За какво си мислите постоянно напоследък? - Тема №2

• 48 040
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
Училището е важно, но за мен не е най-важното и няма чак такова основополагащо значение за бъдещето на детето. Знам, че много майки не споделят това мнение, но за мен е така. Съжалявам, че вместо в по-обикновена, ме принудиха да съм в "елитна" гимназия навремето. Имах приятелки, но това не беше училището за мен.

# 541
Рамацоти, пррочети седмокласните теми.
Аз съм на мнение, че трябва да се работи към уеднаквяване на качеството на образованието, защото в София добива страшни размери борбата за "елитна" гимназия.
Че те почти всички училища в София и България са уеднаквени. От държавата. Частните училища (частни на 100%) се броят на пръстите на едната ръка...

# 542
Рамацоти, пррочети седмокласните теми  в София добива страшни размери борбата за "елитна" гимназия.
Не припарвам в седмокласни теми, там са само извънземните деца, които имат по минимум 98 точки. Пък реално познавам....не, нито едно дете с 98т по двата предмета не познавам. Знам каква е борбата за елитни гимназии в София. Особено за момичета е страшно, а аз имам момиче.
Въпросът ми е къде е рай? Среда, учители, база, възможности....Има ли такова поне едно училище в държавата????

# 543
И преди нямаше рай, нито бяхме уеднаквени- преди 2000 година, аз съм завършила средно '97, хем всички бяхме почти равни в мизерията.
Не знам отговора, и гледам и с други очи... и съм леля на седмокласник в Бг, и съм виждала и друга реалност, извън Бг... няма еднозначни отговори.

# 544
Аз съм на мнение, че трябва да се работи към уеднаквяване на качеството на образованието, защото в София добива страшни размери борбата за "елитна" гимназия.

И някаква идея как може (реалистично) да се случи това?  Аз поне виждам само един начин - да се свали нивото на елитните училища и всички в блатото.

# 545
  • София
Еми не, не е това.

# 546
ОК, попитах за работеща идея.

# 547
  • София
Работеща идея е добри кадри, еднакво финансиране, ресурсни учители, нормална материална база, НБОто да се ползва по предназначение и където има спад да се работи за повишаване на нивото. Мисля, че е ясно какво е нужно.
В циганските махали и турските села, вместо да им плащат да гласуват, да дават пари за образование.

# 548
Колко пари да се дават за малцинствата? Не искат да учат, женят се и раждат на 12 г. Бездънна яма е там положението

# 549
  • София
Не е бездънна яма и много чисто цигански села го доказват. Ако искаме да не се обезлюдяват цели територии, се налага да се инвестира там.
Няма как всичко да е съсредоточено в 50-100 училища, защото те няма как да поемат всички деца. Нали е ясно, че не всички са от софия, Пловдив, Варна, Бургас, Търново или Русе.

Поне до задължителното образование, качеството трябва да е сходно. Знам неприязънта към малцинствата, но това не им пречи да стават повече и при застаряващо население се налага да правим всичко възможно да ги интегрираме, за да работят и плащат данъци.

# 550
В малцинствата са наляни милиарди и още се наливат, но полза няма. Те не се интегрират, не работят, те са с нагласата, че щом раждат деца на държавата, тя е длъжна да им плаща.

# 551
  • София
Това е, защото не се наливат правилно.

# 552
Както и да ги налееш, полза няма, те разбират само от бой и нищо друго.

# 553
  • София
Точно с теб не смятам да дискутирам, ти си под тяхното ниво. Чела съм те с клетвите за лекари.

# 554
Трябва да се премисли цялата система.
Не да се правят "извлеци" на добри и лоши, това може да стане и чрез единна система за  ранкинг.
Примери има в Европа- всяко училище избира няколко профила, в които да се развива,  всички училища в страната  са равноправни.
 Ако са 2 училища за района, са задължени да си разпределят всички  профили, за да има от всички оферти, достъпни за всички деца.
Така ще се сложи край на елитарността,която и без това е много остатъчна в повечето училища.

Общи условия

Активация на акаунт