Някой махал ли е тире от фамилията след брака?

• 3 485
  • 60
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Нашите като се развеждаха беше по вина и баща ми настоя майка ми да си махне неговата фамилия. Така и стана. Поне в решението така пишеше.
Някога може да е било така. И Михнев опита да съди Маргарита Михнева, но не успя, а сега законът е категоричен - никой не може да има претенции към името ти. Ако се жени за теб можеш да вземеш фамилията и не може да те кара да я върнеш. И мъж може да вземе твоята фамилия като се жените и да си остане с нея завинаги.

# 31
  • Melmak
2022 беше разводът на нашите. Помня, че в исковете баща ми пишеше как иска майка ми да си смени фамилията и да не е с неговата. Може би тя просто е приела и в решението на съда пишеше, че тя ще я смени. Но то това е най-малкия проблем при развод, ако ме питате…

# 32
Ето каква е текущата ситуация за съгласието на мъжа - ситуацията е 50:50, зависи как се развеждат.
При развод по взаимно съгласие  въпросът с фамилното име е задължителна част от споразумението. Ако двамата са на различно мнение се минава към развод по исков ред.

При развода по исков път в Семейния кодекс бе записано, че "след развода съпругът може да възстанови фамилното си име преди този брак". Или казано по друг начин, вече съпругата, която обичайно сменя фамилното си име при сключването на брака и сама решава това, е в правото си и да каже пак сама дали ще го запази, или пък ще си върне моминското име.
източник: https://www.segabg.com/category-consult/ako-suprug-e-smenil-fami … zapazi-pri-razvod

Хечи, ето едно съдебно решение също от 2022 г. file:///C:/Users/Yasen/Downloads/act_2022_10_14.%20(1).pdf
Скрит текст:
По отношение на фамилното име на ответницата трябва да се има
предвид, че разпоредбата на чл. 53 СК предвижда по-различна уредба в
сравнение с отменения СК от 1985 г. Съгласно цитираната разпоредба след
развода съпругът може да възстанови фамилното си име преди този брак. От
друга страна, в СК от 2009 г. не са възпроизведени разпоредбите на чл. 103
СК от 1985 г. /отм./. От логическото и сравнителноправно тълкуване на
действащата законова уредба следва, че само съпругът, който при сключване
на брака е приел фамилното име на другия или го е добавил към своето,
разполага с правната възможност да промени или не името си с това, което е
имал преди сключването на брака. При това положение съгласието или
противопоставянето на съпруга - първоначален титуляр на фамилното име, е
без значение.
Това е така, защото правото на име, както и правото на негова
промяна, са основни субективни и лична права на всяко физическо лице,

поради което тяхното упражняване не може да се поставя в зависимост от
волята на другиго, а релевантна трябва да е само волята на лицето, което
променя или не името си.
/вж. така Ц. Ц., М. М., С. А., Т. В., Коментар на
новия Семеен кодекс, изд. „Труд и право“, 2009 г., стр. 188 – 189/
Задължителната съдебна практика също приема, че новата правна норма не
поставя въпросът за фамилното име в зависимост от волята на съпруга, чието
фамилно име е прието при сключването на брака, а зависи изцяло от
изключителната преценка на другия съпруг. В този смисъл е Решение № 245
от 17.05.2012 г. по гр. д. № 1058/2011 г., IV г. о. на ВКС, постановено по реда
на чл. 290 ГПК.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 23:19 от biborana

# 33
  • София
2022 беше разводът на нашите. Помня, че в исковете баща ми пишеше как иска майка ми да си смени фамилията и да не е с неговата. Може би тя просто е приела и в решението на съда пишеше, че тя ще я смени. Но то това е най-малкия проблем при развод, ако ме питате…
Сигурно е решила да отстъпи, за да се приключва. Това развод по вина 21-ви век е пълна селяния. Иначе Биборана ти е цитирала точно какво би решил всеки съд, защото вече има тълкователно решение и никой не може да постанови друго, това е накърняване на основни права на личността. Като някой не иска след развод да му носиш името да мисли като се жени.
Ето аз съм с името на бившия, защото е мое име, а и най-вече, е име на детето. Изначално съм приела тази фамилия, защото исках с децата ми да сме с една фамилия, понеже с родителите ми не сме и това винаги ме е дразнило. Та и сега със сина ми сме с една фамилия.

Иначе си права, при развод това ти е най-малкия проблем.

# 34
Аз също съм с тире, но си пиша само фамилията на съпругът ми. Да в банката примерно съм с пълните имена, ясно, но иначе много сложно и дълго става. Реално какъв е проблема при теб? Той е сърдит, че си с две фамилии, чест, егоизъм....за какво е драмата.

# 35
  • Melmak
Разбирам, дами, явно майка ми наистина е склонила просто да се приключва.

Иначе въобще не твърдя, че е правилно някой да ти определя как се казваш. Права си, Бояна, ще си носиш която фамилия искаш.
Майка ми реално е носила фамилията на баща ми повече време, отколкото моминската си.. но това е живота!

