Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 7 003
  • 222
  •   1
Отговори
# 180
Лошото е, че все повече хора нямат истински локални силни връзки - родители, семейства, близки, история, детски спомени, (всичките накуп) с определена общност...

Мисля, че това което другите казаха е - че не виждат кое му е лошото. Аз също.

Що се отнася до манталитета "моето си го пазя чисто, а общото - кучета го яли" - мисля че това е дошло у нас като ориенталски манталитет, съдейки по купищата боклуци които се виждат в междуградските зони в Турция (пътувайки с автобус и гледайки през прозореца).

# 181
Лошото е, че все повече хора нямат истински локални силни връзки - родители, семейства, близки, история, детски спомени, (всичките накуп) с определена общност...

Мисля, че това което другите казаха е - че не виждат кое му е лошото. Аз също.

Що се отнася до манталитета "моето си го пазя чисто, а общото - кучета го яли" - мисля че това е дошло у нас като ориенталски манталитет, съдейки по купищата боклуци които се виждат в междуградските зони в Турция (пътувайки с автобус и гледайки през прозореца).
Там съм виждала млади хора да чистят улици, но тука не виждам такова нещо. Хората, като че ли смятат, че чистенето е срамно.
Де да беше провъзгласено и прието от цялото общество, че е най-срамно да замърсяваш с отпадъци.

# 182
Soney, не съм сигурна какво имаш пред вид. Аз имах пред вид - да израстнеш на едно място, да си близо до родители, съученици, приятели, братовчеди, да отгледаш децата си и остарееш пак там. Да познаваш, до болка, минало и настояще на всеки ъгъл, който обикаляш и всяко кътче на мястото, което обитаваш. Да участваш активно в местните общностни - роднински, фамилилни, познанствени, училищни, университетски, работни. Както е било хилядолетия преди 21в. (Разбира се, не съвсем буквално) За мен останалото е stop-start принадлежност. Това е моят личен опит. Явно не съм се изразила така, че да бъда разбрана.

Живяла съм в три държави, свързана съм доста интимно 😊 с четвърта и етнически, с културата на пета. Отвсякъде, по-малко, не ме прави да се чувствам местна никъде. Това го казвам, и защото наблюдавам коренни промени където живея, за последните 24г. Когато пристигнах, 99% от населението, бяха местни. Блестеше от чистота. 24г по-късно, е изключително мръсно. И това го отдавам на удвояването на туристите, изнасянето на все повече хора от ядрото на града и прилива на мигранти, но не бежанци, от Азия.

Може да си права за ориенталския елемент у нас, но аз видях мини бунища, изхвърлени произволно и с малки прекъсвания само, по протежението на жп линията към Букурещ. Такова нещо в България не съм виждала. Напротив, виждам постоянно наети чистачи да чистят паркове и градинки. Но това не е в София, аз там афинитет и опит нямам, освен от 90те.

# 183
От малкото, което съм виждала от азиатската част на Турция, боклуци нямаше, но за сметка на това имаше цели чистак-бърсак нови квартали покрай пътя, с хубавички сгради, на фона на които панелките в крайните квартали на София и Перник изглеждат като друг свят.

# 184
  • пустинята Гоби
И пак опираме до това, че никой не мисли как изглеждат градовете в България. И в София си имаме чистак-бърсак нови квартали, които не мязат на нищо. А можеше да не е така.

# 185
  • По света и у нас
Ти пък ако си мислиш, че европейците са много чисти…

# 186
Аз съм съгласна с това, че потоците туристи замърсяват околната среда много и рушат културно-историческите забележителности. И при нас в централните части е ужас откъм туристи, но съм забелязала и че по-често чистят. Защото, в Азия, примерно, Нуса Пенида в Бали е буквално заринато, заринато с хвърлени пластмасови бутилки около и на това хубаво място и никой не си мърда пръста да почисти по-често, стои си в бутилки.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 06:19 от Анонимен

# 187
Soney, не съм сигурна какво имаш пред вид. Аз имах пред вид - да израстнеш на едно място, да си близо до родители, съученици, приятели, братовчеди, да отгледаш децата си и остарееш пак там. Да познаваш, до болка, минало и настояще на всеки ъгъл, който обикаляш и всяко кътче на мястото, което обитаваш.
Разни хора да. Това гореописаното мен ме довежда до депресия. Не като те чета. Като отида в родния си град, като видя сградите които са същите, като срещна хора които са изкарали целия си живот там. Съученици, приятели, братовчеди.
Живяла съм в три държави...
Отвсякъде, по-малко, не ме прави да се чувствам местна никъде.
Аз също, но навсякъде се чувствам като у дома си.  Дали човек е от моя тип или от твоя (или нещо средно) -- мисля си, че може би е генетично, нещо което не се променя. Имаш го зададен тоя код. Преди да дойде време - не знаеш какво пише в него. Когато (ако въобще човека отиде другаде) отидеш, скоро разбираш.
Обективно няма грешен и правилен код. Всеки си е правилен за себе си.

# 188
Soney, аз не мисля, че е депресивно, напротив, по скоро, избирайки алтернативата на глобализацията, не си даваш шанс на друга алтернатива - да бъдещ “местен” по гореописан принцип и моя интерпретация😉. Имаше един филм в миналогодишните Оскари - Past Lives, нещо такова.

Не знам наистина какво ще се случи с големите градове и ядрата им, които деградират прогресивно. Иначе, най-близката ви приятелка, която е коренячка, е прегърнала изцяло преобразяването на родния й град и оценява, глобализацията  че има облагородяваша функция, а пък аз й се радвам, когато среща роднини, съседи, съученици, които аз няма как да срещам 🤣. Просто избирайки една алтернатива, се отричаш от хубавото и нелицеприятното на другата. Но това вече няма нищо общо с чистотата😉.

# 189
Добре, да се върнем на темата за чистотата.
Не ви ли се струва че има корелация между това колко е чисто на дадено място и колко са любезни хората там?
Имам предвид човешки отношения в най-широк смисъл, не конкретно дали продавачките казват добър ден и довиждане и т.н.

# 190
Не ви ли се струва че има корелация между това колко е чисто на дадено място и колко са любезни хората там?
Имам предвид човешки отношения в най-широк смисъл, не конкретно дали продавачките казват добър ден и довиждане и т.н.
В Индия съм чувала, че били много мили хората, а пък било ужасно мръсно.

# 191
В Индия съм чувала, че били много мили хората, а пък било ужасно мръсно.
Гледам някои клипове и  казват, че в някои места там се изхождали посред населени места.
В едно видео даже, репортера снимаше, а някой се изхождаше на стената и се виждаше на камерата.
И казваше, че не трябва да влиза мръсна вода от събраните локви на земята в обувките му, защото може да хване инфекции или вируси, щото било много мръсно.
Когато имаше ковид, си мислех, че населението им ще се намали много. В Индия ме е страх някой ден да не падна.

Един дъждовен ден нямах чадър и отидох да се крия под навеса на един блок, дойде някой до мен и ми каза да не стоя там, щото където се криех, много са пикаели разни хора на стената. Много се бях учудила, това не беше извънградско място, не беше отдалечено или изоставено място, а беше близо до центъра на града.

# 192
Не е много по темата, но и аз след като четох Шантарам бях ужасена от индийците - хем много, хем мизерни, пък били те и добри 😅 Това е от страните, които никога не бих посетила.

# 193

Струва ни се, да. Има корелация между чистота и любезност на хората в Скандинавските страни (живея в близост и посещавам при възможност, защото съм любител на културата). Според мен се дължи на чувството им за принадлежност и общност, отговорност. Това са страни, известни с програмите за социални помощи, социална сигурност и т.н. Обществото го е грижа.

Има го и момента с пословичната хигиена на келтите/викингите. Келтите са били тези, които са представили сапуна на Римляните, келтските войници винаги са взимали баня преди боеве, изобщо са били големи чистници от хилядолетия насам, така че е възможно и генетично да е.

Скрит текст:
Имала съм контакт с датчани многократно, по много поводи, не само като турист. Изключително мили и любезни са. Структурите в работа са им плоски, няма йерархии, държат се земно и като равни с всеки и още, и още позитиви мога да изреждам. Даже непознати са мега услужливи, веднъж на една гара търсим контакт за заряднно и неволно сме блокирали стълбището, където открихме един неработещ. Идва една двойка, без да се дразни, без да недоволничи, съвсем приятелски ни прави забележка и вече отдалечаващи се момчето се обръща, с усмивка на лице, да ни каже къде в гарата има контакти. Това относно любезността. А за чистотата, знаем как е на Север, че е отлична.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 09:57 от Анонимен

# 194
Аз мисля, че чистотата зависи от това, дали, си част от местната общност. Държави с големи семейства (католически например, по мое наблюдение от две такива), хората се познават на родствен принцип, и са като големи села, дори в големите градове. Но в момента, който ставаме анонимни, в големия град, работим километри, от където живеем, училищата са далече, родители също, повечето са с по едно дете - т.е. няма много братовчеди, племеници, лели, чичовци…Това помага да си анонимен, detached от прилежащата общност (а тя де факто и не съществува). По-лесно е да си хвърлиш боклука, ако знаеш, че “близки” няма да те видят.

Също и българите сме мнителни, от турско или комунистическо време, та съседи често се карат, няма много сътрудничество, правят се неща напук, да се изрази протест срещу държавата - щом другите хвърлят, и аз, щом държавата не почиства, да я &@€%#^😀.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 13:15 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт