Защо навсякъде където стъпваме има отпадъци, защо не сме като истински европейци?

• 6 975
  • 222
  •   1
Отговори
# 60
Така и трябва да бъде.

При нас (в голям град в DE) може да се види на уеб-страницата на Службата за почистване по адрес в кой ден кои кофи ще събират. За всеки вид боклук е различно, някои са на двуседмичен такт, но винаги докъм 10ч. са минали и събрали всичко. Така и не се зариваме, а винаги има ротация. Супер е организирано.

Сняг няма при нас. Grinning

# 61
Така и трябва да бъде.

При нас (в голям град в DE) може да се види на уеб-страницата на Службата за почистване по адрес в кой ден кои кофи ще събират. За всеки вид боклук е различно, някои са на двуседмичен такт, но винаги докъм 10ч. са минали и събрали всичко. Така и не се зариваме, а винаги има ротация. Супер е организирано.

Сняг няма при нас. Grinning
Вов, каква организираност само.

# 62
За южните държави обаче графикът не винаги е приложим. Извън Брюксел, във фламандската част битов отпадък се събира веднъж седмично. Айде през по-голямата част от годината е хладно и не се вмирисва, ама лятото купувах специален прах да третирам боклука против бял червей. Риба и морски неща гледах да готвя около деня за изхвърляне иначе трябваше да замразявам отпадъците в плик във фризера. В Брюксел е два пъти седмично. По-бива, ама в България не си представям и това на 35-40 градуса.

# 63
Ти и в по-студен сезон или климат, ако тоя боклук го държиш вътре в жилището си, той пак не е на студено... Не всеки живее в къща където има възможност да събира и държи боклука извън помещенията които обитава постоянно и съответно се отопляват.
Прекарах известно време в Канада - там са така на график, където бях аз беше веднъж на седмица. Вторник вечер изнасят боклука и в сряда сутрин го събираха. Ами, дори и в къща където поне в гаража можеше да се държи боклук и да не е вътре в къщата, пак неща които биха се вмирисали ги слагахме във фризера. Изваждаха се от там и се слагаха в зелената кофа чак когато се изнасяше всичкият боклук. (зеленото е за компостируемите отпадъци, там съответно дори пликовете в които се слагаше бяха някакви разградими). Хем не бях там през лятото, иначе бях в част където климатът е подобен на нашия в България, а не на север в студа.
Донякъде ми допадна като идея защото по естествен начин се стремиш да правиш по-малко боклук, поне когато можеш да го избегнеш де, те имаха и ограничение на това колко от общия неразпределен за рециклиране или компост боклук могат да изнесат. Един голям чувал за седмицата, туйто. Ако има и втори, за него се купува и слага специален стикер надписан, това е начинът да си платиш за целта. Ако няма стикера - този чувал няма да го вдигнат а така ще си остане. Предполагам че това пък би довело до глоба съответно.
Не видях да помага особено тая тактика, там количествата опаковки и торбички са нелепи просто. Но спазват, те нямат избор, всяка къща си имаше няколко коша за боклук в съответния цвят според за каквото е, мисля че тези за рециклиране не бяха ограничени колко да са но не съм сигурна. Спазват и това да си поддържат няколкото квадратни метра трева пред къщата и да събират листата там, което също е под заплаха от глоби. Там където бях имат задължително дърво пред всяка къща, та листа да искаш, особено където е ветровито. Листата събираха в специални за целта хартиени торби и се изнасяха и те в определен ден, не помня дали същия както за другия боклук. Когато щеш ги събирай и колкото щеш торби с листа пълни, но до този ден ги държиш прибрани, обикновено в гаража и те. Отначало им се чудех защо всички си държат колите пред гаража а не в него, но после се замислих че сигурно на всички половината гараж е за боклука, косачката и прочие... Grinning
Тия неща в апартамент не си ги представям как стават, невъзможни ми изглеждат на мен.

# 64
Във фламандската част на Белгия, където живеех, пликът за нерециклируем отпадък струваше 1е за 22.5 литра и 2е за 40 литра. Можеш да изкараш, колкото си искаш. Няма обаче такса-смет.
Контейнерът за зелен и органичен отпадък (включително градински) беше 60-80е годишно. За PMC пликовете са евтини, хартия и стъкло можеш във всичко да изнесеш.

В Брюксел е значително по-евтино. Под 3е са 15 торби и за органичен, и за неорганичен.

И на двете места имат проблеми с лисици и гарги, които разкъсват торбите. Та всъщност кочина съм виждала заради разкъсани торби. Включително съм заварвала моят боклук разпилян на улицата, а също веднъж торбата липсваше, но за сметка на това чужда беше довлечена в градината. Joy

# 65
Ракуни бяха беладжиите там за където разказах Grinning Скунксове също имаше, а катериците са както са врабчетата у нас - много, на тълпи и вечно любопитни и търсещи храна Grinning Всеки гледаше да си изнесе боклука късно вечерта, че да престои минимално време навън до сутринта, наистина ровят животинките. Дори и в жилищен квартал само къща до къща през няколко метра, можеше да видиш не само споменатите, ами и диви зайци даже, хем това е в гъсто населената част на страната Grinning
Мисля че бяха на някаква такса, вероятно годишна, та съответно стикерите бяха начинът да се надплати над това което ти се "полага" включено в таксата за боклука. Отделно торбите за листата бяха май около долар бройката, която не беше никак малка за сезона. И там евентуално ако искаш нещо друго да изхвърлиш което няма как да е в тези кофи за боклук, си имаш грижата ти да си го закараш до сметище и си плащаш на килограм там.
Но си има работеща система и никой не ги пита дали им е удобна, де. Това е системата, ако не действаш по нея ще те глобим и ще знаеш за друг път.

# 66
  • Пловдив
Като бяхме тийнейджъри, се говореше "те младите не пазят, те младите цапат, рушат".
Всъщност простаци има на всякаква възраст и от всеки етнос.
Виждала съм как ромка върви с децата си, изважда вафла и хвърля опаковката на улицата.
Виждала съм как рейсът отваря вратите на спирката и кондукторката, която не е ромка, изхвърля през вратата смачкана чашка pvc.
Неведнъж как кондуктори как отварят прозорчето и изхвърлят скъсани билети.
Хвърляне на фасове виждам толкова често, почти ежедневие, явно хората си мислят, че фасът ей сега там се разгражда.
За съжаление, виждала съм как от тераса/прозорец на блок се мята найлонова торба с боклуци върху тревата пред блока.
Простаци бол.

# 67
Като бяхме тийнейджъри, се говореше "те младите не пазят, те младите цапат, рушат".
Всъщност простаци има на всякаква възраст и от всеки етнос.
Виждала съм как ромка върви с децата си, изважда вафла и хвърля опаковката на улицата.
Виждала съм как рейсът отваря вратите на спирката и кондукторката, която не е ромка, изхвърля през вратата смачкана чашка pvc.
Неведнъж как кондуктори как отварят прозорчето и изхвърлят скъсани билети.
Хвърляне на фасове виждам толкова често, почти ежедневие, явно хората си мислят, че фасът ей сега там се разгражда.
За съжаление, виждала съм как от тераса/прозорец на блок се мята найлонова торба с боклуци върху тревата пред блока.
Простаци бол.
те някои кондуктори с голямо самочувствие са. Някои хора не са ли научени да не хвърлят всичко навсякъде, но за секса питаш ли ги всичко ще ти кажат.

# 68
Те страшните европейци, пълно е с измет от цял свят и няма общо с хората, пишеш след седмица пак имало боклуци, то и в Европа е същото, истината е, че се чисти постоянно, това е. В България кварталната градинка никой, никога не я чистеше визирам Община или друга институция, нямаше и кофи, е как да е чисто. Чистехме на доброволни начала няколко човека, писах да се моля да сложа кофи от Общината, сложиха, не ги изхвърляха въобще. Изхвърляне, чистехме сами и след няколко дни пак същото, просто трябва поддръжка това е. Сега в Германия постоянно виждам да обикалят и събират малките кошчета за боклук по градинки, улицата и да чисто е, чисто е, защото се поддържа постоянно.

# 69
Има го и това наистина, от кошчета няма полза ако ще си стоят пълни. Но си трябват и двете де, аз съм склонна да си нося каквото имам за изхвърляне с мен, докато има къде да го хвърля, няма да го метна в градинката ей тъй щото и без това няма кошче... Това нещо едно че се възпитава, друго че и явно под заплаха трябва да е за да не се чувстват безнаказани че го правят.

# 70
При нас се чисти, но не се пази. Проблем са хората, които хвърлят всичко навсякъде. Като че ли се чисти, за да може той спокойно да си хвърли ненужните неща на тези места. Обаче, в близко бъдеще нямам надеждата, че ще бъдат глобявани.

# 71
Освен, че трябва да се поддържат кошчетата, според мен не трябва да са модели, които са открити отгоре. Като се понапълнят и от всеки по-силен повей на вятъра леките неща започват да хвърчат наоколо. Има кошове, които са покрити отгоре и боклуците са хвърлят отстрани. Или такива, които пак са покрити, но са с отвор отгоре.

# 72
По моите впечатления кошчетата не се пълнят до горе просто защото редовно ги изпразват. Виждала съм работници от службата за чистота по спирките да ги поддържат много често. А капак ако са, ще е много нехигиенично - всеки пипа, вдига капака, най-добре или отворени, или със закрит, но подвижен отвор отсрани. Нашите кофи са с капак и аз никога не хвърлям боклук на излизане от вкъщи. Слизам до долу, после да мога да си измия ръцете.

Wudu, организирано е защото много народ, голямо количество боклук, няма как иначе. Ето, в Брюксел органичният боклук се извозвал два пъти седмично, при нас засега е само един. Разделението е задължително. Даже при кашоните искат и имат изискване да се разглабят предварително и така да се хвърлят, иначе боклукчиите ги оставят на улицата и не ги прибират. Причината е, че огромните кашони задръстват съоръженията, в които след това се преработват. За Япония съм чувала, че са още по-големи педанти и строго орагнизирани - там са 18 милиона в Токио само, и че европейските градове приличали на мърляви циганчета пред японските.

# 73
Освен, че трябва да се поддържат кошчетата, според мен не трябва да са модели, които са открити отгоре. Като се понапълнят и от всеки по-силен повей на вятъра леките неща започват да хвърчат наоколо. Има кошове, които са покрити отгоре и боклуците са хвърлят отстрани. Или такива, които пак са покрити, но са с отвор отгоре.
И при нас е така, особено до заведения, магазини контейнери не стигат, слагат отпадъците до контейнерите. А пък до нас, както казваш ти, са открити отгоре и някак си излизат от тези контейнери и летят, хвърчат навсякъде.

# 74
Аа, не знам дали опира до политическа афилиация, но със сигурност и манталитетът, ценностите и възпитанието играят роля, няма какво да се самозаблуждаваме. Проблемът не се корени само в това, че видиш ли не се чистело достатъчно. Не, и двете са фактор - и че не се чисти, и че не се пази ред и чистота.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 23:41 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт