Път без изход ли е това?

• 9 953
  • 158
  •   1
Отговори
# 105
Не сме в ония времена с чаршафа да развяваме.
Скрит текст:
Много ясно че авторката с дете плюс това не е девствена, а и той да не би да е бил девствен?Изхода е ясен, но тук става въпрос че тя май не иска да се маха, а един вид да го поправи, няма да стане.
На мен ми се струва, че сме.
Имам много познати, много полупознати и повечето мъже са си ревниви мъже с двоен аршин, разправят онзи фейсбук лаф за ключа и ключалката като някаква народна мъдрост, явно единственото, което са чели близките 20-тина години след "Дервишово семе" в 8-ми клас.
И като се огледам в по-образованите, амбициозни и успели в живота, ами същата работа, и те повтарят същия лаф. Нарочно не казвам по-интелигентните, макар да изглеждат и звучат така на пръв поглед, защото няма как да обясняваш, че жените не са хора като смешка или че стойността на жената идва от това с колко мъже е била и колко добре върти баница и да ми се водиш интелигентен.
Колко от тях са потенциални шамараджии не знам, едното не е еквивалентно на другото задължително, ама знам, че има и такива сред тях.
Та не знам дали не сме в ония времена с чаршафа... Сега не развяваме чаршафи, а голи снимки и чатове на млади момичета в телеграм.

# 106
  • София
Моля за конкретни примери на въпросните организации помогнали на стотици жени.
Причината толкова много жени да са жертва е именно тоталното бездействие на безполезни институции и НПОта и най-вече липсата на каквито и да е наказания за насилниците. Особено пък ако са от някаква държавна структура.
В София има 3 кризисни центъра, в които едвам има места. Обикновено се дели стая с други обитатели.

# 107
В София има 3 кризисни центъра, в които едвам има места. Обикновено се дели стая с други обитатели.
То хем е лошо, хем хубаво. Много жени имат нужда от помощ, но по-важното - много жени са я потърсили!

# 108
Моля за конкретни примери на въпросните организации помогнали на стотици жени.
Причината толкова много жени да са жертва е именно тоталното бездействие на безполезни институции и НПОта и най-вече липсата на каквито и да е наказания за насилниците. Особено пък ако са от някаква държавна структура.

Имаше една нарязана като Дебора. Че и други неща е правил мъжът и.
Отеглила и жалба и се прибрала. Казала, че той е иначе много добър баща и човек.
И как трябва държавата да реагира на това? Как да го накаже като тази жена се връща при този, който я малтретира? На базата на какво? Оттеглена жалба ли?
В много случаи държавата иска да помогне. Жертвата обаче иска да е жертва.

Вече за примери запознатите да кажат.

# 109
Някаква психологическа помощ трябва да им се предлага, но масово не желаят такава. Моя приятелка беше с пукнати ребра и счупено долно чене. Остана с него, защото бил много добър баща. Нямала нужда от помощ. Аз доста се чудих тогава как не вижда, че има нужда от помощ, но майка ми ми обясни, че се познава с майка и, която цял живот е бита и унижавана. Та въпросната ми приятелка направи това, което е видяла от майка си - търпи. В резултат сина и е наркоман, а дъшеря и има голи снимки в сайтове...

# 110
Държавата да го съди. Той е опасен за децата(ако има), за други хора.
 Това че жертвата си го иска, не е от значение.Малко желание се иска.

# 111
Има и огромна стигма у нас по отношение на нуждата от психологична и психиатрична помощ. "Да бе, аз да не съм луда?!?" И естествено - какво ще кажат хората?
Има и жени, които се притесняват че ако имат история на работа с такъв специалист, партньорът ще използва това срещу тях после за да ги изкара негодни да отглеждат децата и ще се опита да им ги вземе. Нещо, което вероятно дори вече им е казал във вид на някаква заплаха.
Поне това са разсъждения които съм ги виждала за съжаление в действие, много време отне докато се превъзмогнат и да се мине нататък.
А пък си има нужда от такава подкрепа, много даже.
Жертва на тормоз не винаги си вижда ясно опциите, тези хора често са толкова смазани че не разсъждават както някой дава акъл отстрани. И това естествено не им помага. И дори и тук всяка втора натяква че жертвите са си виновни, освен че те вероятно са се наслушали и че си го заслужават, освен и факта че у нас е едва ли не срамно да си жертва. Отстрани се виждат лесно решенията и посоката, но за жертвата не е винаги така и със сигурност не толкова лесно и бързо колкото звучи.

# 112
Държавата да го съди. Той е опасен за децата(ако има), за други хора.
 Това че жертвата си го иска, не е от значение.Малко желание се иска.

Не разбрахте ли, че няма как да стане това. За съжаление това са дела от частен характер. Не би трябвало, но е така.
Иначе си права. И аз мисля, че при доказано насилие дали има жалба или не, дали е оттеглена, не би трябвало да има значение. Държавата просто трябва да заведе дело. А жената с промития мозък няма право на дума. Единствено да я привикат и да каже какво е станало.
Точно защото е неадекватна. Повечето са такива.
Не трябва да са дела от частен характер.
То затова и всеки си прави каквото иска.
Оф, навлизаме вече в сфера на фантастика направо Grinning
Държавата ще го съди когато има труп. Само тогава.