# 36
  • Варна
Това с двойните фамилии създава проблем и за служителите у разни институции. Точно в банка бях - е как да се обърнеш към дамата в разговор г-жо Иванова-Николова? Ми тъпо звучи, а е избрала да е с две фамилии. Имала съм пояснения едната иска да се изговаря "последната" фамилия, другата пък "нали затова съм с тире да се запази Моята фамилия"..

# 37
  • Melmak
Аз съм с тире и нямам проблем да се обръщат, с която решиш. Според мен е глупаво да се сърдят, щом си с две трябва да си ок да се обръщат, с която и да е. А и честно казано да се отяждаш за такова нещо на служителя в банката… просто е глупаво!

# 38
Това с двойните фамилии създава проблем и за служителите у разни институции. Точно в банка бях - е как да се обърнеш към дамата в разговор г-жо Иванова-Николова? Ми тъпо звучи, а е избрала да е с две фамилии. Имала съм пояснения едната иска да се изговаря "последната" фамилия, другата пък "нали затова съм с тире да се запази Моята фамилия"..

+1.
Иди обяснявай в чужбина тирето..
Но щом ви харесва. Аз съм за "както ви харесва" 🤗

# 39
  • Melmak
Какво да го обясняваме тирето? В чужбина никой не се интересува как се казваш.

# 40
  • Варна
А, аз само го отбелязах като ситуации, не ми е било проблем да се оправя. Но по този повод ми е било интересно, какъв е смисълът от двойна фамилия. Фамилията най често я чуваш в разговор, не размахваш личната карта, и ако не се ползват и двете, не се ли губи идеята

# 41
  • София
Разни чужбини има. В Испания се добавя фамилията по мъж без тире, но в работата ще се обръщат към теб с моминското име, по семейно с това по мъж. Децата имат и двете фамилии и на 18 избират с коя да останат.
Отделно ние трябва да обясняваме бащиното име, че него го няма никъде. Хората имат за второ име име на светец, например, или изобщо нямат. Бащино не знам къде другаде има.

# 42
  • Melmak
Бащино почти никъде няма. Русия, Украйна - да. Но дори в Хърватия нямат, в Сърбия имат бащино.

Така че с имената още от бащиното е странно за някои чужбини. Не знам защо като се каже “чужбина” се има предвид Западна Европа и САЩ. А реално чужбини - много.

Аз за тирето съм съгласна, че е много писане. Като отидеш в болница, община, банка се започва едно писане… едно е да се казваш Ина Пеева примерно друго е да си Александра Дерменджиева-Караиванова. Имената са измислени и нямат общо с реални лица.

Мисля, че в България винаги е било по-популярно жената да приема фамилията на мъжа си изцяло, без тире, като премахне моминската. Това до една степен улеснява нещата - семейството е с една фамилия, няма тирета, лесно може да се сложи табелка на пощенската кутия сем. Пееви. И готово!

Ако моминската фамилия е широко популярна, обществено значима, примерно семейството е известен род адвокати, лекари или въобще са познати в обществото с нея, може жената да не желае да се отказва от фамилията си, за това да добави другата с тире. Може самата тя да е позната с моминската си фамилия в кариерата си, примерно адв. Байрактарова, сигурно няма много с това име в гилдията.

Аз лично реших да запазя и двете фамилии без да имам нито една от горните причини. Не съм известен адвокат, нито родът ми е обществено познат с някаква фамилия. Но реших, че нито искам да се разделям с моминската си фамилия, нито ще откажа да приема новата. Харесва ми да ни наричат семейство Пееви (не ни е това фамилията, давам пример). В същото време не мога да приема, че от днес за утре от Иванова ставам Пеева и край. За това най-лесно беше за мен да избера опцията с тирето. Със сигурност не е оптимален вариант за всички. Имам приятели - Манчева и Минчев, вече съпрузи. Щеше да е странно ако тя е Манчева-Минчева.

# 43
Никакви проблеми нямат в чужбина с тирето. Най-многото да полюбопитстват, защо е тирето и какво означава.

# 44
Работя ежедневно с информационна система, в която виждам имена на хора от всички държави-членки на ЕС. Тирета между две фамилни имена има не само у нас. Също има тирета между две първи имена (и у нас ги има). Както и хора с две, че и три първи имена без тире. Или с две, а и с три имена във фамилията без тире. Та не сме чак толкова необикновен случай ние.

Аз съм с тире. Две неудобства ми е носило. Едното е, че често не си побирам имената. Общо са 41 символа (без интервалите). Даже в акта за раждане на голямата ми дъщеря бяха пропуснали последните две букви на фамилията ми, защото не им беше останало място. Та след разправии, ми издадоха дубликат, написан на ръка. И второто неудобство е, че някои електронни форми не приемат специални символи (тирето). Случвало ми се е да не мога да си намеря резервацията за самолетен билет (закупен през посредник) в сайта на авиокомпанията, защото ми бяха слели двете имена.

Общи условия

Активация на акаунт