😅 Защо не се харесват, проблеми при снимките?

Общи условия

Активация на акаунт