# 113
Добре де, ако аз съм пребита, но оттегля жалба и кажа, че съм паднала по стълбите, държавата как ще докаже обратното и ще съди някой!?
Насила ще ме изследват дали съм ритана в ребрата?
Струва ми се невъзможно да се случи. Трудна задача...

# 114
В случая с моята позната съседи подават сигнал. То едва ли е от падане по стълбите, чували са как и вика и чупи, скандали. Та държавата води дело, но не знам какво стана.Не го закопчаха де(може би глоба или условно) , тя се върна. Ако някой подаде сигнал, няма как да кажеш че си паднала.

# 115
Имаше една нарязана като Дебора. Че и други неща е правил мъжът и.
Отеглила и жалба и се прибрала. Казала, че той е иначе много добър баща и човек.
И как трябва държавата да реагира на това? Как да го накаже като тази жена се връща при този, който я малтретира? На базата на какво? Оттеглена жалба ли?
В много случаи държавата иска да помогне. Жертвата обаче иска да е жертва.
Кирилка (последната нарязана) е набрала смелост и свидетелства срещу насилника: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20056090.
При правилна подкрепа, все по-малко жертви ще се отказват от показнията си.
За да стане това трябва всички да проявяваме нетърпимост и да заклеймяваме насилниците, а не жертвите.

Авторката се страхува от заплахите, че ще й вземе детето. Казахме й, че са глупости. И какво ще кажат хората.
Обещавам й, ако има записи и доказателства за насилието и ако тя иска, да ги разпространя на макс - да го подгонят хората. Да не си намери място в нейния град и да не му хрумва да я приближи.

# 116

Кирилка (последната нарязана) е набрала смелост и свидетелства срещу насилника: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/20056090.
При правилна подкрепа, все по-малко жертви ще се отказват от показнията си.
За да стане това трябва всички да проявяваме нетърпимост и да заклеймяваме насилниците, а не жертвите.

Браво на нея.
Заклеймявам насилниците.
Но има една приказка - помогни сам, че да ти помогне и Господ.
Сори, но жена която все я бият, все се прибира при "милото" и отегля жалби си носи отговорността.
Ще съчувствам и подкрепям жена която се бори и иска да се отърве от насилника.

# 117
  • Най-красивата страна
Голяма част от жените жертви повтарят семейния модел и смятат,че е нормално,защото са израснали в семейство в което е имало домашно насилие.
На мен една такава ми каза веднъж,че щом мъжа ми никога не ме е удрял,значи не ме обича...Останах потресена.
Мъжът и я пребива,тя бяга в къщата на баща си,където живеят и двамата и братя.Но като мине месец и се връща при насилника ,защото бащата и братята смятат,че мястото и е при мъжа и.Казват,че не могат да я издържат.Тя работи ,но на минимална заплата,а мъжът и е заможен.И всеки път мъжа и ходи да и се моли да се върне и се кълне,че я обича.После пак я пребива...Но тя вярва горката,че я обича ...
Баща и е пребивал майка и редовно,докато е била жива.Жената е починала преди години.

Друга част от тези жени осъзнават ,че това не е нормално,но не са жилищно и финансово осигурени,нямат подкрепа от никого.
Защото у нас дори жената да работи това не означава,че е финансово независима.
Квартира?Трябва да се плаща,а също и сметки.
Има защитени жилища,кризисни центрове,но те не са достатъчно,а и жертвата няма да бъде настанена там веднага.
И къде да отиде жена с дете примерно,на улицата ли да спи,ако няма пари и близките и не я искат.
Според мен трябва да има по-строги закони,да се реагира по-бързо при доказано домашно насилие,да има повече места в кризисните центрове и жертвите на домашно насилие да получават повече подкрепа,докато си стъпят на краката.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 21:46 от Veronikaaa

# 118
  • София
Бррр. Ужас.
Бившият нещо се е възбудил и пак успява да ме следи онлайн и офлайн. Гадост.
Сигур аз съм виновна, че поствам снимки на едното ми око, облечена с поло.
Много работа с психолог трябва за всички...
Имам 3-4 приятелки с различни случаи, колкото и да приказвам и да наливам, полза няма. На едната й бях предложила да дойде при мен в квартирата след насинено око, пак се върна....

# 119
Ох, сещам се за щерката на моя братовчедка  и как скъса с жалкото си контролиращо и комплексирано гадже.
То се оказа такова. Тя не знаеше.
Младо интелигентно момиче. Искаше да е актриса и модел.
И най-накрая по-сериозен договор и предложили. Тя се радва и споделя на приятеля си.
Обаче да видиш тъпа реакция. Той започнал да крещи - ти модел няма да бъдеш, откъде на къде, как така ще те гледат по списанията. Ти си само моя. Забранявам ти.
А не е  като да не е знаел интересите и. Тя опитала да му каже, че не може да и забранява и ще работи това което иска. Онзи обаче не. Стискал я така силно за ръцете, че страшни синини имала.
Веднага прекратила. Разказа ми това, каза за пръв път го виждам в такава отвратителна светлина. Даже не помни как е успяла да избяга от дома му.
После се е върнал да и се извинява, но тя не пожелала да се съберат. Пък майка и като го видяла  му отвъртяла два шамара заради синините.
И си работила като модел много ясно. После  като фотограф, а сега вече и като актриса.
Всъщност да е модел се оказа, че не и харесало, но пък си изкарала пари да си завърши образованието.
Има си и нормален съпруг, който явно не я смята за курва, защото имала снимки  и детенце си имат вече.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 23:56 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт