Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 6 965
  • 222
  •   1
Отговори
# 45
  • пустинята Гоби
Това го има и в други европейски държави и то от много години. Ама там предполагам рециклират здраво и след като се събере отпадъка не отива на едно място.

По-възрастните от нас помнят как едно време имаше пунктове за вторични суровини - хартия и стъклен амбалаж навсякъде. Много ми е лицемерно разделното събиране на боклук. Произвежда се изключително много пластмаса и стъклария, за да може после да се събира и рециклира. Не може ли да се ограничи производството като за начало, после да се рециклира.

# 46
Защото няма наказания . Я да тръгнат цивилни полицаи по улиците да глобяват всеки, който си изхвърли боклука / фаса  на пътя  и не събира изпражненията на кучето си с по 50 лева минимум да видим как ще е…
Трябва да има кошчета за боклук по улиците и да се изпразват често. Научена съм от дете да не замърсявам с отпадъци , случвало ми се е много пъти да си нося боклучетата до вкъщи, защото не съм видяла кошче за боклук наблизо.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 15:55 от •MERA•

# 47
Защото няма наказания . Я да тръгнат цивилни полицаи по улиците и да глобяват всеки, който си изхвърли боклука / фаса  на пътя  и не събира изпражненията на кучето си с по 50 лева минимум да видим как ще е…
Трябва да има кошчета за боклук по улиците и да се изпразват често. Научена съм от дете да не замърсявам с отпадъци , случвало ми се е много пъти да си нося боклучетата до вкъщи, защото не съм видяла кошче за боклук наблизо.
До сега не бях обърнала внимание на изпражненията, след като прочетох коментарите тук, навсякъде почнах да ги видя.
Днеска на пътя пред мен видях балони от рожден ден, то пък бяха и хубави. Не знам от къде се появиха. После видях използван памперс оставен на спирката.

# 48
Няма как до всеки пешеходец да стои полицай, да дебне, да не си хвърли боклука. Няма го и на Запад, макар и да съществуват глобите на теория. Някъде, някога, някой са го глобили.

Същото е и екскрементите на кучетата. Между другото в София стопаните в това отношение са по-отговорни от Брюксел. Да не говорим какво е в една от най-богатите общини до Брюксел. Наличието на безплатни пликчета и мега скъпите къщи, изобщо не пречи тревните площи да са осеяни. Аз толкова ла*на от обувки не съм мила в София, колкото там. Да не говорим колко са им несоциализирани кучетата.

# 49
Не е и нужно , като се замисля, до всеки пешеходец да дебне цивилен полицай да глобява. Много набързо ще се разпространи новината, че вече има санкции и се прилагат. Достатъчно би било да го съобщят в национален ефир и да обявят номер , на който да се изпращат снимки на нарушители в действие и хоп, картичка със снимка на нарушението и глоба по пощата.

# 50
И хоп, ама нито със снимка може да се докаже, че някой си е хвърлил боклука извън кошчето, нито има как нарушителят да бъде разпознат, пък камо ли да бъде основание да му се наложи глоба. Да не говорим колко е законно да снимаш хора ей така. Общината в столицата не може да се справи с незаконно разрастващо се сметище, при положение, че има собственик на терена и регистрационни номера на камионите, които ходят го там, ние ще снимаме хора с опаковки и фасове по улиците…

# 51
  • Paris, France
Ми дала съм като пример Англия, щото една държава да изброя беше по-лесно, но имам познати от Германия,Франция,Холандия,Белгия, Скандинавски държави, всички казват, че е чистичко.В Турция съм видяла, че постоянно се чисти, но не помня как беше положението в Гърция.

Казват. Дали някъде е чисто или мръсно е малко субективно. Най-мръсния град в Европа, който съм виждала беше Лондон от края на 80те докъм края на 90те. Кошчета за боклук нямаше заради бомбите на ИРА. Сега е леко по-добре, но има части с много туристи или гета, които не са Уау. През 90те навсякъде из кварталите с къщи имаше по улиците перални, печки, дивани, микровълнови, хладилници, че и работещи. Нямаше глоби за фасове или не помня да е имало.

Париж ми изглежда по-добре и чист от Лондон и София, но е и заради широките улици, хубавата архитектура, поддържаните градинки.

Ние можем да мятаме боклук без да го разделяме от шахта в кухнята все още, но скоро ще ги запечатват.

София е мръсна и заради разнебитените тротоари и пътища и неподдържаните фасади на сградите. Не я помня супер мръсна, но сравнявам с Казабланка и подобни мегалополиси с бидонвили.

Да, чистят, поддържат и озеленяват по-често в западните градове, но и кварталните и местни данъци си ги бива, а в България толкова високи няма засега.

Дъблин в края на 80те, Лондон, Глазгоу бяха по-мръсни от София.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 01:37 от Nevena Virolan

# 52
  • пустинята Гоби
Истината е че в големите градове много се чисти и мие, затова и я няма мизерията, която я има в България. Може да се поспори за кучешките екстременти (вчера настъпих), точно пред входа, но със сигурност има подобрение. Когато детето беше малко и се прибирахме от разходка, нямаше ден в който да не мия обувките му от кучешки л***а, но тогава живеехме в квартал с повече къщи (съответно кучета в тях) и треви по тротоарите, та бомби дебнеха навсякъде. Ако се чисти и мие повече, ако се ограничи трафика, защото и той е виновен за повсеместната мизерия, ще стане по-чисто. По-красиво няма как да стане, заради грозната градска среда за която писах по-горе. Ето сега правят тротоара на нашата улица, след като седя разкопан 8 месеца и така го правят, все едно е пачуърк одеало.

# 53
  • Deutschland/HE
Ето съобщение в групата на блока (17апартамента): Здравейте, новата чистачка тъкмо ми каза че между втория е третия етаж има лайно от куче на парапета и тя няма да го изчисти днес......

Ти не си почистваш там, където минаваш поне 5-6 пъти на ден, как искаме да е чисто.
Преди две години със сина ми изчистихме дворчето на блока, където си паркират колите и минаваме, за да влезем във входа. Един не се присъедини към нас, само се шегуваха, как сме дошли от Германия да им изчистим.  Disappointed Relieved За един час събрахме 15 чувала с изсъхнали листа, фасове, засъхнала кал... Не искат да се плаща на чистачка, за да го почиства, но и не се организират да почистват сами. Акосе направи график и всеки месец един обитателите на един апартаментпочиства, ще им отнема по 20тина минути, а това ще се на година и половина веднъж. В половината апартаменти живеят собственици, а в другите са наематели, все млади хора.

# 54
Защото не се чисти, а когато не се чисти става все по-мръсно. И това демотивира. Световно известен е примера с метрото в Ню Йорк, което през 80-те години е в окаян вид, но след като веднъж започва да се чисти редовно и да се налагат жестоки глоби за графитаджии, гратисчии и т.н., то се променя драстично.
Скрит текст:

# 55
Много правилно чистачката е отказала да чисти след мизерници, които не могат да почистят след кучето си. Не е длъжна. А пък в многофамилна сграда в Германия да отказват да наемат чистачка е направо Armutszeugnis, ´дето се вика, то срамота, около 3-4€ се пада на домакинство за месец, колкото едно капучино на кафене.

При нас в квартала е, както описа Wild poppy - казани, контейнери за боклук няма никъде, всичко е във вътрешни дворове и то разделено - органичен отпадък, кутии/консерви и картон, които се изкарват и извозват в определени дни от служба `Чистота`. По улиците само контейнери за стъклени бутилки и дрехи втора употреба. Кошчета за боклук в кварталите почти няма, ако, то те са по спирките на ГТ, и пак не навсякъде, обаче кварталите светят от чистота, никой няма навика да хвърля по улицата. Кошове съм виждала по много само в парковете и, разбира се, в централните райони, където е по-мръсно, но и се чисти редовно, често с машини.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:12 от Анонимен

# 56
Ето съобщение в групата на блока (17апартамента): Здравейте, новата чистачка тъкмо ми каза че между втория е третия етаж има лайно от куче на парапета и тя няма да го изчисти днес......

Ти не си почистваш там, където минаваш поне 5-6 пъти на ден, как искаме да е чисто.
Преди две години със сина ми изчистихме дворчето на блока, където си паркират колите и минаваме, за да влезем във входа. Един не се присъедини към нас, само се шегуваха, как сме дошли от Германия да им изчистим.  Disappointed Relieved За един час събрахме 15 чувала с изсъхнали листа, фасове, засъхнала кал... Не искат да се плаща на чистачка, за да го почиства, но и не се организират да почистват сами. Акосе направи график и всеки месец един обитателите на един апартаментпочиства, ще им отнема по 20тина минути, а това ще се на година и половина веднъж. В половината апартаменти живеят собственици, а в другите са наематели, все млади хора.
Аман от тези шегаджии, аман. Моето куче ще замърси апартамента и аз ще оставя лайното ей така си е голяма безотговорност. Как може, отговорност на собственика си е да го почисти. Та има една дума "от къде на къде?". Мисля, че бях видяла в заведението, където работех, беше се напикало едно куче, но не помня после кой изчисти.

# 57
  • Deutschland/HE
Много правилно чистачката е отказала да чисти след мизерници, които не могат да почистят след кучето си. Не е длъжна. А пък в многофамилна сграда в Германия да отказват да наемат чистачка е направо Armutszeugnis, ´дето се вика, то срамота, около 3-4€ се пада на домакинство за месец, колкото едно капучино на кафене.

Това е за апартамента ни във Варна. Напълно съм съгласна, че чистачката не трябва да го почисти. Това беше във вайбъргрупата пуснато.
В Германия сме живели в многофамилнакъща (6апартамента) и собствениците имаха договор с фирма, плащахме наемателите, не беше 3-4 евро на месец, но винаги беше чисто и поддържано. По спомен за цялата сграда беше 2000евро на година, като включва и почистването на сняг и на храстите.

# 58
Извинявам се, погрешно съм разбрала. И затова се зачудих в сградата да отказват чистачка за стълбища и общи помещения. Плащали сте в пакет всичко около сградата сигурно.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 16:17 от Анонимен

# 59
  • Deutschland/HE
Да, плащахме на фирма и те си оправяха нещата. В Германия също има многофамилни сгради, където си имат график за изнасяне на кофите с боклук, за ръсене със сол и почистване на сняг. Важното е да е чисто.

П.С. Сега минаха изборите в Германия, по стълбовете не се лепят плакати, а плаката е залепен на плексиглас или фазер и със свински опашки се закача. Два дни след изборите бяха свалени всички такива плакати, тук таме останаха билбордове само.

Общи условия

Активация на акаунт