Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 6 967
  • 222
  •   1
Отговори
# 15
Сега за гората ли говорим или за градска среда?

В Бургас конкретно има много патрулиращи коли на полиция и обществен ред. Има кой да види.
Обществен ред само като тръгнат из някой от парковете и започнат от пейките с люпещи и плюещи семки и ще вдигнат оборота на общината повече, отколкото от синя зона...

# 16
Еее, Бургас си е много подреден, така де, не съм ходила я кварталите, но централната част наистина си е супер.

Аз за гората смятам, че положението не е толкова тежко, там повече ходят хора, които обичат природата и често ще се наведат, за да съберат боклука и на останалите. Но и там трябва да се слагат кошчета и да се следят от горски, поне на официалните маршрути (тук говоря малко наизуст, не съм сигурна кой е отговорен).

Във Варна няма да коментирам проблема с боклука. Тук е много зле, то не са строители, то не са малцинствата, които буквално вадят всичко от кофата…

# 17
Е, не е само тук спокойно.На запад клепят, цапат и хвърлят боклуци от колата, но има хора по цял ден тичат с едни щипки и събират. В Англия има глоби ако не събираш разделно отпадъците. Отделно се портят по съседски.Там не може да си хвърляш матраци и мебели където ти падне - викаш си фирма,но аз съм виждала как се промъкват и ги оставят тайно на някои места. Ако е нещо запазено го слагаш пред къщата някой друг го взема. А за бездомници да не говорим - такова чудо в България не съм виждала. Отделно повечето паркове се заключват в 8 (иначе ще стане страшно). И ние сме мизерници, но може би в големите градове е страшно.
За кучешките лайна цяла книга ще напиша,😡😡😡😡😡,не ми се говори просто.
 В Англия съм била свидетел как един фас може да ти струва 200 паунда. Да, не може да дебнат всеки, но който го глобят вече няма да си хвърля никога фаса. Тука искат са пълнят бюджет-да тръгнат да сглобяват за фасове и кучешки лайна, но от къде да се сетят.
Там се мъчат просто нещо да направят, тука не се и опитват, мизерници навсякъде има

# 18
  • Пловдив
За мен проблема е във ВЪЗПИТАНИЕТО.Ежедневно виждам хора хвърлящи фасове през прозорците на колите си, деца газещи и унищожаващи обществени градинки и хора/родители на който не им пука.
Всеки път като направя забележа получавам възмутителни отговори....
Не мисля че е въпрос на правила/наказания а на  даване на добри примери.
Някога баба ми излизаше и метеше улицата пред дома си, боядисваше бордюра на тротоара, прекопаваше градинката пред къщата си.
Днес и аз живея на село и следвам нейния пример, но на улицата ми вече няма баби като моята, а само хора вглъбени в идеята че друг им е длъжен защото плащали данъци.

# 19
Защото сме тъпанари и диваци. Защото и обществените фирми не се напъват да чистят,няма достатъчно контейнери за отпадъци. Защото няма солени глоби. И Защото този манталитет, няма изкореняване.
В Англия също е мръсно,но всеки ден чистят и мият улиците. В 6ч на път към метрото съм виждала ежедневно да метат и мият с машини  и изобщо не им дреме дали ти шумят. Все пак парковете са по-чисти от нашите. Ако не си хвърляш боклука по правилния начин,не ти го взимат докато не го оправиш и те глобяват солено. Такива цигании като по нашите дворове,никъде не съм виждала.

# 20
  • София
Защото масовите българи са простаци и селяндури.
У наше село е изблизано, мият се и улици. Селянинът чисти, вдига и чуждия боклук.

Градските мърлячи са първо простаци, второ се чувстват ненаказани. И двете твърдения са верни.

Извозването и депонирането на отпадъци не е целесъобразно. Минават за едрогабаритни, но всъщност не по график. Новите контейнери често преливат, боклук се оставя и до тях, животни, хора и вятър го разпиляват.
Контейнерите за събиране на разделен отпадък са абсолютна смешка, често разнебитени и с отвори, колкото да метнеш кутия от цигари. Почистващите фирми държат на хранилка избиратели, които метат от булевардите и изсипват наметеното в зелените площи /подавала съм сигнал три пъти/. Скубят трева с голи ръце или въоражени с шпакли клечат по двойки и тройки - абсурдно е! Автоматизирани автомобили минават я с вдигнати четки, я без вода за обезопрашаване, та става по-зле. Улиците се мият проформа /един единствен път съм видала качествено миене/. В Столичен инспекторат бих казала са много любезни и дават обратна връзка при подаден сигнал - възползвайте се.

Трябва орязване на разходите и оптимизация на почистването, ама нямат воля.
Трябват и глоби.

В мегаполис, като Истанбул няма уличини кошчета за отпадъци от съображения за сигурност. И свети грее.

# 21
  • Somewhere far away
Мисля на всички е ясно че като казвам селяндури изобщо нямам предвид родното място или текущото местоживеене на дадения индивид.

# 22
Защото масовите българи са простаци и селяндури.
У наше село е изблизано, мият се и улици. Селянинът чисти, вдига и чуждия боклук.

Защото тези хора приемат улиците за свои и са стопани на "селото" си.
В по-"неселската" част всичко е ничие. Местните са малцинство, а за тълпите придошли София е място за работа, не дом, за който да се грижат. Колко от тях хвърлят фасове и чашки в своя двор или в двора на баба си? Simple Smile

# 23
  • София
Николко. Та се налага в голямото село да спирам пред един малоумник на спирка, който най-демонстративно изхвърли от прозореца остатъци от дюнер и празна бутилка от айрян на булеварда.

За да се мисли продуктивно трябват граждански организации, които да внасят предложения.
Столичния кмет за мен е льольо, пълен.

# 24
  • София
Всеки район си има график за изпразването на контейнерите, но защо да не си метнем едрите боклуци точно след като камионът е минал. Дори в събота и неделя сякаш минават по 2 пъти. Но кой може да насмогне
И си обичаме съседите, не се портим, както гадните англичани Simple Smile

# 25
Е, не е само тук спокойно.На запад клепят, цапат и хвърлят боклуци от колата, но има хора по цял ден тичат с едни щипки и събират. В Англия има глоби ако не събираш разделно отпадъците. Отделно се портят по съседски.Там не може да си хвърляш матраци и мебели където ти падне - викаш си фирма,но аз съм виждала как се промъкват и ги оставят тайно на някои места. Ако е нещо запазено го слагаш пред къщата някой друг го взема. А за бездомници да не говорим - такова чудо в България не съм виждала. Отделно повечето паркове се заключват в 8 (иначе ще стане страшно). И ние сме мизерници, но може би в големите градове е страшно.
За кучешките лайна цяла книга ще напиша,😡😡😡😡😡,не ми се говори просто.
 В Англия съм била свидетел как един фас може да ти струва 200 паунда. Да, не може да дебнат всеки, но който го глобят вече няма да си хвърля никога фаса. Тука искат са пълнят бюджет-да тръгнат да сглобяват за фасове и кучешки лайна, но от къде да се сетят.
Там се мъчат просто нещо да направят, тука не се и опитват, мизерници навсякъде има
При нас има и изпражнения от крави, естествен тор 😃. В нашите паркове има салфетки, презервативи, даже сутиени съм видяла.

# 26
За европейците мога да кажа. Ами хората са изпълнителни, следват правила и закони, дали по навик, дали под угроза на действителни глоби, поддържат чиста околна среда и пространство на живот. Това за Северна Европа, нали. Южна е малко по-различно. Grinning

Мен ми направи впечатление един път, като пътувахме из Скандинавието и отсядаме на AirBnb. Домакинът много готин поляк, натурализиран там, образцов. Показва ни той мястото и тръгва да ни разяснява от до коя кофа за какво е, що е то разделително хвърляне на боклуците. Английският му не беше добър и с ръце, с крака, нагледно обяснява човекът за боклука, показва, цели два пъти. Smiley Много му беше важно ей те тва. Запомнила съм.

# 27
Показва, защото в Германия спират да ти извозват боклука, ако не е разделен правилно. Оправяй се сам щом не спазваш правилата. Simple Smile

# 28
Ми дала съм като пример Англия, щото една държава да изброя беше по-лесно, но имам познати от Германия,Франция,Холандия,Белгия, Скандинавски държави, всички казват, че е чистичко.В Турция съм видяла, че постоянно се чисти, но не помня как беше положението в Гърция.

# 29
Толкова безработни, а само се скатават. Може да ги впрегнат. И тук глобяват, една комшийка в града беше си и хвърлила старите фотьойли и дивани на центъра, гадост. Някой подал сигнал и идваха от общината. Но това по крайните квартали няма как да стане. Всеки изхвърля мебели на пътя, уж имаше контейнери за стари мебели. Правят ремонти  по последна мода, а някой длъжен после да им извозва мебелите продънени. Имат пари за ремонти, нямат да си извозват боклуците.

Общи условия

Активация на акаунт