Отговори
Бяха почистили улицата в която живея, почти седмица не мина, пак почнаха да летят отпадъци, найлонови торбички, украси, по пътя имаше пластмасови бутилки, какво ли не. Опитах се да ги махна от пътя, но на следващия ден пак същото. В Гугъл Мапс бях видяла, че в повечето къщи в Англия си имат три малки контейнера за боклук.
Ние ако ги имахме не знам за колко дена щяха да бъдат чупени или нарисувани с графити.

# 1
Защото няма реални последствия за тези, които цапат.

# 2
Как да обясниш на такъв манталитет, че трябва да си чисти, когато в чалготеката и кръчмата ти продават салфетки да ги мяташ по пода?

# 3
Едно, че не пазим, друго, че няма ефективно разделно сортиране на боклуците.
Родителите ми живеят в София, но не Център, ами, контейнерът за пластмаса се изпразва само от циганите, хората от нужда си оставят торбите до него, защото е очевадно по-малък от нуждите на един блок.
Контейнерът за смесени отпадъци също прелива, а събирането става вероятно веднъж на две седмици.
Трагедията с боклуците е пълна на всякакво ниво.
Много се надявам да се въведе система за амбалаж поне на пластмаса.

# 4
Манталитет, пък той трудно се променя, затова трябва миене на улиците и почувстваме всяка сутрин, достатъчно кофи и добра организация за извозването на боклуци. Както и изпълнение на глоби, където е нужно, за строители, хранителни магазини, болници (буквално съм виждала как се изхвърлят спринцовки, кървави превръзки, бинтове и етц. в общите кофи) и всякакви други бизнеси, които трябва сами да организират извозването на боклука си, но не го правят.

# 5
Как да обясниш на такъв манталитет, че трябва да си чисти, когато в чалготеката и кръчмата ти продават салфетки да ги мяташ по пода?
За тях нямам думи, работила съм в заведение, какво ли не оставяха по масите, като че ли аз им бях прислужница, отивах да им хвърля боклуците. На входа си имаше кошче, вътре също, но не, те си оставяха всичко лично на масата. Като им кажеш нещо, пак аз си бях виновната и че клиентът винаги е бил прав.

# 6
  • Пловдив
Защото няма реални последствия за тези, които цапат.
И аз така мисля, плюс в чистите градове се чисти редовно - санкциите не могат да огреят навсякъде.

# 7
  • София
Около нас няма боклуци. Чисти се редовно.

# 8
  • Somewhere far away
Защото масовите българи са простаци и селяндури.

# 9
Манталитет, пък той трудно се променя, затова трябва миене на улиците и почувстваме всяка сутрин, достатъчно кофи и добра организация за извозването на боклуци. Както и изпълнение на глоби, където е нужно, за строители, хранителни магазини, болници (буквално съм виждала как се изхвърлят спринцовки, кървави превръзки, бинтове и етц. в общите кофи) и всякакви други бизнеси, които трябва сами да организират извозването на боклука си, но не го правят.
Оле, спринцовки ли? Ами ако някое дете пипне? За съжаление в интернет съм видяла, че разбъркват превръзки някои ненормални хора, но това със спринцовките не съм видяла. То и животни влизат в контейнерите, ужас.

# 10
  • София
Според мен липсва и обществен коректив.
Когато направиш забележка на някого, че си е метнал боклука, следва не прибиране на боклука, а скандал "Ти какъв си, ти на мене ли ще ми казваш?".

# 11
Бяха почистили улицата в която живея, почти седмица не мина
Там, където е чисто, се почиства абсолютно всеки ден. Не на седмица, на месец, на година.
Плюс санкции.
При нулево равнище на санкции и слаба грижа на общината българинът е даже сравнително чист спрямо повечето европейци.

# 12
Когато направиш забележка на някого, че си е метнал боклука, следва не прибиране на боклука, а скандал "Ти какъв си, ти на мене ли ще ми казваш?".

Точно това ми се случи. Пред мен върви приличен, висок, прав, бял, български мъж. Яде баничка, смачква хартията и я хвърля като топка назад. Почти ме уцели. Казах му "Господине, не е нормално да си хвърляте така боклука!". Последва "Ква си ти ма оу, искаш ли да ти забия един".
Какъв коректив може да бъдеш на един простак? Трябват строги глоби на всички нива - за хвърляне на боклук, за паркиране на неразрешено място, за разхождане на куче без повод на нерегламентирани места, за неправилно пресичане на пешеходци. Глоби, глоби, яко глоби! И чак след 3-4 поколения глоби може да се оправим.

Междудругото смятам следобяд да сляза да изчистя входа и около входа. Хвърчат брошури на магазини навсякъде... Голям боклук генерират тези излишни листи.

# 13

Точно това ми се случи. Пред мен върви приличен, висок, прав, бял, български мъж. Яде баничка, смачква хартията и я хвърля като топка назад. Почти ме уцели. Казах му "Господине, не е нормално да си хвърляте така боклука!". Последва "Ква си ти ма оу, искаш ли да ти забия един".
Какъв коректив може да бъдеш на един простак? Трябват строги глоби на всички нива - за хвърляне на боклук, за паркиране на неразрешено място, за разхождане на куче без повод на нерегламентирани места, за неправилно пресичане на пешеходци. Глоби, глоби, яко глоби! И чак след 3-4 поколения глоби може да се оправим.

Междудругото смятам следобяд да сляза да изчистя входа и около входа. Хвърчат брошури на магазини навсякъде... Голям боклук генерират тези излишни листи.
То хубаво глоби ама в гората кой ще види кой къде си хвърля всичко? Де да имаше глоби ама не.

# 14
На гугъл мапс явно не се вижда, че и в Англия тия контейнери са също често счупени, нарисувани и кво ли още не. Иначе - щот толко си можем, явно. Децата масово не се възпитават и си хвърлят боклуците където им скимне. Зад блока на паркинга гледам, че някой си е хвърлил кутията цигари и от седмица не се сеща да я прибере (накрая аз я изхвърлих). Иначе пък редовно излиза с колата за работа. Тия, къде разхождат кучета, за торбички не са чували. На тях си им харесва да тъпчат из лайна навсякъде. Заради последните пък на мен ми беше писнало на гъза да имам куче и да ми обясняват майки, че заради мен децата им ходели да ядат лайна. Тия с колите па паркират като гламави и разнасят кал навсякъде. Все едно в кочина живеят. Въобще... пълен цирк сме у България що стане въпрос за тия неща Grinning Аз такива неща си ги обяснявам с "още ги наваксаме тия 500 години, споко".

Иначе тва ме подсети за първата ми гледка, която видях в София, когато ходих за изпити в СУ. Купчина врани карайки се за няколко пълни кофи боклук в един парк. И наоколо още толкова разхвърляни боклуци бяха. Истинска красота, която хубаво ми затвърди мнението, че в София освен по работа няма да стъпя Grinning

Общи условия

Активация на акаунт