Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 7 004
  • 222
  •   1
Отговори
# 165
  • Mediterraneo
В Испания пък се хвърля, масово. Не събират след кучетата си, фасове, боклуци, от всичко по много. Но и много чистят. Улиците се мият редовно, не го пускат като новина във вестника.
Живея в квартал от затворен тип, контейнерите са изнесени извън него, вътре имаме само кошчета по улиците. Ежедневното извозване на боклука е ясно, поне 3 пъти седмично мият с водоструйка и препарати мястото с контейнерите. Имаме си човек от Чистота-та, по цял ден обикаля квартала, сменя чувалите от кошчетата, мете листа, около бордюрите, всичко. Отделно че всеки 5-6 блокчета си имат градинар и поддръжка, които се грижат за зелените площи.

# 166
  • пустинята Гоби
Аз не мисля, че сме по-големи мизерници от испанците, просто тук се чисти, но недостатъчно. Отделно, че не се мие. Отделно, че грозотата трайно се е настанила по улици и тротоари, няма нищо направено като хората. Днес пътувах с влак и един възрастен англичанин гледаше с възхищение българската природа и с потрес панелените сгради и някои грозни гари по трасето. После влака мина и през циганската махала на Казанлък, буквално му висна ченето. Каква Европа, каква Швейцария…

# 167
Аз не мисля, че сме по-големи мизерници от испанците, просто тук се чисти, но недостатъчно. Отделно, че не се мие. Отделно, че грозотата трайно се е настанила по улици и тротоари, няма нищо направено като хората. Днес пътувах с влак и един възрастен англичанин гледаше с възхищение българската природа и с потрес панелените сгради и някои грозни гари по трасето. После влака мина и през циганската махала на Казанлък, буквално му висна ченето. Каква Европа, каква Швейцария…

А средната скорост е била предполагам 50км/ч?

Да като цяло май народите дето живеят по на топло не са много спретнати за разлика от по-северните. Зависи и от качеството на живота. На по-бедни места няма пари за обществено почистване, няма пари да си измажеш къщата отвън (остава на тухли), няма пари да си изхвърлиш старата кола, варел, и т.н. джунджурии.
Примерно на Хавай забелязвам че се увеличават изоставените коли по случайни места и по дворовете на местните.  Когато има по-насъщни нужди, спретнатостта остава на заден план. Еле па по бедните страни в Африка.

# 168
Изобщо не е само до бедност. София не е беден град, а там бедността пак се използва като повод за какво ли не.

# 169
Тъй де, в нашата улица имаше изоставена кола, грозно изглеждаше. А на друго място имаше изоставен автобус. След дълги години го махнаха, не знам как.

# 170
Много се бърка липсата на благоустройство, с липсата на чистота. В моя любим СЗ, всеки ден банда чистачи с метли омитат парковете и обществените пространства. В Испания, в града, с който съм свързана, рано сутрин съм виждала цистерни миещи улиците до лъснато, но в града, в който живея, и плащам големи данъци, столица на една от най-богатите ЕС държави, е погнуса. Обожавам животните, но кучешките собственици намирам за виновни за средновековната картинка, отчасти. Останалото са туристи, дошли на запой ергенски партита, студенти, основно от страни, не особено гордеещи се с улична хигиена, полуголи и пияни фенове на разни, звезди, джетнали се да добавят концерт и някой и др милион с турнето си, и разбира се, цъкащи на телефона си всякакви други работещи но, живеещи на километри от центъра, които нямат време и свободна ръка да хвърлят боклука си в кошче. Ерозирането на местните централни части, които са ничии, от туристи, концертаджии, студенти, имигранти, офис и съппорт персонал, които само транзитно преминават и не им дреме, каква следа оставят, е проблемът, според мен в големите туристически градове на запад. Българите все още не сме там.

Но такъв “канал” от боклук наблюдавах по железопътния маршрут посока Букурещ, (един красив, благоустроен и чист град, че си мисля, за тук повече важи - “далече от очите, далече от сърцето”.

# 171
Центровете на големите градове често имат проблеми с туристи, мигранти, понякога бездомни. Мисля, има нещо вярно в сентенцията, че жителите в големите метрополии си живеем в кварталите и не излизаме от тях. Лично аз много рядко имам желание и се пускам до центъра, въпреки че не ми е далеко. В квартала - чисто, подредено, спокойно, няма чужденци, във всяка посока на десет минути пеша я зелено паркче, я езерце, облагородено, всичко необходимо налично. Местните се пускаме до центъра само при крайна нужда и необходимост.

# 172
  • Mediterraneo
Така е. Аз също избягвам да ходя до центъра на съседните градове, на село си имам всичко. Отделно, че тукашните села нямат нищо общо с познатата ни сентенция за село.

# 173
Аз местна, никъде не се чувствам. Харесвам принципно центъра, защото се придвижвам на колело, вървя или за 20мин съм на летището, с експреса. Въобще не си правя илюзии, че като мигрант, не допринасям за ерозията на местните порядки, култура и общество. Защото всички ние, сме част от проблема  глобализация. (Привилегиите на същата са много, но чистотата, не е една от тях. Но да речем, изборът да живееш в качествена среда, която да поддържаш с данъците си, е, примерно).

Лошото е, че все повече хора нямат истински локални силни връзки - родители, семейства, близки, история, детски спомени, (всичките накуп) с определена общност, затова и малко остава като чувство за принадлежност, и отговорност/реципрочност, че оттам и чистота.

Аз намирам българските градове за чисти, но междусградните им пространства са доста занемарени и това е от липса на поддръжка, защото няма: традиции, средства (данъци), манталитет (данъци), съпричастност (данъци) и вече всичко е толкова изпуснато, че няма шанс за оправяне…

# 174
  • Mediterraneo
Какво общо има чистотата около нас с чувството на принадлежност?! Аз принадлежа там, където е семейството ми. В момента съм тук, утре не знам. Не цапам, не хвърлям боклуци, фасове и дъвки, събирам след кучето си, така съм възпитала и децата си.

# 175
Накратко - в собствената си къща, която ти принадлежи, предполагам не си хвърляш боклука на пода?Странен въпрос за мен.

# 176
  • Mediterraneo
Ъъъ, тотално ти загубих мислите.

# 177
Аз, ако живея някъде n-брой години, имам гражданство, плащам данъци и се отъждествявам с ценностите и културата на страната, съм местна! That´s it! Grinning

# 178
Разбира се, разни хора, разни идеали, разни разсъждения, и светоусещания, тъъъй няма нужда да сме си кристално разбрани и съгласни 😉.

# 179
  • Mediterraneo
Аз, ако живея някъде n-брой години, имам гражданство, плащам данъци и се отъждествявам с ценностите и културата на страната, съм местна! That´s it! Grinning

Разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт