Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 6 968
  • 222
  •   1
Отговори
# 30
Показва, защото в Германия спират да ти извозват боклука, ако не е разделен правилно. Оправяй се сам щом не спазваш правилата. Simple Smile
Това за Германия, баща ми ми го разказваше 1990 година, когато я посети за първи път. От тогава са минали 35 години, а ние още коментираме с "брей, как го правят на запад". Тъжна картинка сме.

В Бургас имаш право на безплатен контейнер за ремонт или големи отпадъци 1 път годишно. Идват, стоварват ти го пред входа и после го прибират. Гледам, че много се ползва.
Дивани пък дори не е нужно да хвърляш сам. Пускаш го подарък в сайтовете и след 10 мин са цъфнали на вратата да ти го вземат.

Контейнер за строителни отпадъци 6 кубика струва 140 лв от частна фирма. Не е някаква огрома сума, ако ще хвърляш след ремонт.
За съжаление все още се хвърля до обществените контейнери.

# 31
На първо място, защото не се чисти. И вкъщи, без да имаме малки деца и домашни любимци, ако не чистим регулярно, колкото и да пазим, ще затънем в мръсотия.
В нашия район преди години бяхме тръгнали в добра посока. Редовно минаваха екипи, които чистеха качествено, контейнерите не само се изсипваха, но и служителите почистваха около тях. Ако някъде някой недробросъвестен метнеше нещо, лесно го почиствахме и всичко беше 6. Последните 5 г. стана много зле положението. Когато имаме време пак излизаме да посъберем малко, не организирано, който когато може, но обемът е такъв, че не личи.

Второ - подходящи контейнери и повече кошчета. Писах на общината да смени нашите с такива, които се затварят, поне да не летят от вятъра пликове и хартийки. Глас в пустиня. Но пък реагираха за кошчета на детските площадки и ги почистват редовно. Преди това хората слагаха кашони, връзваха пликове, обаче при дъжд и вятър всичко се размазваше. На доста от отбивките по пътищата няма кошчета или не се почистват и преливат. Забелязала съм, че дори най-невъзпитаните, като имат кошче пред очите е много вероятно да го използват.

Трето - възпитание и навици. Ето тази статия от далечната 83-та година, която показва реалността. Хората предават всичко напред в поколенията:
Скрит текст:

Четвърто, свързано с третото - проверки и глоби. Промяната няма да дойде просто така. Повече камери, които да хващат изхвърлящите, включително онези, изсипващи купища около пътищата и по поляните.

# 32
  • София /Абсурдистан
И в къщите си пазим, но и чистим. В нашия квартал никой не чисти изобщо. Нито пък се мият улиците. Води се елитен квартал и цените на жилищата са до небесата.

# 33
И в къщите си пазим, но и чистим. В нашия квартал никой не чисти изобщо. Нито пък се мият улиците. Води се елитен квартал и цените на жилищата са до небесата.
Щом жилища се купуват, кой ще гледа отпадъците?  Някой ден и небостъргачи ще си имаме, но отпадъците пак ще си останат си мисля.

# 34
  • Банско
Българите като цяло не обичаме да спазваме правила. Винаги ако има правило, ще гледаме да го заобиколим. Аз рециклирам и не взимам излишни пликчета, всичко преизползвам. Хората ме гледат странно и ми бутат "чантичка" на пазара! Просто сме си прости и толкова си можеме.

# 35
  • Somewhere far away
Аз пазарувам само с мои си чанти, от плат. но докато стигнем северните и други държави по отделно събиране ще има още доста хляб да ядем. Тук е ей така между другото, но там е наистина много важно и хората са свикнали всичко да е разделно, не им пречи.

# 36
Днес видях, че миеха алеите около строежа в Борисовата градина. Изненадах се приятно. Но се съмнявам, че мият другите алеи.

# 37
За да не съм съвсем черногледа се сетих, че ми е правило впечатление, че контейнерите за стъкло се ползват по предназначение и хората на всякакви възрасти съвестно разделят.

# 38
В Англия чистенето на улиците не е срамна работа, общината плаща добре и се работи от съвестни хора, не мангалки, които цял ден се излежават по пейките в парковете и чоплят семки.
Виждам редовно как родители и децата им събират боклуци с онази пръчка да не се навеждаш и ги учат да чистят, не само да мрънкат, че е мръсно.
Пак в Англия съм ставала свидетел на глоба 80£ преди 10 години за хвърлен фас.

# 39
Ми дала съм като пример Англия, щото една държава да изброя беше по-лесно, но имам познати от Германия,Франция,Холандия,Белгия, Скандинавски държави, всички казват, че е чистичко.В Турция съм видяла, че постоянно се чисти, но не помня как беше положението в Гърция.
Smirk На места в изредените държави е чистичко.Зависи от града.В префърцунената столица на Европа, Брюксел е абсолютна кочина.Не заради туристите.

# 40
  • пустинята Гоби
Около нас е чисто, мете се и се мие, боклук събират всеки ден или през ден. Мен ме дразни градската среда - кривите улици, очуканите тротоари, някои фасади на къщите. Ще доживея ли да имаме отново красиви и подредени градове като в Европа?

# 41
Съмнявам се.

# 42
Показва, защото в Германия спират да ти извозват боклука, ако не е разделен правилно. Оправяй се сам щом не спазваш правилата. Simple Smile
Това за Германия, баща ми ми го разказваше 1990 година, когато я посети за първи път. От тогава са минали 35 години, а ние още коментираме с "брей, как го правят на запад". Тъжна картинка сме.

В Бургас имаш право на безплатен контейнер за ремонт или големи отпадъци 1 път годишно. Идват, стоварват ти го пред входа и после го прибират. Гледам, че много се ползва.
Дивани пък дори не е нужно да хвърляш сам. Пускаш го подарък в сайтовете и след 10 мин са цъфнали на вратата да ти го вземат.

Контейнер за строителни отпадъци 6 кубика струва 140 лв от частна фирма. Не е някаква огрома сума, ако ще хвърляш след ремонт.
За съжаление все още се хвърля до обществените контейнери.

Не знам как е в другите градове, но в София има правила за изхвърлянето на строителни отпадъци и мебели именно до обществените контейнери - но се прави в различни дни за всеки район.
https://waste.sofia.bg/information/

Печки, перални и пр. също се извозват безплатно, с отделна услуга.

Може би не става дума за голямо количество, колкото за цял контейнер, но не видях да е уточнено.

# 43
  • София /Абсурдистан
Вече като купиш нов електроуред и при доставката, вземат старият.

# 44
В Белгия например няма общи контейнери за боклук, съответно няма от къде да хвърчат найлонови торбички, да се разпиляват боклуци, да се разнасят миризми, цигани да ровят и да разхвърлят; да се трупат извънгабаритни грозотии и т.н. Сортираните отпадъци, в торби според вида отпадък, се вадят пред домовете в определени дни от седмицата. По-новите сградите имат помещения с контейнери и се изкарват те, от по-старите или от къщите се изкарват завързаните торби за смет пред входовете. В тези дни кварталите заприличват на сметище за една нощ/сутрин, но до обяд няма и помен. Кошчета за боклук по улиците има нарядко и са с прегради, така че да влезе само дребен отпадък. Като изключим централните части, които са чисти, защото почистването е редовно и където заради араби, африканци, туристи става кочина, извън тях просто няма нужда да се чисти. Не че не се чисти, но изобщо не е толкова често.

В големите вериги почти няма найлонови пликчета, торбички и т.н. Плодове/зеленчуци се слагат в хартиени.

Общи условия

Активация на акаунт