Някой махал ли е тире от фамилията след брака?

• 3 479
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
Вие първо сте се консултирали с адвокати, които все пак познават закона, но въпреки това търсите някакви алтернативни идеи във форума...

# 16
  • София
Вие първо сте се консултирали с адвокати, които все пак познават закона, но въпреки това търсите някакви алтернативни идеи във форума...
То и първия пост вече е редактиран, първоначално излизаше, че бракът и е приключил.
Щом има пари и време да си води дело. Други варианти няма как да има. При развод има опция да си върнеш моминското име автоматично и без дело, но при съществуващ брак, дори не съм чувала някой да се занимава.

# 17
Meddy на някой може да се е получило без причина, чела съм из форуми, че зависи от съдията. Затова поисках мнения на някой , който се е сблъскал с това и му се е получило. Нали знаеш, че понякога има едни вратички...

# 18
  • Далечният изток
А ние знаем кой ще е вашият съдия....
Но който и да е, без важни причини по смисъла на закона едва ли ще допусне промяна. Не забравяйте, че в това производство се иска становище от прокуратурата и от ГРАО в съответната община.

На мен вече ми дойдоха на ум точно 3 причини. Съветвам да се консултирате с кадърен адвокат.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 14:28 от AIDA_N

# 19
Като причина напиши:
1. Не ти е удобно при попълването на документи, не навсякъде успяваш да събереш всички имена.
2. На различни места става объркване и пропускат едното или другото име.
3. През този период си станала позната в обществото с едната фамилия.

# 20
Момичета/млади жени,
затова мислете малко повече, преди да решите за смяна на фам. име или чертички, че после става сложно ..

Най-добре само със собствената фамилия, според мен, така всички документи си остават, няма разходи, няма стрес евентуално при развод..
Стига и мястото при попълване на документи.

# 21
  • Melmak
За всеки “най-добре” е различно нещо. Законът дава право на избор.

# 22
За всеки “най-добре” е различно нещо. Законът дава право на избор.

Написах според мен 😉

# 23
  • София
Момичета/млади жени,
затова мислете малко повече, преди да решите за смяна на фам. име или чертички, че после става сложно ..

Най-добре само със собствената фамилия, според мен, така всички документи си остават, няма разходи, няма стрес евентуално при развод..
И какъв стрес има при развод? Аз си останах с фамилията на детето. Никой не може да ти каже как да се казваш.

# 24
Моя приятелка си смени фамилията преди 5г. Тя беше останала с моминската си, но след като се роди дъщеря им почна да и пречи че са с различна фамилия. Заведе дело и по спомен бързо стана, само че после трябваше в срок от 1м да смени всички лични документи, което беше повече стрес

# 25
Чувала съм, че става с този аргумент, в смисъл ползваш само фамилията на мъжа си.
Аз си смених фамилията още като ученичка на основание, че съм позната в обществото под друга фамилия.

# 26
Момичета/млади ...
... няма стрес евентуално при развод..
И какъв стрес има при развод? Аз си останах с фамилията на детето. Никой не може да ти каже как да се казваш.
Може и още как Simple Smile . Съпругът може да не се съгласи след развода да продължите да носите фамилията му.

А на питащата - начини има два. По съдебен ред с доказателства+ с призоваването на прокурор и + призовавате и на двете общини. Другият е развод и нова женитба.
Това не е шега.
За съда можете да си организирате доста доказателства, но си намерете немързелив и с въображение адвокат от Вашия район.

Само тирето не може да махнете. Предполагам, грешно сте се изразили технически.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 20:19 от Deborana

# 27
  • София
Момичета/млади ...
... няма стрес евентуално при развод..
Може и още как Simple Smile . Съпругът може да не се съгласи след развода да продължите да носите фамилията му.
.
Няма такъв филм. Само човек лично може да реши как да се казва. Друг не може да има претенции.
По соца са си взимали фамилиите, сега проверете закона, тълкованието и съдебната практика. Никакъв шанс няма някой да вземе фамилията, която човек е избрал да носи.

# 28
  • Melmak
Нашите като се развеждаха беше по вина и баща ми настоя майка ми да си махне неговата фамилия. Така и стана. Поне в решението така пишеше.

# 29
Нашите като се развеждаха беше по вина и баща ми настоя майка ми да си махне неговата фамилия. Така и стана. Поне в решението така пишеше.
Хечи,
вероятно родителите ти са се развели преди 2009 г., доколкото знам законът е сменен и вече не се иска разрешение на съпругът, който е дал фамилията (почти винаги мъжът). Вече след развод жената решава дали да си върне бащината фамилия и мъжът няма думата.

Общи условия

Активация на акаунт