Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 6 978
  • 222
  •   1
Отговори
# 210
Отзад как се определя:
Къщата - руини
Блокът отляво - карикатура - с остъкляването на балкони, с газобетонните блокчета, олюпената фасада.

едит:

Както има непожелани емайли и непожелани телефонни обаждания така и стрийт арта. Едно е собственикът на сградата да си плати на талантлив художник да му нарисува по съгласувана тема, а съвсем друго да дойдат едни 13 годишни келешчета посред нощ да надраскат "Локо СФ".

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 23:22 от Soney

# 211
Не знам дали са много художниците, които са на поръчка. Мисля, че повечето са ентусиасти, навсякъде по света ги има, и това е прекрасно.
Скрит текст:
Ето някои случайни примери:

Румъния:

Последното пък е от гробище на брулен от океанския вятър хълм - това беше единственият паметник с рисунка.

# 212
Най-големият ни проблем не са графитите, дупките, боклуците или политиците.
Проблемът е в манталитета / мисленето: „Мен да ми е добре, пък другите  да се оправят.“ Дадох пример със санираните в различни цветове тераси без да има съображение как изглежда цялостната фасада на блока. Същият този манталитет се отнася и за паркирането по тротоари , градинки и т.н - важното е Ганьо да си е намерил място, пък че няма място да мине жена с детска количка или човек на инвалидна количка не го интересува. Тези дето разхождат кучета и не чистят след тях, тези дето пушат по забранени места щото нали какво ги интересува, че тровят и умирисват другите , пускат силна музика до 3-4 сутринта щото техния купон е по-важен от съня на съседите и т.н и т.н.
Чисто, красиво и европейско ще стане, когато всички спрат да гледат само собствения си комфорт и започнат да мислят като общност.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:12 от •MERA•

# 213
Примерът със санирането в различни цветове е по-скоро пример за липсваща регулация. Работа по фасадите на сградите би трябвало да се случва след одобрение, точно за да не се оставя на преценката на отделния човек.И то не само от естетически съображения, а и от съображения за безопасност.

# 214
  • пустинята Гоби
Хайде стига с този Ганьо, той и преди е живял, ама като имаше закони и се чистеше, България изглеждаше по друг начин. Ганьо и в Европа ходи, ама там е чисто.

# 215
Чисто е защото манталитета е друг и на Ганьо взема да му харесва да живее на чисто и хубаво та започва да спазва норматива за поддържане на чистота - де доброволно , де чрез солидни глоби.

# 216
  • пустинята Гоби
Да, добре щом казваш. Ама интересно, че друго Ганьо трудно прихваща от Запада, пълен с всякаква паплач между другото. И интересно, че като се върне в България всичко забравя.

# 217
  • Пловдив
Кой е този Ганьо? Аз не го познавам.

# 218
  • пустинята Гоби
В парламента е пълно с Ганьовци, нищо че се водят лустросани, в кметството също. Изобщо управниците са ни Ганьо до Ганьо, щом им хареса да живеем в кочина.

Правиха ремонт на тротоара до нас, изсипаха една торба пари и ако знаете как безобразно изглежда. Яд ме е да го гледам - центъра на европейска столица. Ама иначе народа прост и си хвърля билетчетата от градския (всеки ден ползвам, не съм видяла подобни простотии, а и повечето хора са вече с карти).

# 219
Това с Ганьо не се ли изтърка вече... Големи комплекси, голямо чудо, щом е българско значи е Ганьо и не става Grinning
А сума страници бистрим че на местата където успяват да поддържат чисто е с цената на санкции и на постоянно почистване, а не точно с липса на "Ганьовци" за целта. У нас (и не само) това просто не се прави и съответно си личи.

# 220
Бай Ганьо е лирически герой , който е приет и за символ на :
– хитрец, който все гледа да минава метър
– винаги знае „кой кого държи“
– не уважава реда, но иска уважение
– гордее се, че надхитрил системата, но после се оплаква, че тя не работи .

Изобщо няма значение българско, немско, шведско или друго е. Аз многократно писах за санкциите , и примери дадох.

Тези Ганьовци кой ги назначава на постове в парламента, Mimi?

# 221
  • пустинята Гоби
Е кой, главният бай Ганьо на републиката. Бай Ганьо и депутат е бил, е, и ще бъде.

# 222
  • София
Примерът със санирането в различни цветове е по-скоро пример за липсваща регулация. Работа по фасадите на сградите би трябвало да се случва след одобрение, точно за да не се оставя на преценката на отделния човек.И то не само от естетически съображения, а и от съображения за безопасност.
По соцвреме май не разрешаваха лицевите страни на блоковете да се остъкляват, особено ако е на голяма улица. Обаче нали тогава хората бяха потискани и репресирани да се разпореждат със своята частна собственост Simple Smile
След 10 ноември и тоталното раздържавяване, сега се чудят как да накарат великия частник да направи нещо за обществения интерес, без непременно да му се плати по пазарни цени. Става, ако плаща държавата, както е със санирането.

Общи условия

Активация на акаунт