„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 774
  • 931
  •   1
Отговори
# 210
Разбира се,че книгата е събирателен образ и шест проблемни деца от клас от 16 си е под процент дори вероятно,но това не прави историите им "не истински".Има такива родители,има и такива деца,не всеки знае обаче какво се случва в домовете на хората.На мен ми стана странно как няма нито едно физически удряно дете,всичките са все изоставени и пренебрегвани от родителите си.Явно авторката е искала да засегне тези травми и да акцентира до какво води неглижирането и пренебрегването.
Надявам се да има някаква ретроспекция с героите след края на книгата в сериала,но не ми се вярва.

# 211
  • София
Ученик и учителка от моето училище се ожениха малко след като той завърши. Вече имат две деца и от доста време са заедно.

Също така моя съученичка питаше и  разговаряше с една от учителките  ни по сексуални въпроси. Явно я приемаше като по-голяма сестра, от която може да почерпи опит, знам ли. 😃

Така че абсолютно всякакви случки и ситуации ни предлага живият живот.

# 212
  • София
Пресилено или не, няма как да знаеш драмите около теб. Животът рядко е цветя и рози, масово.
Преди много години работех в офис с още 7 жени. От тях една беше вдовица с малко бебе и без близки, друга беше онкоболна, трета беше разведена с 2 малки деца, 2 не можеха да имат деца (едната се лекуваше, а другата се беше отказала), на една и двамата родители бяха на легло и тя се грижеше за тях, седмата не споделяше с останалите и не разбрах какво я мъчи, но пък мъжът ѝ работеше наблизо и редовно го виждахме с биричка още преди обяд.  Това беше само моментна картина при това, не знам за другите драми в животите им преди този момент. Отделно бяха личните ми драми. И това в колектив от 8 човека. Какво остава 16. Пресилено или не, децата често изживяват семейните драми много по-силно. Нима няма невръстни родители, пияни бащи и т.н.? Нима в един клас се знае всичко за всички деца?
И накратко, става дума за художествена измислица, която разглежда точно психологическата драма на деца от проблемни семейства и причината да търсят "майка" в лицето на друга жена.

# 213
Чела съм книгата много отдавна. И толкова се потресох, че съм забравила почти всичко. Сега все едно за първи път се запознавам с историите. Но явно са осъвременили някои моменти.

# 214
  • Sofia
Изгледах епизод едно заради темата и коментарите в нея. Не съм чела книгата, ще го направя след филма, ако все още имам желание.
Историята на Никола е достоверна според мен, с изключение може би на садо-мазо сцените на двора. Умират си в бг филмите да вкарват такива пикантерии, току-виж иначе никой не го гледа!
За незапознати като мен - сцената с пребитата /или убита?/ учителка е край на първи епизод или ще е в края на сериала и ще я дават след всяка история?

# 215
  • Sofia
В книгата накрая се разбира,но тук избързаха незнайно защо 🤔

# 216
Сигурно има по-малко и повече проблемни семейства. Не всички деца получават любовта и вниманието, от което имат нужда. Но славо Богу не четем всяка година за пребити/убити учителки.

Разбирам, че за нуждите на внушението на художественото произведение, нещата трябва да бъдат преекспонирани, шокиращи, но това ми оставя пресилен, перверзен, блудкав вкус.

# 217
  • София
То не четем и всеки ден за серийни убийци, но има хиляди книги с такъв сюжет.
Наистина ли очаквате достоверност в художествено произведение и не правите разлика между това и публицистика?

# 218
И аз това се чудя четейки темата, все пак това е сериал върху художествено произведение, а не документален филм.

# 219
И филми за извънземни има даже, за какво ли не. И?

Проблемът е, че въпросният сериал малко или много пледира за достоверност, иска да засегне уж важни за обществото ни теми и да ни накара да се замислим.

Ама засега замислянето ми е като в "Есента на демона", който тук-таме имаше забавни и образователни елементи, но поне го бяха класифицираци като криминален трилър. Разбира се, преди да го излъчат, вървеше някаква безумна реклама, че сериалът отразява наболели обществени проблеми.

# 220
Външен човек почти никога не може да знае какво се случва в едно семейство, та не бих била сигурна малко ли са, много ли са подобни случаи.

# 221
Ако са 6 епизода защо да спестяват историята на Андреа?За мен живота на Калина беше доста по тежък,не разбирам кое би ги накарало да махнат едната история.

# 222
Коя беше историята с майка Христина?
Скрит текст:
първата? която поиска от детето си да я убие?

Майката Христина не я видях в каста, може би ще пропуснат тази история.

# 223
  • Между гори и планини
Днес епизода беше тъжен, но по - реален някак си.
Захари Бахаров е много добър! Много!
Бащата на Дана нямаше халка в последната сцена - вероятно я е продал, за да ѝ плати телефона и купи дънки.

# 224
Този епизод много ми хареса. Захари Бахаров е много добър. Момичето и нейната майка също бяха много убедителни в ролите си.

Общи условия

Активация на акаунт