Американски колеж - тридесет и първа тема

• 37 524
  • 586
  •   1
Отговори
# 15
Няма как да са извън осемте дни. Това е новата промяна с новия декан. Аз като се възмущавах от промяната в началото на срока, никой не ме отрази.
Всички отсъствия с мед.бележка, с домашна бележка са в осемте дни. Лежането в болница и някакви сериозни заболявания се гледат по друг начин. Ако надвишиш осемте дни,  все пак се гледа дали имаш бележки от лекар, или са по домашни причини и тогава се решава дали да има някакви следващи стъпки. Забравих каква беше санкцията.
Говорила съм с Недкова няколко пъти.
Шантал, моето е отсъствало повече. Получихме мейл, ако това ти е въпросът.
Това, че са отразени по друг начин, нищо не значи. Недкова като преброи нашите, излязоха даже повече, отколкото аз ги бях броила. Оправдани бяха единствено отсъствията за  президентската закуска и псата.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 00:42 от Дъждец

# 16
Сега преброих на дъщеря ми дните от първия срок -факт, че общо са 7 дни, бяха убедена, че са повече.
Значи моето мнение не е меродавно.
Наистина заради начина на отразяване в engage бях останала с впечатлението, че са извън тях.

# 17
  • София
Момичета, а не са ли 8 на година?

# 18
  • София
Момичета, а не са ли 8 на година?
Нали от МОН направиха промяна, учениците  да имат право на 15 дни на година по семейни причнини. А в колежа стана: "допустимият брой отсъствия за учебен срок е 58 учебни часа (59-то отсъствие надхвърля лимита). Този брой включва отсъствия по уважителни и по неуважителни причини. Всяко закъснение ще се брои като 0.5 от едно отсъствие, следователно две закъснения се равняват на едно цяло отсъствие от учебен час. "
Колко дни ще са 58 учебни часа, зависи от това, кои дни е отсъствал ученика. При нас имат дни с по 5 часа, имат и такива с по 9. Но средно се пада 8 дни на срок, което кореспондира с 15-те дни на година в общинските училища. Защото в Колежа все пак трябва да се съобразяват и с разпоредбите на МОН.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 22:51 от Gorg0nzola

# 19
Трябва, но по никакъв начин не се съобразяват, защото в разпоредбите на МОН не съществува такова нещо като общо 8 дни позволени отсъствия. Отсъствията по болест са отделни и съвсем не са толкова.
Трябва да взема да звънна в мон и да питам легално ли е това, което правят, защото морално определено не е.

# 20
  • София
Е нали знаеш как е навсякъде: Правилата и нормите са създадени с цел да респектират недисциплинираните, но са тежест само за изпълнителните и дисциплинираните. Т.е. някои ще се притесняват, че се е случило да боледуват повече от 8 дни, а на други няма да им пука, че ще са 8 дни на ваканция в учебно време.
Мисля, че за вторите са го измислили това правило, а за първите си отварят вратичка с "при доказано тежко боледуване се прави компромис".

# 21
Изпита за бъдещите осмокласници наближава. Хайде да им дадем малко съвети.

# 22
Дъщеря ми отсъства и разбрах “схемата” с отсъствията и бележките - ако няма електронна медицинска бележка, а само на хартия, извиняват отсъствията по семейни причини, т.е. не признават мед. бележки за няколко дни, които не са вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

# 23
С медицинските бележки не знам как е, но аз разбрах, че и отсъствията за изпити също влизат в тези 8 дни, въпреки представена бележка от съответната организация.

# 24
Изпита за бъдещите осмокласници наближава. Хайде да им дадем малко съвети.

Най-важното- да са спокойни, да слушат указанията, за есето- да прочетат заданието много внимателно- напр. дали искат да се сложи заглавие или не, да не очакват да могат да решат всички задачи, защото не е възможно, но това не значи, че не са се справили.
Успех дечица!

# 25
  • София
Но да заграждат отговор, независимо, че не знаят дали той е верен. Просто да не оставят задача без отговор.

# 26
  • София
Разбрах,че в 10 клас имат 5 часа годишно "военно обучение ". Това стандартна практика ли е или е от новите обстоятелства в Европа?

# 27
  • София
Мисля, че законотворците ни го приеха преди 1-2 години някъде. Даже си мислех, как нашите ще са още ученици и ще ги хване, ама съм забравила, а наследникът не ме е уведомил.
Ще разказваш какво са правили. И във вторник ли е, в часа адвайзъри?

# 28
Военното обучение е в 10 и 11 клас в Час на класа, в училището, в което преподавам, каним една дама от военно-морското училише във Варна и запознава учениците с различните професии в армията, различните войски, университетите, в които могат да се обучават, ранговете на военните и такива подобни неща. Трябва да ви кажа, че на младежите им е интересно Simple Smile. Не знам как е в АК, но предполагам, че е подобно.

# 29
  • софия
В АК не е интересно. Поне на дъщеря ми не беше. Подробности не знам. Някакъв военен е бил.

Общи условия

Активация на акаунт