Отговори
Според Гергана Петровска тези пет често срещани убеждения ни пречат да се чувстваме добре в дрехите си.

В своята тема в BG-Mamma Гергана консултира на тема мода и личен стил. Дискусията е за всички жени, които искат да използват пълния потенциал на дрехите и аксесоарите, за да заявят себе си и да се чувстват хармонично и уверени.

Опитът на Гергана като стилист често я среща с пет грешни убеждения за модата и стила. Успеем ли да ги превъзмогнем, значително ще съкратим пътя си към изграждането на уникален моден почерк и самоувереност.

"Нямам достатъчно пари, за да изглеждам стилна"

Стилът не се определя от цената на дрехите, марката или бюджета, а от умението ни да подбираме правилно облеклото, от което се нуждаем, и да го съчетаваме едно с друго. Ако имате ограничен бюджет, заложете на покупката на базов гардероб – това е набор от дрехи, обувки и аксесоари с лаконични фасони, които не се влияят от модните тенденции и имат дългосрочна "годност", оценявана с десетилетия. Базовият гардероб е универсален, позволява десетки стилни съчетания и завинаги решава проблема "Нямам какво да облека".

Помнете, че нямате нужда от много дрехи, а само от правилните за вас.

"Днешната мода е безформена и лишена от женственост"

Днешната мода на първо място е многолика – в нея паралелно си съжителстват дързост и нежност, крайност и умереност, яркост и спокойствие, смелост и минималистични форми, бунтарство и чисти линии. Модата ни предоставя изобилие от експерименти и възможности да изберем онази част от нея, която резонира с нашата емоционалност, начин на живот, стремежи.

Стилът гръндж, за който са присъщи разпуснатите, безформени силуети, разкъсани и състарени модели, овърсайзът, е актуална, дългосрочна тенденция. Но наред с нея наблюдаваме тенденцията за женственост, която свързваме с подчертани силуети, полувталени модели, меки линии на материите, прозрачност, голи рамене, драперии – всичко, което подчертава красотата на женския силует.

Така че всяка от нас може да вземе от модата онова, което пасва на разбиранията ѝ за красиво и удобно.

"Фигурата ми не е идеална"

Дали един човек е стилен, или не, не се определя от фигурата, килограмите, размера на дрехите му. Определя се от умението му да подбира правилните кройки, фасони, дължини, да подчертава достойнствата си и да коригира зоните, за които има притеснения, да разграничава актуалното от неактуално облекло, да знае основни правила за съчетаване. Принципите на съставяне на една визия са еднакви, без значение дали сте качили няколко килограма.

Знайте, лоша фигура няма, има неправилно подбрано облекло.

"Важен е умът, а не дрехите"

Преди десетилетия, по време на един друг режим, да бъдеш различен и да се отличаваш от тълпата невинаги е било безопасно. Липсата на достъп до качествено и разнообразно облекло и дефицитът по магазините създава условия значението на външния вид да се принизява и омаловажава. Когато дълги години ти повтарят, че начинът, по който изглеждаш, не значи нищо, започваш да вярваш в това.

Днес времената са други, но много от нас продължават да противопоставят външната красота с духовността и ума. А те всъщност са елементи на една и съща личност. Дрехите не могат да компенсират липсата на знания, но те са мощен инструмент, който влияе върху нашето настроение, увереност, самочувствие и който прекрасно може да подкрепи нашите мечти и амбиции.

"Какво ще си помислят хората"

Една отличителна черта на родната ни народопсихология е необузданият стремеж на хора около нас да споделят своите съвети как да живеем, как да мислим, в какво да вярваме и как да изглеждаме. Има ситуации, в които никак не е лесно да се опълчиш и да заявиш себе си като отделна личност, особено когато даващият съвети е твой близък човек. Но когато говорим за стил, е важно да помним, че той е израз най-вече на нашия личен свят, на емоционалното ни състояние и убежденията ни, а не на очакванията на другите.

Впечатлението, за което трябва да мислим най-напред, е впечатлението, което правим на самите себе си.

Нека отражението в огледалото ти показва една красива, можеща и уверена в себе си жена. Когато я видиш, ще я видят и останалите.

А вие имате ли своя стилна "униформа", която винаги ви оправя настроението и ви кара да се чувствате в свои води и уверени? Нека споделим в тази тема!

Повече любов и грижа за себе си - специален проект на BG-Mamma

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 12:26 от BG-Mamma™

# 1
Любимият ми пролетно-есенен тоалет са слим дънки в тъмносин деним, бяла тениска (може да е с принт) и сако със 7/8 ръкав в свеж цвят - циклама/синьо/праскова. Вече втора година нося и така популярните бежови боти/обувки с по-груб вид и платформа, също кецове. Толкова са удобни, че не мога да се върна към елегантна обувка с ток.

# 2
Имам си няколко такива "униформи"! Наистина е важно всеки да си открие такава формула и да знае, че винаги има лесен за изграждане аутфит, с който във всяка ситуация да се чувства себе си и уверено.

За мен това е хубав свободен панталон с висока талия и басти + тънък кожен колан + лек кашмирен пуловер или хубав тишърт.

Също и деним с висока талия + тениска + свободно сако.

През лятото: Рокля до под коляното от лен или памук + еспадрили.

# 3
  • София
Зимата редувах плетени рокли и вълнен прав панталон с пуловер.
big bad mama, моля за примери за хубав свободен панталон, от които си доволна. Търся идеалната комбинация удобство и елегантност.

# 4
  • Банско
Аз харесвам малко по-модерен и младежки стил. Елегантния стил не е моето. Харесвам кроп топ блузи и пуловери, кожени панталони или дънки + кожен тренчкот. Понякога се нося и исцяло спортно със кроп топ суйчери, клин и така модерните чдигнати бели чорапки върху клина.

# 5
Зимата редувах плетени рокли и вълнен прав панталон с пуловер.
big bad mama, моля за примери за хубав свободен панталон, от които си доволна. Търся идеалната комбинация удобство и елегантност.

Ако става дума за колекции за новия сезон - досега не съм открила перфектната находка Sad Нося си на repeat няколко модела от предишни сезони, основно Mango, но имам и добри попадения на Massimo Dutti, & Other Stories, Arket, Kookai. Когато открия перфектен за мен модел, купувам независимо от цената и нося по няколко години.

Този зелен модел сега го видях в сайта на Mango, от новата колекция е и мисля да го поръчам:

Този е наличен в момента във Fashion Days и изглежда доста приятно за пролетта, възможни са всякакви комбинации. Оставям и линк - https://www.fashiondays.bg/p/%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B … ze=MzZ8MzZ8RVU%3D

# 6
Какво ще препоръчате за дами с не висок ръст,леко закръглени и голям бюст?

# 7
Какво ще препоръчате за дами с не висок ръст,леко закръглени и голям бюст?

Привет, Ива!

Можете да задавате въпросите си към Гери в отделна тема тук: https://www.bg-mamma.com/?topic=1742388

Вижте и останалите експерти, които са на разположение в BG-Mamma като част от проекта ни "Специалистите говорят": https://www.bg-mamma.com/?board=570

Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт